Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

7.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών υπό καθεστώς φόβου για το δυσβάσταχτο παρόν και το σκοτεινό μέλλον



Κύμα φυγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με περισσότερες από 7.000 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων, καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα.

Ο φόβος για νέες λίστες διαθεσιμότητας, οι υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και οι φήμες για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην...έξοδο από σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 7.357 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα βγουν τους αμέσως επόμενους μήνες σε σύνταξη. 

Από αυτούς, οι 3.500 θα είναι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 1.800 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ περίπου 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
 

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αρχική εκτίμηση που υπήρχε, βάσει των προθέσεων για συνταξιοδότηση που είχαν εκδηλώσει οι καθηγητές στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Ιούνιο, ήταν ότι θα κατέθεταν αίτηση παραίτησης 2.050 εκπαιδευτικοί. Τελικά, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 3.500.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που υποβλήθηκαν από 1 έως και 10 Ιουλίου 2013, ανέρχεται σε 1.562. Αν σ΄ αυτές προστεθούν και οι 265 που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1.827.

Οι αιτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι κατά 10% (πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί και στις δύο βαθμίδες 4.765 δάσκαλοι και καθηγητές).
 

Από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, ο κύριος όγκος που αποχωρεί, είναι δάσκαλοι (1.287), 408 νηπιαγωγοί, 132 καθηγητές αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής και μουσικής.

Την περσινή χρονιά, τη μερίδα του λέοντος στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών είχαν οι φιλόλογοι με 1.074 αποχωρήσεις, όσες περίπου είχαν και οι δάσκαλοι. Ακολούθησαν οι μαθηματικοί με 517, οι φυσικοί με 224, αγγλικής 188, γυμναστές 165.

Στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρατηρείται κύμα συνταξιοδοτήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς πολλοί φοβούνται μήπως και ενταχθούν στις λίστες της διαθεσιμότητας.

Και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, πάντως, υπάρχει έντονη κινητικότητα, όσον αφορά στο θέμα της συνταξιοδότησης.

Από τους περίπου 9.000 καθηγητές θα αποχωρήσει σίγουρα το 7%, δηλαδή 630 άτομα. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, εξασφάλισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος κονδύλια για την πρόσληψη 402 μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ και 53 εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Πηγή: Έθνος
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου