Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

 Από σήμερα ο «γολγοθάς» των φορολογικών δηλώσεων
Θα δηλωθούν τόκοι άνω των 250 ευρώ
Από σήμερα «κληρώνει» για 8.500.000 πολίτες καθώς ανοίγει τις ηλεκτρονικές του πύλες το σύστημα TAXISnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις, μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κτλ με καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων την 30 Ιουνίου.
Ωστόσο πολύ είναι εκείνοι, κυρίως οι συνταξιούχοι, που ακόμη δεν έχουν λάβει τι βεβαίωση αποδοχών για τα εισοδήματα που έλαβαν το 2012 ώστε να τα «περάσουν» στη φορολογική δήλωσή τους. Μάλιστα το αλαλούμ δημιουργείται από το γεγονός ότι άλλα ταμεία θα στείλουν τις βεβαιώσεις με το ταχυδρομείο (Δημόσιο, ΟΑΕΕ) και άλλα όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα πρέπει οι συνταξιούχοι να μπουν στο ιντερνετ και τυπώσουν μόνοι τους τη βεβαίωση αποδοχών. Το ΝΑΤ θα αποφασίσει σήμερα αν θα στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών με το ταχυδρομείο ή ηλεκτρονικά.
Επίσης, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα το «βιβλιαράκι» της εφορίας που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τις οδηγίες υποβολής των εντύπων της εφορίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα οι οδηγίες της εφορίας για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθώς επίσης και η εγκύκλιος που θα προσδιορίζει σημαντικές λεπτομέρειες όπως είναι για παράδειγμα η αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις των τόκων καταθέσεων.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι στις εφετινές δηλώσεις θα δηλωθούν ετήσιοι τόκοι άνω των 250 ευρώ. Μάλιστα οι καταθέτες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες και να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο το 2012.
Από εφέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή των τόκων καταθέσεων στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός δεν είναι καινούργιος αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προσμετρήσει  και τους τόκους από καταθέσεις προκειμένου να υπολογίσει την  ειδική εισφορά αλληλεγγύης  με συντελεστές από 1% έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος  (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.α) τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.
Εφέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων για όλους τους νέους άνω των 18 ετών ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα με εξαίρεση όσοι είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι, άτομα με ειδικές ανάγκες).
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αυτές ανέρχονται στο 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτερο ποσό 15.000 €.
Από την άλλη, οι γονείς έχουν υποχρέωση για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα να συμπληρώσυν ηλεκτρονικά και το έντυπο Α21 με τα στοιχεία των παιδιών τους όπως είναι η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, τις σπουδές τους κτλ.
Επίσης, για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος της κύριας, δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας
Προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα δουν στην ηλεκτρονική δήλωση που θα υποβάλλουν προσυμπληρωμένα κάποια βασικά στοιχεία όπως είναι τα καθαρά ποσά από μισθούς συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε, το φόρο που αναλογεί.
Προσοχή στα τεκμήρια
Έξτρα φόροι θα προκύψουν και φέτοςαν τα πραγματικά εισοδήματα είναι λιγότερα από τα τεκμαρτά εισόδημα με βασικές κατηγορίες τεκμηρίων την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος ή έγγαμος), τα ακίνητα. τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής

Αναδημοσίευση κειμένου από www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου