Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ Ε.Δ.Ε.Α.Υ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ




Σε μια σημερινή - Παρασκευή 20/12/2013 - δια ζώσης επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κο Κ. Λολίτσα ενημερωθήκαμε για τα εξής:

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε.Δ.Ε.Α.Υ
Έχει περάσει εδώ και καιρό η καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής για την αποστολή σ αυτήν των συγκροτήσεων  των Ε.Δ.Ε.Α.Υ από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και πολλές εξ αυτών δεν έχουν αποστείλει ακόμα τις  συγκροτήσεις και  αρκετές εξ αυτών τις απέστειλαν με  λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν.
Επίσης λάθη υπάρχουν και στα Φ.Ε.Κ σύστασης των Σ.Δ.Ε.Υ  αρκετών Π.Δ.Ε της χώρας.
Αυτό σημαίνει πως η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής δεν μπορεί να στείλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε) τις 400 πιστώσεις που αφορούν σε πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων  για το Πρόγραμμα των Ε.Δ.Ε.Α.Υ, καθόσον η συγκρότηση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ και η έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας τους (η οποία έκδοση, ειρήσθω εν παρόδω, δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα στην παρούσα φάση) αποτελούν, όπως πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε αναφέρει, προαπαιτούμενα των προσλήψεων.
Οι προσλήψεις για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένες από τις προσλήψεις για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων από το Υπουργείο Παιδείας,  μιας και οι τοποθετήσεις των 400 Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων θα γίνουν(εκτός απροόπτου) από τα αρμόδια Π.Υ.Σ.Ε.ΕΠ και τις Π.Δ.Ε στα Σ.Δ.Ε.Υ και από εκεί θα διατίθενται στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ στις διεπιστημονικές ομάδες των οποίων θα συμμετέχουν.
Στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση - τροπολογία σε νομοσχέδιο στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία και στον πυλώνα του κάθε Σ.Δ.Ε.Υ, το Ειδικό Σχολείο, θα μπορεί να υφίσταται Ε.Δ.Ε.Α.Υ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 39 του ν.4115/2013 που προβλέπει τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ.
Όπως και να έχει πάντως, αισίως εισερχόμεθα εντός ολίγου στο 2014 και το Υπουργείο Παιδείας ακόμα προσλαμβάνει ή προγραμματίζει να προσλάβει προσωπικό.
Επίσης, ότι και να πούμε, 400 Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι περιμένουν από το Σεπτέμβριο να προσληφθούν στην εκπαίδευση, περιμένουν να εργασθούν και να καλύψουν ένα μέρος από τα πολλά κενά στις δομές Ειδικής Αγωγής. Εδώ δεν είναι θέμα εξεύρεσης πιστώσεων. Αυτές υπάρχουν. Όπως επίσης υπάρχει - και σε περίσσευμα -  απίστευτη γραφειοκρατία,  ολέθρια ολιγωρία και  τραγική μακαριότητα.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η επιτροπή που επεξεργάζεται θέματα Ειδικής Αγωγής σε σχέση με το εξαγγελθέν από τον Υπουργό Παιδείας "νέο νομοσχέδιο για την Ε.Α.Ε" συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 20/12/2013.
Οι εργασίες της επιτροπής εστιάζονται κυρίως σε συμπληρώσεις και διευθετήσεις ρυθμίσεων του ν.3699/2008, κάτι το οποίο φαντάζει εφικτό και ρεαλιστικό δεδομένων των συνθηκών της δημοσιονομικής πενίας της χώρας.
Από την πλευρά μας επισημάναμε στο Διευθυντή Ε.Α.Ε  την "εκκωφαντική" απουσία από τη σύνθεση της επιτροπής εκπροσώπου του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π), καθώς και την μεγίστη αναγκαιότητα του συμμαζέματος σε ένα νόμο των πολλών διασκορπισμένων σε άσχετα  νομοσχέδια τροπολογιών -νομοθετικών ρυθμίσεων για την Ε.Α.Ε.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ
Η τροπολογία για τη διευρυμένη σύνθεση του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π ψηφίσθηκε στις 18/12/2013 και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει τη διαδικασία για επιλογή με θητεία των Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ της χώρας.

Βασίλης Βούγιας
20/12/2013

7 σχόλια:

  1. πράγματι από την επιτροπή για το νέο νόμο (΄;) λείπουν αρκετοί:
    1. εκπρόσωπος των Συμβούλων Ε.Α.Ε.
    2. εκπρόσωπος από το χώρο των ΚΕΔΔΥ
    3. εκπρόσωπος από το χώρο των ΕΕΕΕΚ
    4. εκπρόσωποι από τις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ
    και επιπλέον μετέχουν άτομα που δεν αναφέρονται στη σχετική απόφαση σύστασης της επιτροπής αυτής, ή μήπως όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, αν θέλουμε κάποτε να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα στην Ε.Α.Ε με συναίνεση - συναντίληψη -συναπόφαση, θα πρέπει διαφανώς να εκπροσωπούνται σε επιτροπές άπαντες οι εμπλεκόμενοι στο εκπαιδευτικό (και όχι μόνον)γίγνεσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πρωτίστως πρέπει να γίνονται καταγραφές ώστε να γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες ώστε οι διορθωτικές κινήσεις να είναι σύμφωνες με αυτές. Και μακριά από τις γνωστές ιδιοτέλειες και συντεχνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επομένως πάμε (το νωρίτερο) για τα τέλη Γενάρη για τις προσλήψεις των ΕΔΕΑΥ ( αν δεν είναι και πιο αργά!).
    Άρα, στις μισές θα έχουμε αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και στις άλλες μισές εργαζόμενους μέσω κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ; Γιατί οι 400 πιστώσεις δεν φτάνουν με τίποτα για τα ΣΔΕΥ και των 13 ΠΔΕ...
    Πάντως σίγουρα για όλη αυτή την καθυστέρηση δεν ευθύνονται μόνο οι ΠΔΕ και οι Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ, αλλά πρωτίστως το απερίγραπτο μπάχαλο που επικρατεί στο ΥΠΑΙΘ και η συνεχής αναβλητικότητα στην προώθηση των ΕΔΕΑΥ, προφανώς για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται.

    Κύριε Βούγια, εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και σας παρακαλώ να συνεχίσετε να μας ενημερώνετε με αμείωτο ρυθμό για ό,τι συμβαίνει στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Επίσης εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με υγεία και υπομονή μέχρι νάρθουν καλύτερες μέρες.
      Δυστυχώς έχεις δίκαιο για το μπάχαλο του Υπουργείου. Αν δεν στελεχωθεί η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής με το ανάλογο των αρμοδιοτήτων της προσωπικό και αν δεν υποστηριχθούν οι άνθρωποί της από την ηγεσία του Υπουργείου, προκοπή δεν βλέπουμε.
      'Οσον αφορά στις ΕΔΕΑΥ το τραγικό είναι πως δεν είναι θέμα χρημάτων η μη στελέχωσή τους μέχρι τώρα. Οι πιστώσεις υπάρχουν. Και ας δεχθούμε πως πράγματι υπάρχουν πολλά κενά στη λειτουργία τους και ο Κανονισμός Λειτουργίας έχει πολλές γκρίζες ζώνες, υπάρχουν όμως και 400 άνθρωποι που περιμένουν να δουλέψουν σε συνθήκες πρωτοφανούς ανεργίας.
      Προσωπικώς αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δουλέψουν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι.

      Διαγραφή
  5. Νάμαστε απροσάρμοστοι, να η μεγάλη αρετή μας.

    Να μη βολευόμαστε, νάμαστε ανυπόμονοι,
    σκληροί, γιομάτοι ανησυχία και πίστη, να θέμε το αδύνατο- σαν τους ερωτευμένους.

    Να ξέρουμε πως ό,τι λένε σήμερα δικαιοσύνη είναι οργανωμένη αδικία, κι ό,τι λένε ηθική είναι η βολική, ταπεινή συνεννόηση των άναντρων.

    Και να μην το ανεχόμαστε.
    Νίκος Καζαντζάκης

    Ευημερία σε όλους. Πολλές ευχές κύριε Βούγια. Σας ευχαριστώ πολύ για τον αδιάκοπο αγώνα σας "..γιομάτος ανησυχία και πίστη.." !

    Μαριάννα Κιουρτίδου - Κώστας Σεβαστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ επίκαιρα τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη,
    Χρόνια Πολλά Μαριάννα. Χρόνια Πολλά Κώστα. Νάχουμε υγεία και ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή