Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η αξιοπρέπεια των Ατόμων με Αναπηρία

Η απήχηση που είχε το αφιέρωμα στα Ατομα με Αναπηρία, που δημοσιεύτηκε ως ένθετο στις «Νησίδες» του φύλλου του Σαββατοκύριακου, δείχνει ότι υπάρχει ευαισθησία και ενδιαφέρον σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, σε αντίθεση, βεβαίως, με τη στεγνή και στυγνή πολιτική της κυβέρνησης. Λείπει από τις ελληνικές κυβερνήσεις η πολιτική της ολόπλευρης ανάπτυξης των ανθρώπων με αναπηρία, η δημιουργία δηλαδή κατάλληλων προσβάσεων για τους ανθρώπους αυτούς σε όλες τις δραστηριότητες και εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας.

Η έλλειψη αυτή δείχνει και τη χαμηλή βαθμίδα του εν γένει πολιτισμού μας και, κατά συνέπεια, της δημοκρατίας της ίδιας. Ο σεβασμός στον διπλανό είναι το άλφα και το ωμέγα μιας δημοκρατικής πολιτικής. Δημιουργεί μια αντίληψη ευρείας ανοχής και καταπολέμησης του όποιου κοινωνικού ρατσισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ένθετο «Νησίδες», τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρεμποδίζονται να ασκήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, αφού το 90% (!) των ΑμεΑ δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και το 80% (!) στην αγορά εργασίας. Αποτελεί όνειδος για όλους μας αυτή η παρεμπόδιση, ειδικά όμως για την Πολιτεία, η οποία απεργάζεται μεθόδους που διαμορφώνουν διαχωριστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές και αναπόφευκτα οδηγούν σε αποκλεισμούς και διακρίσεις, κάτι που από μόνο του είναι αντιδημοκρατικό, τουλάχιστον. Αυτή η Πολιτεία αφαιρεί το δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραμένουν σε χρόνια εκκρεμότητα και άλυτα, όπως, λ.χ., αυτό που αφορά την Ειδική Αγωγή. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις (σ” αυτό διακρίνονται όλες οι κυβερνήσεις…), η Ειδική Αγωγή χαρακτηρίζεται, όπως λέει το ρεπορτάζ, από προχειρότητες, ελλείψεις και μπαλώματα. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε δασκάλους και ειδικό εκπαιδευτικό-βοηθητικό προσωπικό στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής εξαναγκάζουν πολλά (χιλιάδες) παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε αποκλεισμό. Εως τις 5.000 έφτασαν στην αρχή της χρονιάς οι κενές οργανικές θέσεις δασκάλων Ειδικής Αγωγής και 1.600 τα κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επρεπε να διαμαρτυρηθούν γονείς και αναπηρικές οργανώσεις, για να καλυφθούν με μεγάλη καθυστέρηση, μέσω ΕΣΠΑ, πολλά κενά, τα οποία παρ” όλα αυτά παραμένουν πάνω από 1.300.

Η συμπλήρωση των θέσεων με πεντάμηνες συμβάσεις που προωθεί ο υπουργός, συμβάσεις με μισθούς πείνας (430 έως 490 ευρώ) απλώς ρίχνει στάχτη στα μάτια και μάλιστα προκαλεί για την προχειρότητά της και την έλλειψη ειδικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της κρατικής μηχανής. Οσοι προσλαμβάνονται δεν είναι επιστήμονες, αλλά επισφαλείς και «ωφελούμενοι», μετράει περισσότερο ο χρόνος ανεργίας και όχι η εξειδικευμένη γνώση. Η αξιοπρέπεια, η προστασία και τα δικαιώματα των ΑμεΑ είναι αδιαπραγμάτευτα. Αρκεί να το εμπεδώσει και η κυβέρνηση.
  
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου