Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

"ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"...ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.)



 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.)
Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283
 Αρ. Διαταγής Αναγνώρισης:457/14-10-21014 του Ειρηνοδικείου Αθηνών
 e –mail: pead2014@gmail.com.

Αρ. Πρωτ.:35 Αθήνα,
16-5-2016

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 Με έκπληξη και αγανάκτηση ο εκπαιδευτικός κόσμος παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες τις απανωτές και σπασμωδικές δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σχεδόν σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα για σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα:

1.Διορισμοί εκπαιδευτικών:
 Αντιφατικά είναι τα όσα λέει ο υπουργός περί διορισμών. Από τη μια πλευρά αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αλλαγή στο σύστημα διορισμών για το νέο σχολικό έτος 2016-2017 και επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα το νέο σύστημα θα αφορά την μεθεπόμενη χρονιά. Από την άλλη πλευρά δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι θα γίνει φέτος ΑΣΕΠ για προσλήψεις ενώ στην τηλεόραση της Βουλής δήλωσε ότι η νέα χρονιά θα είναι η τελευταία με αναπληρωτές, υπονοώντας ότι το 2017-2018 θα έχουμε διορισμούς οπότε δε θα προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές αλλά 20.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Ασαφές είναι ακόμη αν θα υπάρξει γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ ή διαδικασίες ΑΣΕΠ αφού άλλοτε δηλώνει το μεν και άλλοτε το δε.

 2.Δεν καταργήθηκαν τελικά οι διατάξεις διορισμού 24 μηνου ,30 μηνου , ενώ δήθεν αυτό επιβαλλόταν από αποφάσεις Σ.Τ.Ε.

3.απαξιωτική συμπεριφορά σε ειδικότητες εκπαιδευτικών -αντιεπιστημονικές δηλώσεις για τις αναθέσεις μαθημάτων («…γιατί πρέπει να έχουμε ένα Τεχνικό Λύκειο όπου στη μία τάξη υπάρχει ο μηχανικός που μπορεί να κάνει μαθήματα μηχανικής κατεύθυνσης και δίπλα στην άλλη τάξη δεν υπάρχει μαθηματικός ή φυσικός και δεν μπορεί ο μηχανικός να κάνει μάθημα, ο μηχανικός μαθηματικά ή φυσική.»)

4.Αντιφατικές δηλώσεις για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία δήθεν για αναβάθμισή τους τη στιγμή που χιλιάδες αναπληρωτές θα χάσουν την εργασία τους σε αυτά.

5.Αντιδράσεις για τη μείωση ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων η οποία καταγγέλλει δημόσια την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Νικόλαου Φίλη η οποία, εντελώς προκλητικά, μειώνει τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών από 2 σε 1 στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και ουσιαστικά καταργεί τη διδασκαλία του μαθήματος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου της Παιδείας θέλει η δημόσια συζήτηση για την Εκπαίδευση να εξαντλείται σε επίπεδο καφενείου, τηλεοπτικού και μη, αφού προκαλώντας μέχρι και κίνδυνο κινητοποιήσεων μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις με τέτοιες φλύαρες δηλώσεις και παλινωδίες ακυρώνουν κάθε υπόσχεση για σοβαρό δημόσιο διάλογο και πολιτική ουσίας.
Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει πλέον κουράσει τους πολίτες και τον εκπαιδευτικό κόσμο με τα λόγια της αφού μοναδικός της σκοπός είναι να συνεχίσει την ίδια μνημονιακή πολιτική των προκατόχων της (Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλος-Λοβέρδος )
 Με αφορμή τα παραπάνω η ΠΕΑΔ θέλει να επισημάνει τα εξής:
 Η Π.Ε.Α.Δ θεωρεί πως τα θέματα αυτά είναι άκρως επιστημονικά και εκπαιδευτικά θέματα. Κρίνουμε πως αυτά τα σοβαρά ζητήματα μπορούν να συζητηθούν αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο ενός επιστημονικού, δημοκρατικού, ισότιμου και πολυφωνικού διαλόγου, κατά τον οποίο όλες οι απόψεις αποτιμώνται ανάλογα με την εγκυρότητά τους .Οι ιδέες, οι θέσεις και η προσφορά όλων μας κρίνεται και αξιολογείται συνεχώς τόσο από τα λόγια όσο και από τα έργα μας. Σε εποχές οικονομικής και ηθικής κρίσης ,όπως η σημερινή, επιβάλλεται η σωστή διαπαιδαγώγηση των εφήβων για την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας. Η παιδεία του τόπου μας αποτελεί ασφαλώς την καλύτερη επένδυση για το αύριο.
 Η Πολιτεία δεν πρέπει να φείδεται ούτε κόπων ούτε χρημάτων – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της – προκειμένου να συνεχίσει να συμβάλλει στην ευόδωση των στόχων της. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας ,τα πολιτικά κόμματα και φορείς, την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ με αξιοπρέπεια και με ευθύνη να υπερασπισθούν το δημόσιο σχολείο που συνεχώς πλήττεται και αποδομείται συντασσόμενοι στον αγώνα αυτό με τους μαχόμενους αναπληρωτές καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η μόνη λύση που υπάρχει είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς κι όλων των λειτουργικών με προσλήψεις αναπληρωτών.
Οι παλινωδίες και οι ανεξήγητες δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας παραπέμπουν συνειρμικά στους στίχους της Παλινωδίας του ποιητή Στησιχόρου για την Ελένη: «οὐκ ἔστ’ ἔτυμος λόγος οὗτος, οὐδ’ ἔβας ἐν νηυσὶν εὐσέλμοις οὐδ’ ἵκεο Πέργαμα Τροίας.» (Πλάτωνας Φαίδρος 243Β)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Διαμάντης Θεόδωρος
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γεωργιάδου Αικατερίνη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου