Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ας πούμε την αλήθεια σχετικά με το επικείμενο(;) νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση


Βασίλης Βούγιας
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ
Τηλ: 22310-66588
Fax: 22310-25226
Κιν: 6974714206
                                                                                                    Λαμία 24/2/2013

Θέμα: « Ας πούμε την αλήθεια σχετικά με το επικείμενο(;) νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Συνάδελφοι,ισσες

στην εκπαιδευτική κοινότητα και συγκεκριμένα στον χώρο της Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης εδώ και 4 μήνες συζητείται έντονα το σοβαρό ενδεχόμενο να κατατεθεί την Άνοιξη, δηλαδή εντός ολίγου, προς ψήφιση στη Βουλή, νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση και στο βαθμό που υπάρχει μια κοινή λογική και ένας κοινός νους, αν και η χώρα μας διατηρεί ακόμα το προνόμιο να είναι μια χώρα στην οποία «όλα γίνονται», η απάντηση είναι όχι.

Και εξηγούμαι.

Παρά τις διαρροές και τις δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε, στη Βουλή και αλλού, από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α,  αλλά και από  κόμματα της συγκυβέρνησης, περί ομάδων εργασίας για το νομοσχέδιο,  η πραγματικότητα σήμερα παρουσιάζει άλλη εικόνα.

Συγκεκριμένα το θέμα  του νέου νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή ,εν τέλει, ανετέθη στον Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α  κο Παπαθεοδώρου, καθ ύλη αρμόδιο για θέματα Ειδικής Αγωγής, μόλις λίγες ημέρες πριν.

 Έως σήμερα, 24/2/2013, δεν υπάρχει κατάληξη (πλην ενός-δύο προσώπων) όσον αφορά  στη σύνθεση της ομάδας εργασίας(Πρόεδρος κ.λ.π) που θα επεξεργασθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Από την άλλη, μετά από πιέσεις της Π.Ο.Σ.Γ.ΚΑ.με.Α,  της ζήτησε το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α να καταθέσει προτάσεις για το νέο νομοσχέδιο.

Σημειωτέον πως για την κατάθεση των  προτάσεων αυτών είχε υπάρξει δέσμευση στη Βουλή  από τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Αρβανιτόπουλο τον Δεκέμβριο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε  συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στην οποία έγινε ακρόαση φορέων από τους Βουλευτές σχετικά με το άρθρο 39 για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ-Σ.Δ.Ε.Υ του νομοσχεδίου για τη Δια βίου Mάθηση(ν.4115/2013).

Εκεί μίλησε και ο υπογράφων, ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α), μαζί με άλλους φορείς Δ.Ο.Ε, Ο.ΛΜ.Ε, Ε.Σ.Αμε Α/Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Αμε.Α. Τότε το σύνολο των φορέων καταφέρθηκε κατά του άρθρου 39, με αποτέλεσμα να πάρει το λόγο ο κος Υπουργός και να αναφέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πως το άρθρο 39 δεν αποτελεί νομοθέτημα για την Ειδική Αγωγή, αλλά τεχνοκρατική αναγκαιότητα για να προσληφθεί προσωπικό μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Εκεί ανέφερε δε πως την άνοιξη του 2013 θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, δεσμευόμενος μάλιστα να καλέσει να καταθέσουν προτάσεις οι ενδιαφερόμενοι φορείς Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Αμε Α.

Όμως από τη στιγμή που ουδεμία επί της ουσίας προεργασία έχει γίνει έως σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση και αν οι διαδικασίες ξεκινήσουν τώρα, εννέα (9)μήνες δουλειάς -grosso-mondo- χρειάζονται για ένα νομοσχέδιο τέτοιας δυναμικής, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δηλαδή πάμε για το τέλος του 2013.

Αυτά επί του χρονοδιαγράμματος.

Επί της ουσίας όμως:

Tι χρεία έχει αυτή τη στιγμή ένα νέο νομοσχέδιο για την Eιδική Aγωγή, έστω και στην περίπτωση να είναι έτοιμο περί το τέλος του 2013.

 Tι αλήθεια σημαίνει ένα νέο νομοσχέδιο για την Ειδική αγωγή;

  • Τη στιγμή που  όπως ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή ( Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) η μείωση δαπανών  για την εκπαίδευση κατά  την επόμενη τετραετία θα φτάσει το 14%  και οι δαπάνες για την Παιδεία  δεν θα προσεγγίζουν το 25% του Α.Ε.Π, όπως συμβαίνει ως επί το πλείστον στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ.

  • Τη στιγμή που από τους 12.500 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι 10.000 δεν θα προσληφθούν του χρόνου.

  • Τη στιγμή που ο πολύπαθος χώρος της Ειδικής Αγωγής ιστορικά κατατρύχεται από πληθώρα άστοχων παρεμβάσεων και νομοθετημάτων, τα οποία δεν αξιολογήθηκαν ποτέ, όσον αφορά στις επιπτώσεις τους στην εκπαιδευτική κοινότητα.

  • Τη στιγμή που ο προηγούμενος νόμος για την Ειδική Αγωγή, ο ν.3699/2008, δεν εφαρμόσθηκε  μιας και δεν υποστηρίχθηκε με την  έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και εγκυκλίων και διατάξεις του που ήσαν ολοφάνερα προς την σωστή κατεύθυνση δεν εφαρμόσθηκαν έως σήμερα. Δεν εφαρμόσθηκε ο νόμος αυτός στον καιρό των παχέων αγελάδων, τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν…

Συνάδελφοι,ισσες,

 τι αλήθεια θα φέρει ένα νέο  νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή  πέρα από αναπόφευκτές περικοπές και συρρικνώσεις οι οποίες θα προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας μας;

Ποιος εχέφρων πιστεύει πως ένα νέο νομοσχέδιο σε αυτή τη περίοδο των ακραίων περικοπών για την παιδεία θα είναι προς την κατεύθυνση βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών και όχι προς την κατεύθυνση του «εξορθολογισμού»;

  Όσο κι αν ομολογουμένως-εξ όσων τυγχάνει να γνωρίζω από τη θητεία μου ως Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α- η  πολιτική ηγεσία θέλει να προσφέρει στην Ε.Α.Ε. Πως όμως; Σ αυτές τις συνθήκες σφαγείου;

Αλλά όπως είπα στη Βουλή, τι μπορεί να νοιώθει  ένας Υπουργός Παιδείας όταν ακούει πως το ΚΕ.Δ.Δ.Υ Άμφισσας δεν έχει μόνιμο προσωπικό, πως το ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ευρυτανίας έχει μία μόνη μόνιμη υπάλληλο, πως ολόκληρη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ένα(1) Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό μόνιμη υπάλληλο, πως…, πως…

Βασίλης Βούγιας







  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου