Τρίτη 28 Μαΐου 2013

116 111-ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ


Στόχος της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα.  Σκοπός είναι το άκουσμα των προβλημάτων κάθε παιδιού και εφήβου, προσφέροντας στήριξη και καθοδήγηση για περαιτέρω βοήθεια, όταν τη χρειάζεται.

Περισσότερες από 13.500 κλήσεις από το 2005 στη γραμμή της ΕΨΥΠΕ

Η συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή «Γραμμή Σύνδεσμος 801 801 1177» λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2005 και έχει απαντήσει σε περισσότερες από 13.500 κλήσεις. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 η «Γραμμή Σύνδεσμος» απαντούσε σε κλήσεις τόσο από ενήλικες που ήθελαν να μιλήσουν για παιδιά και εφήβους όσο και από παιδιά και εφήβους. Ειδικότερα η πλειοψηφία των κλήσεων (68%) είχε γίνει από γονείς, ενώ ένα 10% είχε πραγματοποιηθεί από παιδιά, κυρίως εφήβους.

Η τηλεφωνική γραμμή 116 111 απαντά αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά και έφηβους

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. λαμβάνοντας υπόψη πως ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών ανέρχεται στο 10-20% του συνόλου των παιδιών και εφήβων και από αυτό το ποσοστό, το 10% αφορά σοβαρά και χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, ξεκίνησε τη λειτουργία μιας δεύτερης τηλεφωνικής γραμμής αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους.
Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» στην Ελλάδα τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2009. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας που λειτουργεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια συντονισμένης προσπάθειας για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, και της παροχής άμεσης στήριξης και βοήθειας. Ο αριθμός εκχωρήθηκε στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).

Πότε λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 116 111 για παιδιά και εφήβους (έως 18 ετών)

Η «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι ως τις 20:30 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι. Η κλήση γίνεται από σταθερό και κινητό τηλέφωνο χωρίς χρέωση. Τηρείται ανωνυμία και εμπιστευτικότητα. Λειτουργεί με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ξέρουν να ακούν, να νοιάζονται και να βοηθούν οποιοδήποτε παιδί και έφηβο έχει ανάγκη βοήθειας και στήριξης.

Πότε λειτουργεί η γραμμή 801 801 1177 για γονείς και ενήλικες

Η «Γραμμή Σύνδεσμος 801 801 1177» για γονείς και ενήλικες που θέλουν να μιλήσουν για θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών και εφήβων λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:30-20:30 και κάθε Σάββατο από 09:30-14:00.
Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. χρηματοδοτείται και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ε.Ψ.Υ.Π.Ε
Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί ένα από τους πρώτους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.
Επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε είναι ο κ. Ι.Τσιάντης Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η E.Ψ.Y.Π.E. είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο (Ν.Π.Ι.Δ.) στα μέλη της δε περιλαμβάνονται έγκριτοι επιστήμονες με πολύχρονη και διακεκριμένη θητεία στον τομέα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, με μεγάλη κλινική εμπειρία και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.
Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αναπτύσσει δραστηριότητες στους τομείς της λειτουργίας νέων, πρότυπων υπηρεσιών (μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης,) της υλοποίησης προγραμμάτων και παρεμβάσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, της διενέργειας, σχετικών ερευνών και ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των εκδόσεων και της παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών. Επίσης, διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια.
epsype.gr
socialpolicy.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου