Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ

Τέλος στην επαγγελματική ανασφάλεια  χιλιάδων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ βάζει το υπουργείο με σχετικό νόμο, αφού σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες   της Επιτροπής που ασχολείται με την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασιλείου Κεγκέρογλου, συμφώνησε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα και πολυπλοκότερα θέματα της εκπαίδευσης επειδή άπτονται του καθεστώτος αβεβαιότητας που έχουν χιλιάδες απόφοιτοι μετά το τέλος των σπουδών τους. Ο Υπουργός δήλωσε ότι:
«Έχω πολύ θετικές ενδείξεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπου συμμετέχουν στο διάλογο όσοι  θεωρούν ότι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα συγκρούονται και  προσπαθούν να βρουν λύσεις-  και όχι δεν έρχονται στις πολιτικές ηγεσίες για να αλληλοκατηγορούνται. Έκανα μία πολύ καλή συνάντηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχω ελπίδες,  είμαι σίγουρος μάλλον ότι θα προχωρήσουμε και θα σας πω πώς.»
«Χαίρομαι που θεωρείτε σημαντικό το βήμα  που κάναμε στην Επιτροπή η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της άμεσα. Διαπιστώθηκε ότι από τα 400 περίπου Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα 195, δηλαδή τα μισά, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή προσόντα. Αυτό είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς το οποίο δεν είναι σημερινό.»
«Εμείς τώρα τι κάνουμε; Στην Επιτροπή στην οποία υπάρχουν και Νομικοί ειδικοί για ευρωπαϊκό δίκαιο κτλ, παίρνουμε αυτές τις προτάσεις που μας έχουν στείλει τα Τμήματα –επιμένω, όχι το καθένα ξεχωριστά, αλλά η κάθε γνωστική περιοχή, που άλλες φορές θεραπεύεται από 3 Τμήματα, άλλες από 5 άλλες από 8 Τμήματα κτλ-  παίρνουμε λοιπόν αυτά και τα συγκρίνουμε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λέμε λοιπόν, εδώ είναι η Α ειδικότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, η ειδικότητα αυτή τι δικαιώματα έχει; Τα δικαιώματα που έχει προκύπτουν από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών; Αν ναι, τότε θα προχωρήσουμε αμέσως στη νομοθέτηση, τώρα. Αν υπάρχουν διαφορές, θα συνεννοηθούμε με τα Τμήματα και τα Επιμελητήρια. Και για την ώρα έχει ενδιαφέρον το ότι είναι ελάχιστες αυτές οι διαφορές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου