Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Την κατάτμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης αποφάσισε η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ.



Ορίζει τη δημιουργία τριών νέων Tμημάτων ∙ Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης με ξεκάθαρη φυσιογνωμία και εκπαιδευτικούς στόχους - Χαράλαμπος Πουλόπουλος «Θα έχουμε πλέον ένα σαφές εκπαιδευτικό συμβόλαιο, χωρίς αποκλεισμούς και δυσκολίες»

Την απόφαση της δημιουργίας τριών νέων Τμημάτων, δια μέσου της αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης έλαβε προ ημερών η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την απόφαση της κατάτμησης του υφιστάμενου Τμήματος  και τη δημιουργία τριών νέων, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, με ξεκάθαρη φυσιογνωμία που θα έρθουν να «αντικαταστήσουν» τις  υφιστάμενες κατευθύνσεις του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.

Κατευθύνσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με τη συνένωση των Τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης το 2013 στο πλαίσιο του Σχεδίου Αθηνά, δημιουργώντας πολλές δυσκολίες, κυρίως στην επιλογή των κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου από τους φοιτητές, στην εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και την ανάπτυξη της έρευνας ανά επιστημονικό πεδίο. Το ΔΠΘ αναζητεί λύσεις τα τελευταία χρόνια και έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια και αντιστάσεις εκτός Πανεπιστημίου, ωστόσο φαίνεται με την τελευταία ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου να δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης. 

Καθαρή λύση με αναπτυξιακή προοπτική για το σύνολο του ΔΠΘ 

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, η απόφαση αυτή —στόχος της οποίας είναι να ενταχθεί στο νέο σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας— έρχεται να επιλύσει τις προαναφερθείσες δυσκολίες, με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, τα μέλη των οποίων παρά τον φόρτο εργασίας με τον οποίο θα επιβαρυνθούν, προέκριναν τη λύση της δημιουργίας των τριών Τμημάτων και στη Συνέλευση του Τμήματος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπήρχαν ήταν ότι η πλειοψηφία των φοιτητών που επιτύγχαναν την εισαγωγή τους στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης επέλεγαν την κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας σε ένα ποσοστό της τάξεως του 95%, με αποτέλεσμα η κατεύθυνση αυτή να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. «Έτσι βίωναν καταρχήν μία απογοήτευση και ακολούθως είχαμε διαμαρτυρίες, ενστάσεις και φυσικά την απαίτηση της εξεύρεσης μίας καθαρής λύσης» σημείωσε.

«Η καθαρή λύση είναι τα τρία αυτά νέα Τμήματα, με καθαρούς στόχους και ξεκάθαρη ακαδημαϊκή φυσιογνωμία » επεσήμανε ο κ. Πουλόπουλος υπογραμμίζοντας την αξία της απόφασης και για την αναπτυξιακή προοπτική του Τμήματος και του ΔΠΘ γενικότερα. «Το συγκεκριμένο Τμήμα έχει αυτή τη στιγμή 2200 φοιτητές. Με τη δημιουργία των νέων Τμημάτων θα δεχτεί και εκατοντάδες νέους, από όλη την Ελλάδα που ενδεχομένως θα επιλέγουν να σπουδάσουν στο Δημοκρίτειο επιλέγοντας από την αρχή ένα γνωστικό αντικείμενο. Και εδώ έγκειται ακριβώς η διαφορά σε σχέση με κινήσεις που έγιναν στο παρελθόν, ότι θα έχουμε πλέον από την αρχή ένα σαφές εκπαιδευτικό συμβόλαιο, χωρίς αποκλεισμούς, με λιγότερες δυσκολίες στην επιλογή σπουδών. Η αλλαγή  αυτή  θα  συνδεθεί με την παράλληλη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου  καλύπτοντας συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των νέων Τμημάτων» εξήγησε ο ίδιος.

Προς την κατεύθυνση μάλιστα της υλοποίησης του σχεδίου αυτού, ο πρόεδρος του Τμήματος γνωστοποίησε και την απόφαση της Συγκλήτου να αιτηθεί στο Υπουργείο Παιδείας —για κάθε νέο Τμήμα που θα δημιουργηθεί από την κατάτμηση—  δύο νέα μέλη ΔΕΠ, λόγω των οξυμένων αναγκών και με το δεδομένο ότι τα υφιστάμενα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο εργασιών που αφορά στην εκπαίδευση του μεγάλου αριθμού φοιτητών. 

Εν αναμονή θετικής απόκρισης από το Υπουργείο Παιδείας 

Στόχος του ΔΠΘ είναι η πρόταση αυτή να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και θα εμπεριέχει διατάξεις που θα αφορούν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας, για την οποία  μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Υπουργού και των Πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ.

«Ελπίζουμε το υπουργείο Παιδείας να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της συνέλευσης και την απόφαση της Συγκλήτου, καθώς άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου,  προχωρά την ανάπτυξη στη βάση συγκεκριμένων αποφάσεων που παίρνουν τα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων » τόνισε ο κ. Πουλόπουλος, ευχόμενος στο νέο μηχανογραφικό να υπάρχουν τα νέα Τμήματα ώστε να μπορούν να τα επιλέξουν οι υποψήφιοι φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου