Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κοινωνικοί Λειτουργοί: Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε όλες τις οικογένειες




«Στους απλήρωτους λογαριασμούς και τις διακοπές ηλεκτροδότησης αντιστοιχούν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, άνεργοι που με μηδενικά εισοδήματα»


Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ζητάει από  τη ΔΕΗ την άμεση, χωρίς καμία καθυστέρηση, επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις οικογένειες, που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ λόγω οικονομικής αδυναμίας και την εφαρμογή ενός πιο διευρυμένου και ευέλικτου κοινωνικού τιμολογίου που να καλύπτει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που φτωχοποιούνται. 

Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ  τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νοικοκυριών που αναγκάζονται να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη διακοπή της ηλεκτρικής σύνδεσης λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και μετά από ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ. 
Οι αρμόδιοι, όμως δεν φαίνονται να γνωρίζουν την έκταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όλες αυτές οι οικογένειες. Εμείς οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας οι οποίοι βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των συνεπειών της που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 3,5 χρόνια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι οικογένειες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση δεν ζουν απλά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά καθημερινά βιώνουν: ΣΚΟΤΑΔΙ, ΦΟΒΟ, ΠΑΓΩΝΙΑ, ΠΕΙΝΑ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ. Δυστυχώς, όπως προκύπτει τις τελευταίες μέρες οι συνέπειες αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν ακόμα και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Το χειρότερο από όλα είναι ότι σιγά - σιγά η κατάσταση αυτή παγιώνεται και γίνεται παραδεκτή από όλους σαν απολύτως φυσιολογική.
Στους απλήρωτους λογαριασμούς και τις διακοπές ηλεκτροδότησης  αντιστοιχούν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, άνεργοι που με μηδενικά εισοδήματα, όχι μόνο τους λογαριασμούς τους δεν μπορούν να πληρώσουν αλλά ούτε καν να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Όλοι αυτοί μένουν έξω από το δίχτυ προστασίας που παρέχει η θεσμοθέτηση του κοινωνικού τιμολογίου αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης τους για τυπικούς λόγους ή καθυστερούν οι σχετικές διαδικασίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή:
στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν την απαρχή του Κράτους Δικαίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περιλαμβάνονται: «όλα εκείνα τα δικαιώματα που είναι έμφυτα στους ανθρώπους και χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατόν να ζήσουν ως άνθρωποι. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι όλα εκείνα που επιτρέπουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και την ικανοποίηση των εμφύτων αναγκών του».
στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΗΕ, 1948) ως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα προσδιορίζονται ειδικά: το δικαίωμα κάθε ατόμου στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια ( Άρθρο 3), το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία, το δικαίωμα στην εξασφάλιση (ή στην ικανοποίηση) των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του για την αξιοπρέπειά του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. (Άρθρο 22), το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες (Άρθρο 25),
το Ελληνικό Κράτος για την διασφάλιση των δικαιωμάτων προβλέπει στο Σύνταγμα των Ελλήνων: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους» (Άρθρο 25),
ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας στα πλαίσια του διεκδικητικού ρόλου της Κοινωνικής Εργασίας για κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια ζητάει:
την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις οικογένειες, που  αδυνατούν να πληρούσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ λόγω οικονομικής αδυναμίας καθώς και την  
την εφαρμογή ενός πιο διευρυμένου και ευέλικτου κοινωνικού τιμολογίου που να καλύπτει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που φτωχοποιούνται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου