Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Χτύπημα στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

 
Αμεσα προχωρά το υπουργείο Παιδείας την υλοποίηση των μετατάξεων εκπαιδευτικών, καλώντας τους «υπεράριθμους» κατά τις εκτιμήσεις του καθηγητές να δηλώσουν μέχρι τις 23 Αυγούστου τις προτιμήσεις τους. Οι μετατάξεις θα γίνουν είτε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είτε σε διοικητικές θέσεις. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει με τα δικά του κριτήρια ως υπεράριθμους 6.000 εκπαιδευτικούς και αποφασίζει την μετάταξη περισσότερων από 4.500 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, αλλά και στη διοίκηση της εκπαίδευσης.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι «νοικοκύρεμα» όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, την οποία συμφέρει να μιλά για έναν «ανορθολογισμό» στην κατανομή του προσωπικού, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά που μόνο με διορισμούς θα μπορούσαν να καλυφθούν πραγματικά. Πρόκειται για χτύπημα στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στο μορφωτικό δικαίωμα του λαού, που θα κλιμακωθεί αν δε γίνει υπόθεση συλλογικής και οργανωμένης πάλης.

Στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στις αρχές της βδομάδας το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τον αριθμό των υπεράριθμων ανά διεύθυνση εκπαίδευσης και κλάδο και τις κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικό προσωπικό ανά περιοχή, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά ποιος μετακινείται πού. Βάζει τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν «οικειοθελώς» - στην πραγματικότητα με το πιστόλι στον κρόταφο - πού θα προτιμήσουν να μεταταχθούν, καλώντας τους να γίνουν συνένοχοι στην εφαρμογή των αποφάσεων για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μπροστά στο φόβο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαθεσιμότητα, με μια δυσβάσταχτη υποχρεωτική μετάθεση, με την απόλυση. Οι ονομαστικοί πίνακες θα συνταχθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δήλωσης των προτιμήσεων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα μόρια που καλούνται να δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί αφορούν την προϋπηρεσία τους, τους οικογενειακούς λόγους, τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, την κατοχή επιπλέον πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου