Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ(Σ.Ε.Ε) - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/12/2013




Αθήνα, 4/12/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών είναι ο επαγγελματικός σύλλογος που εκπροσωπείαπό το 1982 τους εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

Οι εργοθεραπευτές είναι απόφοιτοι Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους αυτοπασχολούνται ή αποτελούν ισότιμα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων σε νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης
ψυχικής υγείας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας βάσει του υπ' αριθμόν 83/3011989 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 37, τεύχος α', 7/2/1989). Συμμετέχουν επάξια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και στην πρόληψη αναπηρίας και ψυχικών ασθενειών σε ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων.

Τους τελευταίους 24 μήνες, από την έκδοση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, με συνεχείς
συναντήσεις, αλλεπάλληλα έγγραφα και υπομνήματα αιτούμαστε από κάθε αρμόδιο
φορέα αφενός την καθιέρωση του όρου «εργοθεραπευτική συνεδρία» αντί του όρου
«εργοθεραπευτική πράξη», αφετέρου τον ορισμό ενιαίας αμοιβής για την εργοθεραπευτική συνεδρία στο ποσό των δέκα πέντε (15) ΕΥΡΩ, επαυξημένη κατά 50% για τις κατ’ οίκον συνεδρίες, έναντι του εξευτελιστικού / απαξιωτικού ποσού των 1,23 ΕΥΡΩ που ισχύει στο κρατικό τιμολόγιο από το 1991, ως ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (157/91 ΠΔ ΦΕΚ 62/τ.A’/30.4.91).

Παρά την έκδοση της υπ’αριθμ. 31/05
042012 Απόφασης της 235ης Ολομέλειας του
Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ήτοι του πλέον αρμόδιου καθ’ ύλην φορέα που από τη σύσταση του εν έτει 1982 μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως επίσημο συμβουλευτικό όργανο σε θέματα δομής και λειτουργίας του συστήματος υγείας, «σχετικώς με την κοστολόγηση της Εργοθεραπευτικής Συνεδρίας», σύμφωνα με την οποία γνωμοδοτεί υπέρ της αντιμετώπισης της εργοθεραπείας ως συνεδρίας και προτείνει την αποζημίωση της σε 15 ευρώ, η πολιτεία προχωρά στην έκδοση νέου κανονισμού, στον οποίο για μία ακόμα φορά, δείχνει την απαξίωσή της στην αναγνωρισμένη παγκοσμίως επιστήμη / επάγγελμα της εργοθεραπείας.

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΣΕΕ, μέσω επαφών και συναντήσεων τόσο με τον Υπουργό Υγείας, όσο και με λοιπούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και σήμερα κατέστη ανέφικτο να αποσπάσουμε έστω μια σαφή απάντηση – θέση για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος που θέτουμε. Αντιθέτως παραμένουμε θεατές μιας αέναης διαδικασίας μεταφοράς της ευθύνης και της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το ένα γραφείο στο άλλο, χωρίς κανείς να τολμά να διατυπώσει την οριστική και ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου Υγείας.

Ο εμπαιγμός κάθε έλληνα εργοθεραπευτή εκπροσωπούμενο από το ΔΣ του ΣΕΕ, αλλά και των ανθρώπων και των οικογενειών τους που χρειάζονται υπηρεσίες εργοθεραπείας σταματάει εδώ.

- Ζητάμε ίση αντιμετώπιση με τις συναφείς και ισότιμες ειδικότητες των
φυσικοθεραπευτών και λογοθεραπευτών που αμείβονται με 15 ευρώ και έμπρακτη
αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

- Ζητάμε την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφού εργαζόμαστε
στους ίδιους χώρους και τις ίδιες συνθήκες με τους νοσηλευτές και έχουμε κερδίσει
δικαστικά ίσο νοσοκομειακό επίδομα με αυτούς.

- Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 11/12/2013 στις 12.00, έξω
από το υπουργείο Υγείας, Αριστοτέλους 17, Αθήνα.

- Ζητάμε την παροχή σαφούς απάντησης στα αιτήματά μας, που αφορούν το μέλλον
της εργοθεραπείας και των εργοθεραπευτών στην Ελλάδα.

 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΚΕΡΑΜΙΩΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΕ, τηλ. 6973200914


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου