Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΤΩΝ Δ/ΝΣΕΩΝ ΤΗΣ Κ.Υ. ΤΟΥ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.;;...ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ;;




Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σκέφτεται να αντικαταστήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς Διευθυντές των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και  ο Διευθυντής  Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Ε.Α.Ε.)

Η αντικατάσταση θα γίνει με Διοικητικούς υπαλλήλους κι αυτό γιατί οι νυν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί Διευθυντές, τοποθετήθηκαν σε κενές οργανικές θέσεις των Διευθύνσεων της Κ.Υ. μετά την ψήφιση του 4275/14 έως ότου γίνουν κανονικές επιλογές όπως ο νόμος ορίζει και αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει μόνον από κάποιον υπάλληλο που την 31/12/2014 υπηρετούσε στην Κ.Υ. του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. σε αντίστοιχη θέση(Διευθυντής). Αυτό σημαίνει πως αντικατάσταση μπορεί να γίνει μόνον από Διοικητικό Υπάλληλο.

Επίσης εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη  πως οι προβλέψεις των νόμων 3699/2008 και 4186/2013, που θέτουν προϋποθέσεις για τη θέση Διευθυντή στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν έχουν καταργηθεί ρητά.

Συνεκτιμώντας τις δυο προαναφερθείσες παραμέτρους και συνυπολογίζοντας το άκρως ευαίσθητο χρονικό σημείο της πιθανολογούμενης αντικατάστασης, ιδίως όσον αφορά στη θέση του Διευθυντού Ειδικής Αγωγής, θεωρώ πως μόνον προβλήματα θα επιφέρει στο χώρο της Ειδικής Αγωγής τυχόν υλοποίηση αυτών των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Η θέση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εκτός από διοικητικά έχει και επιστημονικά χαρακτηριστικά,  στα οποία ευλόγως είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει έστω κι ένας κατά τα λοιπά άριστος Διοικητικός υπάλληλος, ιδίως τη δεδομένη πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία που τα σχολεία ανοίγουν και οι δομές Ε.Α.Ε.  θ αρχίσουν(ας ελπίσουμε) να στελεχώνονται κατά τα φαινόμενα πάλι από ιδιόμορφα Προγράμματα  ΕΣΠΑ, τα οποία μόνον  με γνώστες του ιδιαίτερου αντικειμένου και ειδικούς έμπειρους χειριστές μπορούν να αποδώσουν.

Γι αυτούς και άλλους πολλούς λόγους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να σκεφτεί και να ξανασκεφθεί το μείζον αυτό θέμα.

Γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται να πέσεις από τον 5ο όροφο για να διαπιστώσεις πως σκοτώνεσαι.

Θα επανέλθουμε.

Βασίλης Βούγιας
14/8/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου