Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

"Καί τότε ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιός ποιός ποιός θα φαγωθεί...."



Συμβαίνει στην ζωή να επαναλαμβάνεις φράσεις και λέξεις που υπάρχουν σε τραγούδια χωρίς να συνειδητοποιείς την σημασία τους.  ...Σαβαρακατρανέμια, ίλεος ίλεος λάμα λάμα... χρόνια το τραγουδάγαμε με πάθος χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνει ούτε σε τι γλώσσα είναι.

Οταν ήμασταν παιδιά λέγαμε ένα τραγουδάκι που πολύ μου άρεσε γιατί το τραγουδάγαμε όταν πηγαίναμε στην θάλασσα καλοκαίρι εκδρομή με το σχολικό.  Το μικρό καράβι που ήταν α..α..αταξίδευτο.  Το τραγούδι αυτό βέβαια είναι ελληνική απόδοση του γαλλικού  τραγουδιού  "il etait un petit navire”  στο οποίο ο κλήρος πέφτει στον νεαρό ναύτη που καταφεύγει στο κατάρτι για να αποφύγει να γίνει τηγανητός ή φρικασέ! Μάλιστα οι σύντροφοί του διαφωνούν για την σος που θα πρέπει να τον συνοδεύει. Προσεύχεται στην Παναγία ζητώντας να του συγχωρεθούν οι αμαρτίες και τότε ως εκ θαύματος χιλιάδες ψαράκια πηδάνε στο κατάστρωμα και  σώζουν την κατάσταση.

Μπορεί το τραγούδι να είναι παιδικό αλλά πλάκα πλάκα  νομιμοποιεί τον κανιβαλισμό.  Θεωρεί φυσιολογικό αφού σωθήκαν ο..ο..όλες οι τροφές, σαν λύση να ρίξουμε τον κλήρο να δούμε ποιός...ποιός θα φαγωθεί!  Ετσι απλά.

Στην ελληνική βερσιόν του τραγουδιού τα πράγματα είναι πιο απλά αλλά και πιο άγρια. H διαμάχη για το ποιός... ποιός...θα φαγωθεί μετατρέπεται, σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, σε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στα δύο φύλα. Οριζόντια λύση και όποιον πάρει ο χάρος, κερδίζει όποιος φωνάξει περισσότερο. Ο κλήρος πέφτει στα αγόρια, ή ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια που ήταν σαν...σαν..σκυλόψαρα!  Δεν θυμάμαι πώς ακριβώς εξελισσόταν η σύγκρουση αυτή, το σίγουρο είναι ότι δεν είχε το χάπυ έντ του Θαύματος που είχε το γαλλικό τραγούδι αλλά πολλές γρατζουνιές, μελανιές και κάποια βαριά τιμωρία από την δασκάλα-συνοδό του πούλμαν.

Διαβάζοντας για τις αξιολογήσεις και τις απολύσεις στο δημόσιο της Ελλάδας του Μνημονίου και της Τρόικας μου έρχεται στο μυαλό, όλο και συχνότερα το μικρό καράβι που έκανε ένα μακρύ ταξίδι στην Μεσόγειο.

Που τού σωθήκαν  ό..ό  όλες οι τροφές και που έπεφτε ξύλο για το ποιός...ποιός θα φαγωθεί, χωρίς κανένα κριτήριο ούτε ηλικία ούτε φύλο ούτε καν ..κλήρο.

Ασε που στην ελληνική βερσιόν δεν προβλέπεται ούτε θαύμα!
  
N.K.


Πηγή:www.capital.gr
 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου