Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

«Πισώπλατο χτύπημα, άνανδρο και δειλό» οι Διαθεσιμότητες των εκπ/κών, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου τα Μέλη της Επιτροπής Αγώνα της ΕΛΜΕ Λάρισας

Συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Αγώνα της ΕΛΜΕ Λάρισας

«Πισώπλατο χτύπημα, άνανδρο και δειλό» χαρακτήρισαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα της ΕΛΜΕ Λάρισας που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης συνέντευξη τύπου τον τρόπο με τον οποίο βρίσκονται και επίσημα από χθες σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι καθηγητές των 50 ειδικοτήτων τεχνικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν.
Όπως τονίστηκε, «κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της Τρόικας κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά τις ειδικότητες στις οποίες είχαν διοριστεί οι καθηγητές αξιοκρατικά».
Αξίζει να επισημανθεί ότι έξω από τα δημόσια ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ μένουν 650 μαθητές που φοιτούν στις καταργημένες ειδικότητες στο νομό Λάρισας, 1610 στη Θεσσαλία και περίπου 20.000 πανελλαδικά.
Διευκρινίστηκε δε ότι η πρακτική αυτή κατευθύνει τους μαθητές στη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Παράλληλα, οι μαθητές που σπούδαζαν στις ΕΠΑΣ προέρχονται από χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, που ήθελαν να έχουν αμεσότατη επαγγελματική αποκατάσταση. Σε κάποιες ειδικότητες η πλειονότητα ήταν γυναίκες οι οποίες πλέον θα γίνουν βορά εκμετάλλευσης στην προσπάθεια να βρουν δουλειά χωρίς πιστοποιημένη γνώση.
Ιδιαίτερη σημασία είχε ο τρόπος με τον οποίος βλέπουν το ζήτημα οι εκπρόσωποι των γονέων αλλά και των μαθητών στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ που πήραν το λόγο στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Στάθηκαν στο γεγονός του πόσο σημαντικός υπήρξε ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην επιτυχημένη σταδιοδρομία τους σε ανώτερες σχολές, αλλά και στην αγάπη και το μεράκι των καθηγητών με το οποίο ξεπερνιόνταν οι όποιες δυσκολίες.
Το κλίμα στη συνέντευξη ήταν φορτισμένο συναισθηματικά εξαιτίας του πρόσφατου, αιφνίδιου θανάτου της εκπαιδευτικού και συνδικαλίστριας Κλαίρης Καψαχάτη.
Όπως εκ κατακλείδι τονίστηκε, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους με διάφορες δράσεις το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσαν όλους τους πολίτες σε κοινό μέτωπο αντίστασης ώστε να επανέλθουν οι ειδικότητες στην τεχνική εκπαίδευση και να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους.

Μενέλαος Κατσαμπέλας
   
onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου