Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ανδρέας Λοβέρδος: Μεγαλύτερη φροντίδα στα ακριτικά σχολεία


 Δελτίο Τύπου

 Ανδρέας Λοβέρδος: Μεγαλύτερη φροντίδα στα ακριτικά σχολεία

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα δείξει μεγαλύτερα φροντίδα στα μικρά σχολεία, στις ακριτικές περιοχές, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ρόδο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί για την 76η Σύνοδο των Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ο Υπουργός
Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα σχολεία στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων. Ο κ. Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις:
Για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων και την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων: «Το πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν το αφορά. Θα δείτε ότι η υπόθεση θα πάει πολύ καλά –και με τις 600 θέσεις που προκηρύχθηκαν αλλά και με την αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των πανεπιστημίων η οποία θα γίνει σε λίγες μέρες. Γιατί δεν πήραμε αυτή την απόφαση για να αναβάλουμε το θέμα αλλά αμέσως κάναμε την προκήρυξη και σε μία εβδομάδα θα έχουμε απόφαση. Η προθεσμία για την αξιολόγηση είναι 20 μέρες. Άρα γύρω στις 5 με 10 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εν τω μεταξύ δεν απολύεται κανείς και θεωρώ ότι η τελική έκβαση θα είναι μία χαρά. Περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξέρω πού ακριβώς πηγαίνουμε. Κατανοώ την αγωνία, αυτό το έδειξα έμπρακτα από την πρώτη μέρα. Δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις με το μάτι ούτε μπορώ να κάνω την αξιολόγηση εγώ με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Θα ήταν μία διαβλητή αξιολόγηση».
Για τα κενά σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο με ενημέρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι για λόγους γραφειοκρατικούς καθυστέρησε για δύο μήνες η διαδικασία των μεταθέσεων. Εσείς ξέρετε καλά ότι για να είναι τα σχολεία γεμάτα πρέπει να γίνει η πρώτη φάση των μεταθέσεων. Έπεται η φάση των αποσπάσεων, των μετατάξεων και τέλος η αναπλήρωση. Φέτος τα κενά της αναπλήρωσης θα είναι πολύ περισσότερα γιατί αυξήθηκαν πάρα πολύ οι συνταξιοδοτήσεις. Και ενώ θα είναι τα κενά περισσότερα και αυξήθηκαν οι συνταξιοδοτήσεις, οι ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με μεγαλύτερη προσπάθεια, άρα έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι που δεν επιτρέπει διακοπές και θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα με τον καλύτερο τρόπο. Θα δω τον περιφερειακό διευθυντή, θα συνεννοηθώ και με τους διευθυντές για τις ανάγκες και μετά την επόμενη εβδομάδα που θα μεταβώ στην Κρήτη, έχω συνεννοηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να με διευκολύνει να πάω σε όλα τα μικρά νησιά του νομού σας για να δω ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες και για ποιες ανάγκες θα πρέπει να προετοιμαστώ.
Γιατί όσο ακριτικότερο και μικρότερο το μέρος, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η φροντίδα μας. Πρέπει να αντιστρέψουμε το να λειτουργούμε αθηνοκεντρικά. Δεν γίνεται αυτό αλλά γίνονται προσπάθειες και αυτές πρέπει να πιάνουν τόπο. Σε 15 μέρες θα έχω περίπου μία ολοκληρωμένη εικόνα των νησιών σας».
Για την χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: «Έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Σε φάση ύφεσης αυτό πρωτεύει. Για τα υπόλοιπα χρήματα από τον προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Σιγά, σιγά γυρίζουμε σελίδα, βγαίνουμε από την κρίση αλλά δεν βγαίνουμε τόσο ώστε να αυξάνουμε τις χρηματοδοτήσεις στις κοινωνικές λειτουργίες της χώρας. Αυτό το ξέρουν οι πρυτάνεις. Κάνουν προσπάθειες με πολύ λίγα χρήματα. Όμως πάντα υπάρχουν μικρές λύσεις και με καλές σχέσεις ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου και τους πρυτάνεις, ο διάλογος δείχνει ότι έχουμε περιθώρια να τα πάμε καλά. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε καλά με τα πανεπιστήμια. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι υπερβολές δεν μπορούν να γίνουν και το μόνο που απαιτείται είναι πολλή δουλειά και κατανόηση. Δεν ανησυχώ. Ανησυχώ για την κατάσταση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης λόγω έλλειψης χρημάτων, γι’ αυτό ανησυχώ. Αλλά σιγά εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης».
Για την τράπεζα θεμάτων: «Μας προβληματίζει στο Υπουργείο. Δεν θα την αλλάξουμε όμως την τράπεζα θεμάτων. Βλέπουμε κάποια σχόλια, π.χ. για την άλγεβρα, αλλά μην πιστεύετε αυτές τις στατιστικές. Το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής είχε προτείνει να μην εφαρμοστεί ο θεσμός από φέτος γιατί τα θέματα δόθηκαν την τελευταία στιγμή. Το υπουργείο όμως προχώρησε. Να τα προβλήματα όμως τώρα. Εμείς πιστεύουμε στο θεσμό και δεν πρόκειται να τον αλλάξουμε. Είναι καλός θεσμός, ένας δημοκρατικός θεσμός.
Δεν θα ακυρώσουμε το θεσμό σε καμία περίπτωση αλλά θα δούμε ποιες τεχνικές παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε, αφού όμως βγουν οι βαθμολογίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου