Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Καράβι χωρίς καπετάνιο η πρώην Σχολή Τυφλών

 Καράβι χωρίς καπετάνιο η πρώην Σχολή Τυφλών


Σαν πλοίο ακυβέρνητο στη φουρτούνα της οικονομικής κρίσης ταξιδεύει η πρώην Σχολή Τυφλών, με επιβαίνοντες ευαίσθητες ομάδες παιδιών με προβλήματα όρασης, που προορισμό τους έχουν την ανεξαρτητοποίηση και την κοινωνική ενσωμάτωση. Κι αυτό, γιατί από τον περασμένο Απρίλιο δεν υπάρχει διοίκηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, παράρτημα του οποίου είναι πλέον η πρώην Σχολή Τυφλών, και το μέλλον του για το 2013 παραμένει αβέβαιο.

Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει σχεδιασμός, αφού το υπουργείο δεν έχει τοποθετήσει ακόμη τον αρμόδιο ο οποίος θα βάλει τις υπογραφές για τον προϋπολογισμό και κατ' επέκταση για την εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες λειτουργίας του κέντρου, που φιλοξενεί 70 άτομα, εκ των οποίων 20 «εσωτερικούς».

«Αν συνεχιστεί ο κατήφορος της χρηματοδότησης, το ΚΕΑΤ θα καταντήσει συμβουλευτικός σταθμός», λέει ο Γ. Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Τυφλών και γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ο οποίος ζει με την τυφλότητα και γι' αυτό αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης πολύ περισσότερο από τους εκάστοτε διοικητές και διευθυντές του κέντρου.
«Παρεμβαίνουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και βοηθούμε στη λειτουργία της σχολής, όπου υπάρχουν προβλήματα. Και δεν είναι λίγα. Πολλές υπηρεσίες είναι υποβαθμισμένες, υπάρχουν ελλείμματα στη διατροφή των παιδιών, υπάλληλοι παραμένουν αναξιοποίητοι, το προσωπικό επιμελητών δεν είναι αρκετό. Η έλλειψη διοίκησης έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές, να μην εκταμιεύονται κονδύλια, να μην εγκρίνονται προϋπολογισμοί, με αποτέλεσμα, αν δεν οριστεί από το υπουργείο άμεσα διοικητής, το κέντρο να είναι ''στον αέρα''», αναφέρει ο ίδιος.

Παρόλο που, όπως λέει, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος πάλεψε για να μπει η Σχολή Τυφλών κάτω από την ομπρέλα του Δημοσίου, αυτό είχε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εμείς ζητούσαμε να προσλαμβάνεται προσωπικό είτε με προβλήματα τυφλότητας είτε με άτομο με προβλήματα στην οικογένειά του, και το υπουργείο έστελνε υπαλλήλους με κομματικά κριτήρια. Ζητούσαμε τυφλό μουσικό, για να αφουγκράζεται καλύτερα τους εκπαιδευόμενους, αυτοί διόριζαν βλέποντα. Απαιτήσαμε και καταφέραμε να παραμείνουν στο ίδρυμα άτομα πάνω από 18 και τρίτης ηλικίας, γιατί ήθελαν να τους πετάξουν έξω».
Το πρόβλημα του ορισμού διοίκησης έχει πολλές πτυχές, όπως λέει ο ίδιος: «Η... άφιξη της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και οι ίντριγκες που υπάρχουν για την απελθούσα διοίκηση είναι τα δύο ''αγκάθια'' που συντελούν στην καθυστέρηση για την τοποθέτηση διοικητή».

«Το συνολικό κονδύλι εκταμιευόταν για μισθούς και λειτουργία, αλλά πρώτα ικανοποιούνταν οι μισθοί και έπειτα τα υπόλοιπα. Οι υπάλληλοι περνούσαν καλά και η τυφλότητα δεινοπαθούσε. Οι υπάλληλοι αυτοί ξεχνούν ότι το ψωμί τους το οφείλουν στην τυφλότητα», καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

Το θέμα ορισμού διοίκησης και τις προεκτάσεις του εξέθεσε και η προϊσταμένη υπηρεσιών Θεσσαλονίκης του ΚΕΑΤ, Σοφία Γκίκα, προσθέτοντας στα κύρια προβλήματα και την έλλειψη προσωπικού επιμελητών. «Είχαμε δέκα άτομα επιμελητές και μετά από συνταξιοδοτήσεις και άδειες εγκυμοσύνης μείναμε με τρία άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον επτά. Προς το παρόν καλύπτουμε τις ανάγκες με προσπάθεια και από διάφορες δωρεές, αλλά για πόσο;», αναρωτιέται η κ. Γκίκα, η οποία ελπίζει ότι θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργείου ότι το θέμα θα λυθεί εντός των ημερών.
 (Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου