Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

«Σχετικά με τη διακοπή προσλήψεων εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) στα Ειδικά Σχολεία και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου»...Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α –ΣΤΕΛΛΑ)
Π.Μπακογιάννη 2, 35 100 Λαμία, τηλ: 22310/66588, fax: 22310/25226, κιν: 6974714206
                                                                                                                       
                                                                                                                           Λαμία 4/12/2013
                                                                                                                            Αριθ.πρωτ: 75
                                                    
      Προς:  - Υπουργό Παιδείας κο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

                  - Υφυπουργό Παιδείας κο Συμεών Κεδίκογλου

                                                   

Θέμα: «Σχετικά με τη διακοπή προσλήψεων εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) στα Ειδικά Σχολεία και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου»


Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

      
 με την παρούσα επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ & Σ.Μ.Ε.Α.Ε)  των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, καθόσον αφού πρώτα διεκόπη σε αυτές η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) διαμέσου του κρατικού προϋπολογισμού, εδώ και λίγο καιρό επίσης διεκόπησαν και οι προσλήψεις αναπληρωτών από Προγράμματα ΕΣΠΑ.


Οι συνέπειες της υποστελέχωσης μέχρι τούδε αυτών των δομών έχουν σημαντικά δυσμενή αντίκτυπο στην κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των οικογενειών τους και στην εύρυθμη λειτουργία των αντίστοιχων πλαισίων. Ενώ λοιπόν εντός ολίγου θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των 2 αυτών Περιφερειών μέχρι και σήμερα είναι ανέφικτο να λειτουργήσουν οι διεπιστημονικές ομάδες, που είναι αρμόδιες για την αξιολόγηση, διάγνωση και υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, λόγω  παντελούς -σε αρκετά εξ αυτών - έλλειψης εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π).


Η δραματική αυτή κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός πως στο παρόν χρονικό διάστημα, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ εκ του νόμου πρέπει να προβούν σε αξιολογήσεις μαθητών Λυκείου με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να τους χορηγηθεί Γνωμάτευση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2014.


Επιπροσθέτως,  τα Ειδικά Σχολεία των 2 αυτών Περιφερειών είναι άκρως υποστελεχωμένα σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π).


 Πιο συγκεκριμένα είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως η Στερεά Ελλάδα με τα 17 Ειδικά Σχολεία, τα 5 ΚΕ.Δ.Δ.Υ και τα 80 κενά σε Ε.Ε.Π(Ψυχολόγους, Κοιν.Λειτουργούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Παιδοψυχιάτρους, Σχολικούς Νοσηλευτές), αυτή τη στιγμή διαθέτει ΜΟΝΟ 19 μονίμους και ΜΟΝΟ 4 Αναπληρωτές Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π), εκ των οποίων μόνον μια(1) Εργοθεραπεύτρια, έναν(1) Σχολικό Νοσηλευτή, τρείς(3) Λογοθεραπεύτριες, κανέναν Φυσικοθεραπευτή, κανέναν Παιδοψυχίατρο κ.ο.κ.


Παρόμοια τραγική υποστελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής παρατηρείται και στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με τα 101 κενά. (Λείπουν 27 Ψυχολόγοι, 21 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 25 Λογοθεραπευτές, 14 Εργοθεραπευτές, 7 Φυσικοθεραπευτές, 5 Σχολικοί Νοσηλευτές, 2 Παιδοψυχιατροί στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ και στα Ειδικά Σχολεία).


Επιπλέον, ούτε οι Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ) μπορούν να λειτουργήσουν, με τα σημερινά δεδομένα, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στη δυνατότητα στοιχειώδους επιβίωσης των δομών Ειδικής Αγωγής , των  δυο αυτών Περιφερειών της χώρας.


Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,


αν δεν προβείτε τάχιστα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης, οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, τα Ειδικά Σχολεία και οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ  της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου, εντός ολίγου θα αποτελούν παρελθόν.


Αν δεν δώσετε άμεσα λύση, οι επιπτώσεις για τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, θα είναι αξεπέραστες.


Έχει ήδη παρέλθει το 1/3 της φετινής σχολικής χρονιάς. Σας καλούμε, έστω και σ’ αυτή τη χρονική στιγμή,  να πράξετε τα δέοντα ώστε να διευκολύνετε, ως προς τα ελαχίστως απαραίτητα, το ουσιαστικό έργο που οφείλει η ελληνική πολιτεία να διασφαλίζει στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.




Με τιμή



Για το Δ.Σ

            
                   Ο Πρόεδρος                                    Η Γραμματέας





                  Βασίλειος Βούγιας                        Σοφία Μαχαίρα


                                    
  Κοινοποίηση:
                                                       -Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κο Κ. Λολίτσα
                                                       -Ειδικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων κο Ε. Ζαχαράκη
                                                       - Περιφ.Δ/ντή Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας κο Η. Παλιαλέξη
                                                       -  Περιφ.Δ/ντή Εκπ/σης   Νοτίου Αιγαίου κο Δ.Μεσσάρη                      
                                                        - Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α
                                                        -ΕΣΑμεΑ
                                                        -Δίκτυο Ειδικών Σχολείων
                                                        -Κόμματα και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
                                                         -Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου