Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

«Μειωμένο ωράριο εκπαιδευτικών με αναπηρία άνω του 67%»...ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ & Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ




26-9-2013

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς
Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Μειωμένο ωράριο εκπαιδευτικών με αναπηρία άνω του 67%»
 
Κύριοι Υπουργοί,

Στο άρθρο 16 του νόμου 2527/1997 προβλέπεται η δυνατότητα μείωσης του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, με χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών και σε τακτικούς υπαλλήλους του δημοσίου, συνεπώς και σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, ή έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, ή σύζυγοι με αναπηρία σε ποσοστό 100%, τον οποίο συντηρούν. Οι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στις άνω κατηγορίες απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου λόγω των συνθηκών εργασίας τους.

Με την υπ’αριθμ. 268/2012 γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όμως το δικαίωμα χρήσης μειωμένου ωραρίου κατά μία (1) ώρα δεν αφορά τις περιπτώσεις διδασκαλίας. Το δικαίωμα αυτό δύναται να ασκηθεί  μόνο ως προς τις ώρες που υποχρεούνται να παραμείνουν στο σχολείο για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο.

Με την γνωμοδότηση αυτή αδικούνται κατάφωρα οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία άνω του 67%  καθώς εξομοιώνονται στο ωράριο διδασκαλίας με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, αδυνατώντας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πολλοί από αυτούς να ανταποκριθούν, λόγω της φύσης της αναπηρίας τους, στα καθήκοντα της διδασκαλίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να εξασφαλίσουν στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία άνω του 67% ανάλογο ωράριο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Ρεπούση


Νίκος Τσούκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου