Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ-ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ(Ε.Ε.Β.Ε.Π)





Αθήνα, 29 Μαΐου 2013



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                      



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Η ελληνική κοινωνία πληροφορείται τις τελευταίες μέρες τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των Μνημονίων που η ίδια έχει υπογράψει, σχετικά με τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την διάλυση του κοινωνικού κράτους, καταργώντας σημαντικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία του πολίτη επί δεκαετίες. Παράλληλα έχει επιλέξει να σβήσει και την ιστορική μνήμη, καταργώντας μαζί και τους φορείς ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) καταγγέλλει τη στάση αυτή της κυβέρνησης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρει τα εξιλαστήρια θύματα των περικοπών και των απολύσεων σε δύο σημαντικότατους τομείς της κοινωνίας: την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) καταγγέλλει επίσης την επικείμενη κατάργηση δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών και τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές. Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και λειτουργεί για ακόμη μια φορά με πρόχειρο, απρογραμμάτιστο, και ανακόλουθο τρόπο, θεωρώντας ότι οι βιβλιοθήκες, ως  πυλώνες της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και του πολιτισμού, δεν είναι απαραίτητες στην κοινωνία της γνώσης και  επιλέγεινα ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησής τους.

Σύμφωνα με διαρροές (προσφιλής τακτική της κυβέρνησης) ένας σημαντικός αριθμός (ακόμη δεν είναι γνωστός ο ακριβής) δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής (περίπου 20) και 46 δημόσιες: Αίγινας, Αρεόπολης, Βυτίνας, Δελφών,  Λευκάδας, Μηλιών, Μολάων, Πεταλιδίου, Μήθυμνας, Ζακύνθου, Ζαγοράς, Ανδρίτσαινας, Σάμου, Σιάτιστας, Βέροιας, Χίου, Γρεβενών, Καλαμάτας, Δράμας, Έδεσσας, Ελευθερούπολης, Πύλης, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κόνιτσας, Λαμίας, Ληξουρίου, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Μυτιλήνης, πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Απ’ ό,τι φαίνεται η ελληνική πολιτεία αγνοεί ή θέλει να αγνοεί το σημαντικό κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν συλλογές εθνικής σημασίας και σπάνια ιστορικά τεκμήρια. Αγνοεί επίσης και το θεσμικό ρόλο της βιβλιοθήκης, ως πυλώνα δημοκρατίας για κάθε ευνομούμενη κοινωνία, καθώς και την αναπτυξιακή της διάσταση ως καίριο ζήτημα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Την περίοδο που οι βιβλιοθήκες, ως χώροι κοινωνικής συνοχής αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και διέξοδο για χιλιάδες πολίτες, έρχεται  η απόφαση  να διαλύσει όλα όσα έχουν γίνει με κόπο, μεράκι από τους συναδέλφους για πολλές δεκαετίες, αφανίζοντας και καταστρέφοντας τις κοιτίδες γνώσης και πολιτισμού στις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας παράλληλα επισφαλές και το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων σε αυτές.

Το κόστος λειτουργίας τους είναι μηδαμινό σε σχέση με τα ποσά που κατασπαταλώνται σε γιορτές και πανηγύρια. Τα οφέλη τους προς την κοινωνία πολλαπλάσια. Η επίκληση των υποχρεώσεων της χώρας μας προς τους δανειστές της δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την επιστροφή στη βαρβαρότητα μιας αμόρφωτης και μισαλλόδοξης κοινωνίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις όποιες σκέψεις της για κατάργηση του θεσμού των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, να συνδιαλαγεί με τους εμπλεκόμενους φορείς για τον εξορθολογισμό και εμπλουτισμό των λειτουργιών τους και να στηρίξει έμπρακτα τα δημοκρατικά κεκτημένα της κοινωνίας μας.

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται σ’ αυτές τις βιβλιοθήκες να κινητοποιηθούν ώστε να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το θεσμό και το εργασιακό τους μέλλον. Καλούμε όλη την βιβλιοθηκονομική κοινότητα να αντιδράσει δυναμικά και συντεταγμένα γιατί οι βιβλιοθήκες μας είναι ο θεσμός εκείνος που υπηρετεί την γνώση, την μνήμη και τον πολιτισμό αυτής της χώρας και εν τέλει τους πολίτες.


                                                         Το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου