Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ερώτημα παραμένει εάν θα ηχήσει φέτος το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου




Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, επιβεβαίωσε στην «Κ» την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας στα σχολεία, τονίζοντας ότι οι καθηγητές θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζομένους στην Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Του Γιάννη Ελαφρού



Ερώτημα παραμένει εάν θα ηχήσει φέτος το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΟΛΜΕ εμφανίζεται αποφασισμένη για απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η κυβέρνηση θα κλείσει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο! Με τόσες περικοπές θέσεων καθηγητών και ένα νέο νόμο για το Λύκειο, που θα ψηφιστεί λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία». Με αυτό τον τρόπο τοποθετείται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μιλώντας στην «Κ», επιβεβαιώνει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας στα σχολεία, τονίζοντας ότι οι καθηγητές θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Hδη, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων) κ. Μιχάλης Κουρουτός δηλώνει ότι θα επιδιωχθεί «συντονισμός με την ΟΛΜΕ».
Δύο είναι τα βασικά θέματα που αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Το πρώτο είναι η «αποψίλωση του δημόσιου σχολείου», καθώς κάνουν λόγο για 16.000 - 17.000 λιγότερους καθηγητές φέτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το δεύτερο είναι η αντίθεση στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση. «Αφενός το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, με εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα από την Α’ Λυκείου. Αφετέρου, οι μαθητές ωθούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπου τομείς με ζήτηση (όπως τα επαγγέλματα Υγείας) παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα συνέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση θα παρθεί από τη συνέλευση των προέδρων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ.
«Η απόφαση του συνεδρίου μας είναι απεργία διαρκείας και συντονισμός αγώνα με άλλους φορείς. Καταρχήν της εκπαίδευσης, αλλά και άλλων κλάδων όπου πλήττονται τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ερχόμενη εβδομάδα η ΟΛΜΕ θα επιδιώξει συναντήσεις με τα συνδικάτα αυτών των χώρων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς και οι μαθητές», λέει ο κ. Κοτσιφάκης. «Δεν είμαστε ούτε σαδιστές, ούτε μαζοχιστές. Από την απεργία χάνουμε εισόδημα, απλώς η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν πάει άλλο».
Σε κύκλο συνελεύσεων θα βρεθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων, με βασικό αντικείμενο τον τρόπο απάντησης στα κυβερνητικά μέτρα. «Αντιδρούμε στην πρόταση για το νέο Λύκειο και στην υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Εργασίας. Το βασικό ζητούμενο είναι η συμπόρευση με την ΟΛΜΕ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Κουρουτός.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου