Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Απάντηση Α. Μανιτάκη(Υπουργός Δ.Μ.Η.Δ) σε επίκαιρη ερώτηση για την αυτοδίκαιη αργία λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς


Σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Ηρούς Διώτη με θέμα «Αυτοδίκαιη αργία για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας» απάντησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης.

Τα βασικά σημεία της απάντησης ήταν:

 • Η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ένα πειθαρχικό αδίκημα που προβλέπεται στον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και όπως όλα τα πειθαρχικά αδικήματα δεν ορίζονται και δεν προσδιορίζονται. Είναι από τη φύση τους αόριστα, επειδή δεν είναι ποινικά αδικήματα αλλά πειθαρχικά. Το τι αποτελεί ανάρμοστη συμπεριφορά κρίνεται από το αρμόδιο όργανο.
• Εάν ένας υπάλληλος έχει καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο, δεν καλείται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κρίνει εάν είναι δίκαιη ή άδικη η απόφαση, καθώς δεν παρεμβαίνει και δεν κρίνει το έργο της δικαιοσύνης.
• Εάν ο υπάλληλος διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα, αυτό το κρίνει η ποινική δικαιοσύνη. Αυτό συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου.
• Λέτε ακόμη ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να προβλέπεται. Αυτό και πάλι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού, είναι θέμα του νομοθέτη, οποίος έχει καθορίσει ότι μπορεί να επιβληθεί πειθαρχική ποινή σε κάποιον υπάλληλο ακόμα και για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας.
• Τα πραγματικά, τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης θα κριθούν κάθε φορά ad hoc από το αρμόδιο όργανο, που είναι το πειθαρχικό συμβούλιο. Σε αυτήν την αίθουσα δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται να το κρίνουμε, για να μην θεωρηθεί ότι υπερασπιζόμαστε ατομικές περιπτώσεις, για να μην κατηγορηθούμε ότι ήρθαμε εδώ για να υπερασπιστούμε περιπτώσεις γνωστών μας, φίλων μας, για να μην πολιτικοποιούμε ή κομματικοποιούμε ατομικές περιπτώσεις και συμπεριφορές.
• Δεν είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε μία ατομική περίπτωση, να τη γενικεύουμε, να τη χαρακτηρίζουμε πολιτικά και να αποδίδουμε πολιτικές προθέσεις ή πολιτικά κίνητρα σε όργανα της πολιτείας. Το πειθαρχικό όργανο έχει οριστεί, αυτό κρίνει, και οφείλει εφόσον κρίνει ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά να παραπέμψει τον υπάλληλο. Εκ του νόμου μπαίνει σε αργία. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι ο φυσικός δικαστής, ο αρμόδιος δικαστής που θα κρίνει εάν πράγματι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά.
• Δεν υπάρχει καμία «βιομηχανία απολύσεων» ή «βιομηχανία αργιών». Η αργία υπήρχε και προβλέπεται. Δεν την καθιέρωσε αυτός ο νομοθέτης, είναι ένας θεσμός που προϋπάρχει. Για το συμφέρον του υπαλλήλου, για το κύρος της άσκησης του λειτουργήματός του, όταν υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις ότι έχει διαπράξει ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα καλό είναι προσωρινά, και μέχρις ότου κριθεί οριστικά, να μην ασκεί τα καθήκοντά του.
• Ακριβώς για αυτό, προβλέψαμε, και προβλέπουμε και στον καινούργιο νόμο, τη δυνατότητα άμεσης αναστολής της αργίας και την κρίση από το πειθαρχικό συμβούλιο σε πολύ σύντομη προθεσμία. Γι’ αυτό το λόγο προβλέψαμε να συνέλθει το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο σε συντομότατο χρονικό διάστημα και να κρίνει εάν συντρέχει λόγος ο υπάλληλος να είναι ακόμη σε αργία. Προβλεπόταν όμως ήδη στο νόμο 4093/2012 και ο ίδιος ο υπάλληλος να μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει την αναστολή της αργίας.
• Ουσιαστικά ζητάτε να καταργήσουμε και τον υπαλληλικό κώδικα και την πειθαρχική ευθύνη, να διαιωνιστεί μία κατάσταση ατιμωρησίας και τελικά ένα καθεστώς ανευθυνότητας.
• Αυτά είναι τα βασικά σημεία που καθιερώνουμε. Δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε το παλιό καθεστώς, που χρεοκόπησε πολιτικά την Ελλάδα, αλλά να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς. Και ένας από αυτούς είναι η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης. Η διοίκηση πρέπει να έχει ιεραρχία και ο καθένας να συναισθάνεται το καθήκον του ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά και τα αρμόδια όργανα να ασκούν τα καθήκοντά τους όπως τους επιβάλλει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

 Δείτε ολόκληρη την απαντηση του Α. Μανιτάκη PDF | DOC |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου