Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΕΠ, ΕΒΠ. ΡΑΒΕ …ΞΥΛΩΝΕ...Του Δημήτρη Παπαευθυμίου, Αιρετού στο ΚΥΣΕΕΠ




ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΕΠ, ΕΒΠ. ΡΑΒΕ …ΞΥΛΩΝΕ
Του Δημήτρη Παπαευθυμίου

Αιρετού στο ΚΥΣΕΕΠ
Φτάσαμε αισίως στις αρχές του Σεπτέμβρη και ζούμε την γνωστή και εξοντωτική  διαδικασία της κατάρτισης των πινάκων των αναπληρωτών, την εξασφάλιση των πιστώσεων και γενικώς όλα τα ζητήματα που αφορούν την έγκαιρη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, αλλά και των ΚΕΔΔΥ.
Οι υποσχέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου παιδείας και του κου Φίλη προσωπικά για πλήρωση των κενών στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη αγγίζει ήδη το όρια της επαλήθευσης ή μη, με τις υπηρεσίες  όλου του φάσματος της εκπαίδευσης επί ποδός.
Ενώ οι πίνακες κατάταξης  των αναπληρωτών  εκπαιδευτικών φαίνεται να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και να είναι έτοιμοι για τους επικείμενους διορισμούς, στην Ειδική εκπαίδευση και σε σχέση με τους πίνακες του ΕΕΠ και ΕΒΠ, ζούμε μια απίστευτη και ανεπανάληπτη ιστορία για γερά νεύρα , αφού σχεδόν καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν και διαφοροποιούνται , αλλάζοντας σε πολλές περιπτώσεις την σειρά κατάταξης των συναδέλφων, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα ανασφάλειας , άγχους  αλλά και προβληματισμού για την εγκυρότητα όσων συμβαίνουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση, οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος, αρμόδιο όργανο εξέτασης της συνάφειας των μεταπτυχιακών -διδακτορικών τίτλων μετά από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, ορίστηκε το ΙΕΠ.
Παρά τις επισημάνσεις μας για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα προέκυπταν από την αλλαγή αυτή και παρά τις προτάσεις μας για τις αρμοδιότητες του ΙΕΠ που θεωρούσαμε ότι πρέπει να έχει ως γνωμοδοτικό όργανο, η πολιτεία έκρινε ότι μπορεί να είναι αποφασιστικό όργανο το οποίο μπορεί να εκδίδει αποφάσεις συνάφειας, αντικαθιστώντας τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, στις αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα (Π.Δ 1/2003).
Παρά το γεγονός ότι στην επιτροπή για τις συνάφειες συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι και εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, εν τούτοις  διαπιστώθηκε ότι προέκυψαν πολλά προβλήματα και λάθη, για τα οποία οι συμμετέχοντες στην επιτροπή  συνάδελφοι θα πρέπει να μας ενημερώσουν, όπως επίσης και για τις αλλαγές που προέκυψαν στις συνάφειες τις τελευταίες μέρες και αν αυτές ήταν αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων της επιτροπής ή αλλαγές που οφείλονται σε προσωπικές παρεμβάσεις  μελών της .
 Όλοι εμείς έχουμε δικαίωμα να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη, όπως επίσης και την αντίληψη  που αποκόμισαν οι συνάδελφοι για την χρησιμότητα και αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της επιτροπής.
Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις συνάφειες, βιώσαμε επίσης την απαράδεκτη στάση της διοίκησης απέναντι σε συναδέλφους, σε σχέση με το θέμα της απόδειξης της Ελληνομάθειας  όσων  συναδέλφων  είχαν βασικό πτυχίο από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής.
Ενώ στις περισσότερες περιφερειακές διευθύνσεις  το πρόβλημα που προέκυψε αντιμετωπίστηκε άμεσα, με καλή διάθεση και την θετική συνδρομή υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου, δυστυχώς αυτό δεν έγινε στην διεύθυνση  Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχουμε το φαινόμενο της τιμωριτικής διάθεσης του περιφερειακού διευθυντή στα άτομα που εκ παραδρομής δεν κατέθεσαν το απολυτήριο Λυκείου, ως αποδεικτικό της Ελληνομάθειας το οποίο βεβαίως κατείχαν κατά την υποβολή της αίτησης.
Παρ΄όλες τις προτροπές του Υπουργείου προς τον διευθυντή εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας για διευθέτηση του  θέματος από την στιγμή που όλοι οι συνάδελφοι κατείχαν το τυπικό αυτό προσόν, δυστυχώς αυτός προτίμησε να βγάλει έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων εκτός πινάκων . Αν αυτή η στάση δεν κρύβει σκοπιμότητα, δείχνει εμφανώς κακή  διοίκηση , καλυμμένη υπό την σκέπη της νομιμότητας.
Το δικαίωμα σεβασμού στον πολίτη, το δικαίωμα στην εργασία στους κρίσιμους αυτούς καιρούς και την υποχρέωση της διοίκησης να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις, αποτελούν  στοιχεία που δεν αγγίζουν όπως φαίνεται τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας.
Έτσι οι συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένσταση την οποία θα εξετάσει το ΑΣΕΠ, το οποίο γνωρίζοντας το πρόβλημα που προέκυψε, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία.
 Ευτυχώς ( θέλω να ελπίζω ) , τέτοια διοικητικά στελέχη είναι λίγα και η πολιτεία οφείλει να τα επαναξιολογήσει.
Ελπίζω να τελειώσουν όλα τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν στους πίνακες του ΕΕΠ και ΕΒΠ και να ισχύσει η υπόσχεση του Υπουργού κου Φίλη, ότι οι πιστώσεις που θα διατεθούν για ΕΕΠ και ΕΒΠ για τις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ, θα είναι αντίστοιχες με τις περσινές. 
Επίσης το υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες του ΙΕΠ ως προς τις συνάφειες και  να Τις περιορίσει  στην έκδοση ενός πίνακα κριτηρίων, βάση του οποίου θα κρίνουν τις συνάφειες τα ΠΥΣΕΕΠ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΕΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου