Ζώτου Ελένη
25/5/2013

Βόμβα στα θεμέλια της τεχνικής εκπαίδευσης βάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με γνωμοδότηση που ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υποβαθμίζοντας 12.500 χιλιάδες εκπαιδευτικούς βαθμολογικά και μισθολογικά και ανοίγοντας ίσως σε δεύτερο χρόνο ακόμη και την πόρτα της... εξόδου! Έντονη η αντίδραση της ΟΛΜΕ που ζητάει από τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος δηλώνει άγνοια, να μην κάνει αποδεκτή τη γνωμοδότηση αυτή.
Η βαθμολογική και μισθολογική αυτή υποβάθμιση αφορά τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ20 ΚΑΙ ΤΕ01 και τους οποίους το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να τους θεωρεί πια ως αποφοίτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και όχι Πανεπιστημιακής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για χιλιάδες τεχνολόγους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (π.χ. οδοντοτεχνίτες, μαίες, νοσηλευτές) που έχουν τελειώσει πρώτα τα ΤΕΙ και στη συνέχεια έχουν επιπλέον παιδαγωγικές σπουδές ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ και τους εκπαιδευτικούς που έχουν τελειώσει την ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ των κλάδων ΠΕ17.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητάει την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4, του άρθρου 28 του Νόμου 4024/2011, σύμφωνα με την οποία "Υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν, κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με προσθήκη πλασματικού χρόνου για την τελική κατάταξή τους τρία έτη".
Στην περίπτωση όμως των εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τη γνωμοδότηση και την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αγνοείται παντελώς το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται ρητά οι κλάδοι, οι κατηγορίες και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα των εκπαιδευτικών και βάσει του οποίου έγινε μάλιστα ο διορισμός και η κατάταξη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών.
Μια πιθανή εφαρμογή αυτής της γνωμοδότησης, όμως, δεν θα έχει μόνο μισθολογικές και βαθμολογικές επιπτώσεις στον ήδη μειωμένο μισθό και τα δικαιώματά τους, αλλά θα φέρει ένα απίστευτο αλαλούμ στην τεχνική εκπαίδευση με τις αναθέσεις μαθημάτων ειδικότητας, δημιουργώντας εκπαιδευτικούς δεύτερης διαλογής, με συνέπεια να κινδυνεύουν αργότερα ακόμη και με... έξοδο!
 

ΟΛΜΕ: Αυθαίρετη ερμηνεία του ν. 4024/11

Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει "την προσπάθεια της κυβέρνησης για νέα σοβαρή μείωση αποδοχών στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που προωθείται μέσα από μια αυθαίρετη ερμηνεία του Ν. 4024/11".
Αν γίνει δεκτή αυτή η γνωμοδότηση (κατά παράβαση του Ν. 1566/85 που προβλέπει τα προσόντα κάθε κατηγορίας εκπαιδευτικού) και από το υπουργείο Παιδείας, αυτό πρακτικά σημαίνει την υποβάθμιση κατηγορίας, τη μείωση αποδοχών και την επιστροφή χρημάτων από τους εκπαιδευτικούς αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011 (!) σημειώνουν και προσθέτουν πως το θέμα είχε τεθεί και στη συνάντηση της 8ης Μαΐου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά δεν απαντήθηκε.
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

www.avgi.gr