Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Ε.Α.Ε ΚΑΙ ΣΤΟ Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κο ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ...ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ


Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Συμεών Κεδίκογλου και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ Βασίλης Βούγιας κατά τη συνάντηση της Τρίτης 27/8/2013, στο γραφείο του κου Υφυπουργού.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ


Τρίτη 27 Αυγούστου 2013



Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου 2013, συνάντηση μελών του Δ.Σ του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας-Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής-Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Συμεών Κεδίκογλου.

Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ Βασίλης Βούγιας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α Στάθης Καρπενησιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αρβανίτης, ο αιρετός του Υ.Σ.Ε.Ε.Π Δημήτρης Παπαευθυμίου και ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Λολίτσας.



Αναπτύχθηκαν από πλευράς των εκπροσώπων του Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π και παρουσιάστηκαν στον κο Υφυπουργό όλοι οι προβληματισμοί και τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα της Ειδικής Αγωγής αλλά και την εκπαίδευση γενικότερα.



Ο κος Κεδίκογλου, παρά το μικρό χρόνο της θητείας του ως Υφυπουργός Παιδείας, ήταν άριστα πληροφορημένος όσον αφορά  στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή, οι δομές της, το προσωπικό της, οι μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι γονείς και κηδεμόνες αυτών.



Ειδικότερα συζητήθηκαν:



Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ Ε.Α.Ε

Από τον κο Κεδίκογλου ζητήθηκε η επαρκής στελέχωση των δομών Ε.Α.Ε με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π, δεδομένου ότι στην Ειδική Αγωγή υπάρχει πολύ λίγο μόνιμο προσωπικό, υπάρχουν πάρα πολλά οργανικά κενά και ουσιαστικά οι δομές Ε.Α.Ε στελεχώνονται με αναπληρωτές.



Του επισημάνθηκε μάλιστα, αφενός μεν το πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζεται αυτός ο ιδιαίτερος και απαιτητικός χώρος σε προγράμματα ΕΣΠΑ και Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, τα οποία και περατώνονται σε δυο χρόνια από τώρα, αφετέρου δε η αναγκαιότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού στα πλαίσια της αναλογίας 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις της συμφωνίας με την τρόϊκα.



Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε για φέτος πως θα προσπαθήσει να δοθεί στην Ειδική Αγωγή το 30% του συνόλου των πιστώσεων για Αναπληρωτές από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξηθεί ο αριθμός προσλήψεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.



Από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΟΑΕΔ , αναφέρθηκε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει περίπου 460 προσλήψεις Ε.Ε.Π και 850 Ε.Β.Π.



Για την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης μονίμου προσωπικού η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α πρότεινε τη διενέργεια διαγωνισμού για πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και ο κος Κεδίκογλου συμφώνησε πως είναι απαραίτητο, στο εγγύς μέλλον,  να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.



ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27-ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ- ΓΙΑ ΤΟ Ε.Ε.Π

Στον κο Κεδίκογλου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι θέσεις τις Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α για τις ρυθμίσεις του άρθρου 27.



Συναποφασίστηκαν βελτιώσεις στις ρυθμίσεις που προβλέπουν τη δυνατότητα Υπηρεσιακής Εξέλιξης του Ε.Ε.Π, την Επιμόρφωσή του και τη σύνθεση των Συμβουλίων του.



Για τη σύσταση θέσεων Συμβούλων Ε.Ε.Π δεσμεύθηκε να εξετάσει τη δημιουργία τους στο σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή, που κατά τα φαινόμενα θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους.



ΘΕΜΑΤΑ ΚΕ.Δ.Δ.Υ- Ε.Δ.Ε.Α.Υ

Ο κος Υφυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων των οποίων γίνεται δέκτης, σχετικά με τις λίστες που υπάρχουν κυρίως στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ της Αττικής.



 Του εξηγήθηκε πως οι λίστες προέρχονται από την αβελτηρία του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα έπρεπε να είχε ιδρύσει  στην Αττική ΚΕ.Δ.Δ.Υ σε κάθε Δήμο, για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση που δημιουργεί ο συσσωρευμένος στην περιοχή της Αττικής μισός πληθυσμός της χώρας.



Επίσης διευκρινίστηκε ο συμπληρωματικός των ΚΕ.Δ.Δ.Υ ρόλος των Ε.Δ.Ε.Α.Υ.



ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ –ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Π/ΕΒ.Π

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να επισπευσθεί η διαδικασία των Αποσπάσεων Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π για το 2013-14, καθόσον  το σχέδιο νόμου για την Αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης  που περιέχει την τροπολογία για τη σύνθεση του Υ.Σ.Ε.Ε.Π  και που θα ψηφισθεί ως έχει προγραμματισθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και πιθανά  θα λάβει ΦΕΚ μια εβδομάδα αργότερα, μας δείχνει τις προθεσμίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να έχει υπογραφεί η Απόφαση, πριν μπούμε στη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση που θα προβλέπει ο νόμος, διαδικασία που μπορεί να εγκλωβίσει τους συναδέλφους έως και δυο μήνες στις οργανικές τους θέσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.



Ο κος Κεδίκογλου λοιπόν δεσμεύθηκε πως από την πλευρά του και σε ότι τον αφορά η διαδικασία θα επιταχυνθεί.



ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Τονίστηκε με έμφαση στον κο Υφυπουργό η αναγκαιότητα στελέχωσης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής με προσωπικό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μείζονες υποχρεώσεις της, αναγκαιότητα την οποία ο κος Κεδίκογλου κατανόησε και σε συνεννόηση με το Δντή Ειδικής Αγωγής κο Λολίτσα θα επιδιωχθεί λύση του προβλήματος.



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ 26 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αιτηθήκαμε στον κο Υφυπουργό να επιστρέψουν οι σε διαθεσιμότητα 26 συνάδελφοι της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις οργανικές τους θέσεις στις δομές Ειδικής Αγωγής, οι οποίες τους έχουν απόλυτη ανάγκη.



Μας απάντησε πως το είχε δηλώσει και στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου πως θα πρέπει να εξαιρεθούν οι εν λόγω συνάδελφοι κάτι που δεν τελεσφόρησε τελικά λόγω των γνωστών μνημονιακών υποχρεώσεων όσον αφορά στους αριθμούς της διαθεσιμότητας.



 Υποσχέθηκε όμως να επαναφέρει το αίτημα μήπως και ικανοποιηθεί έστω και την ύστατη στιγμή.



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

Για το θέμα των δυο Περιφερειών που δεν θα καλυφθούν από Προγράμματα ΕΣΠΑ, ο κος Κεδίκογλου ήταν πλήρως ενημερωμένος και εξ αυτού υπήρξε δέσμευσή του να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών τους σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.



 Για το θέμα αυτό μάλιστα μας δήλωσε πως είναι ενημερωμένος και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας κος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έχει δώσει την έγκρισή του για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των Περιφερειών αυτών από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.



Όσον αφορά στις ιδιαίτερες ελλείψεις της Στερεάς Ελλάδας σε δομές Ειδικής Αγωγής  και προσωπικό, ιδίως του Νομού Ευβοίας, ο οποίος έχει αυξημένα ποσοστά μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της Στερεάς, ο κος Κεδίκογλου δήλωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια λειτουργίας και στελέχωσης με προσωπικό και άλλων δομών Ε.Α.Ε σε επιλεγμένες περιοχές.



Για τον Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΣΤΕΛΛΑ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Βούγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου