Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

5 μήνες ψίχουλα σε 50.000 ανέργους...





Ανακοινώθηκε, επιτέλους, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ο μισθός: 490 ευρώ καθαρά (427 σε όσους είναι κάτω από 25 ετών)

 →Το πρόγραμμα αναλαμβάνει να τρέξει ο ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες προσλήψεις θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου

 Του Τζώρτζη Ρούσσου

Πίσω από επικοινωνιακές φιέστες και με επιβολή της τιμωρίας της ορθοστασίας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να καλύψει την παταγώδη αποτυχία του να ανακουφίσει 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο!
 Ετσι, ο Γ. Βρούτσης, έπειτα από πολύμηνες παλινωδίες, παρουσίασε χθες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 50.000 ανέργων σε δήμους όλης της χώρας, το οποίο αναλαμβάνει να τρέξει ο ΟΑΕΔ και το οποίο θα δώσει ένα ελάχιστο ποσό στους ανέργους που κυμαίνεται από 2.135 ευρώ (συνολική αμοιβή 5μήνου) έως 2.450 ευρώ!
  
Καινοτομία…
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε καινοτόμο (παρόλο που ακριβώς ίδιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας τρέχει από πέρυσι σε όλη τη χώρα με 5μηνη εργασία στους δήμους αλλά με διαμεσολαβητές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).
Στην επικοινωνιακή φιέστα με τους όρθιους δημοσιογράφους συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, αλλά και οι γενικοί γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων όπως και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. στην Αθήνα για την Κοινωφελή Εργασία.
 Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ενώ οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Οι 50.000 άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου και θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ.
 Η αμοιβή των απασχολούμενων για το 5μηνο διάστημα θα είναι για κάθε μήνα 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ.

Τα κριτήρια επιλογής είναι:
  Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
  Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας τού/τής συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
  Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
  Ηλικία.
  Αριθμός ανήλικων τέκνων.

 Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό πόρρω απέχει από το να ισοσκελίσει το γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας που προέβλεπε πεντάμηνη απασχόληση 400.000 ανέργων αποκλειστικά σε δήμους, για έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, το οποίο μάλιστα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση.
 Ενα τέτοιο πρόγραμμα απαιτούσε χρηματοδότηση περίπου 1 δισ. κάθε πεντάμηνο, ποσό που θα καλυπτόταν από κοινοτικούς πόρους.
 Ωστόσο, η Ε.Ε. αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, αφού δεν προβλέπει χρηματοδότηση κοινωφελούς εργασίας, με τον κ. Βρούτση να μένει εκτεθειμένος και να ψάχνει επικοινωνιακό σωσίβιο για να καλύψει την αποτυχία του, το οποίο και βρήκε στο πρόγραμμα των 50.000 ανέργων που θα στοιχίσει 170 εκατ. ευρώ για το 2013.

Θα καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο
 Ενας από τους βασικούς, λέει, στόχους του προγράμματος παροχής κοινωφελούς εργασίας με αμοιβή κάτω των 500 ευρώ είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα ετοιμάζονται μαζικές απολύσεις από τον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα, όπως απάνθρωπα διατείνονται οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, από τις «δεξαμενές» ανθρωπίνου δυναμικού των δήμων και των περιφερειών, της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας κ.λπ.
 Πού όμως θα κατευθυνθούν οι άνεργοι που θα επιλεγούν να στελεχώσουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε να προσδώσουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες;
 Οπως είπαν οι υπουργοί Γ. Βρούτσης, Κ. Χατζηδάκης και Γ. Μιχελάκης στην παρουσίαση του προγράμματος, οι 50.000 άνεργοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και στα ΚΕΠ.

 Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι στις υπηρεσίες από τις οποίες θα εξωθηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι η κυβέρνηση θα… βολέψει ανθρώπους άνεργους ώστε να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες! «Οι άνεργοι όμως χρειάζονται δουλειές και όχι “δούλεμα”. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκες για αξιοπρεπή εργασία, για αξιοπρεπή αμοιβή και για αξιοπρεπή ζωή», τονίζει σχετικά σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.

Τελικά θέλει πολύ θράσος για να κοροϊδεύεις έτσι την ελληνική κοινωνία… Θέλει να διαθέτεις τη μέγιστη πολιτική φαυλότητα την ίδια στιγμή που αποφασίζεις απολύσεις τις οποίες βαφτίζεις κινητικότητα και διαθεσιμότητα, να βάζεις στις θέσεις των απολυομένων ανέργους τους οποίους αμείβεις με ψιχία…

Τζ.Ρ efsyn.gr

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου