Το «λαχείο» της διαθεσιμότητας κλήρωσε αυτή
τη φορά για τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΙΚΑ. Με συνοπτικές
διαδικασίες εντάσσονται κι αυτοί στο συγκεκριμένο απαράδεκτο καθεστώς. Η
εν λόγω απόφαση, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν, δεν βασίζεται σε κανένα
σχεδιασμό και πολύ περισσότερο σε καμία αξιολόγηση αναγκών και
υπηρεσιών.
«Αντίθετα, αποτελεί άλλη μία οριζόντιου χαρακτήρα περικοπή στο βωμό της συμπλήρωσης των αντικοινωνικών μέτρων».
Πρόκειται για 35 επιστήμονες αυτής της ειδικότητας που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα, κι όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Ευγ. Χαλβατζά, ο συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων «αντιστοιχεί σε 2,7 ανά περιφέρεια, 0,63 ανά νομό, 0,47 ανά περιφερειακή ενότητα και 0,00005 ανά ασφαλισμένο ΙΚΑ».
Και προσθέτει: «Αληθινά διερωτόμαστε, στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας δεν έχει ανάγκη από εκείνους τους επαγγελματίες που παρέχουν ειδικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως είναι η πρόληψη, η προστασία, η άμεση συμβουλευτική υποστήριξη και η αντιμετώπιση επειγουσών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων;».
Μάλιστα, την ίδια στιγμή που το ΙΚΑ ετοιμάζεται να θέσει σε κινητικότητα κοινωνικούς λειτουργούς, ο ΕΟΠΠΥ ζητάει τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών των δήμων και των νοσοκομείων για την εκπλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής ασθενών σε μονάδες κλειστής περίθαλψης συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, ιδιωτικές κλινικές, Μονάδες Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.), μεταφέροντας έτσι στην ουσία αρμοδιότητες των ασφαλιστικών ταμείων σε αναρμόδιους φορείς και επιβαρύνοντας το προσωπικό τους, ενώ το ίδιο το ΙΚΑ ζητεί με μετάταξη υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών) για τη στελέχωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
«Επιπλέον, πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που το ΙΚΑ έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κατ' οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων να του είναι περιττοί οι κοινωνικοί λειτουργοί, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην οργάνωση του συστήματος και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής βοήθειας σε συνταξιούχους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους;», διερωτάται ο γ.γ. του συνδέσμου Γ. Λουκάς.
Οι ίδιοι αναφέρουν επίσης ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί στέκονται όλο το διάστημα στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης: «Οσο κι αν προσπαθούμε, δεν επαρκούμε. Κι όμως, η κυβέρνηση μας εντάσσει στο πρόγραμμα κινητικότητας».
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου