Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

"Αόρατα τα άτομα με αναπηρία για την Στατιστική Υπηρεσία" αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η Ε.Σ.ΑμεΑ

  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ανοιχτή επιστολή της η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει την απουσία στατιστικών και δεδομένων σχετιζόμενων με την αναπηρία και την επίπτωση αυτών στο σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών και καταθέτει τις προτάσεις της για τη συμμόρφωση με τις επιταγές της νεότερης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ήδη κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου σύστασης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) η Συνομοσπονδία είχε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ανάπτυξης ειδικών δεικτών και την διενέργεια ερευνών εστιασμένων στην αναπηρία. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε, με τραγικό αποτέλεσμα σήμερα, που η Ευρώπη καθιερώνει την Αναπηρία ως ειδικό εκ των προτέρων όρο για την υπογραφή Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, η χώρα μας να μην είναι σε θέση να αναπτύξει καμία αξιόπιστη πολιτική για το 18% του ελληνικού λαού λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων! Και αυτό με ευθύνη της ΕΛ.ΣΤΑΤ.!
Τα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους αποτελούν πλέον «αόρατους» πολίτες που απουσιάζουν συστηματικά από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς όλων των υπουργείων και των περιφερειών, σε αντίθεση με άλλες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά κ.λπ.) για τις οποίες - αν και μικρότερες πληθυσμιακά - υπάρχουν εκτενείς αναφορές βασισμένες σε έρευνες, δείκτες και συγκρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την υποστήριξή τους.

Η έλλειψη αυτή στις σημερινές συνθήκες κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η ανεργία και η φτώχεια. Έτσι στην παρουσίαση π.χ. στατιστικών δεικτών για την ανεργία, δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία, η οποία ακολούθως οδηγεί και στην απουσία στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση. Ανάλογη είναι η έλλειψη δεικτών και στοιχείων για τη φτώχεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπηρία.

Αναπηρία και φτώχεια συνήθως συναντώνται μαζί και αλληλοτροφοδοτούνται. Παρά ταύτα δείκτες, που να δείχνουν πόσο συχνά συναντάται η φτώχεια στα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση ή πόσες είναι οι οικογένειες στις οποίες συναντάται η φτώχεια και στη φροντίδα τους έχουν κάποιο μέλος με αναπηρία, είναι άγνωστοι και μη μετρήσιμοι για την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα στις συνθήκες της κρίσης και των μνημονίων που πλήττουν βάναυσα αυτή την κατηγορία πολιτών και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου