Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ: "Διατήρηση με ευθύνη του υπουργείου, της αντισυνταγματικότητας στο καθεστώς προσλήψεων των αναπληρωτών στην δημόσια εκπαίδευση"

Νέο σύστημα προσλήψεων - διορισμών εκπαιδευτικών: Η τροπολογία του υπουργείου παιδείας και η διατήρηση του υφιστάμενου αντισυνταγματικού συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών.

Την Πέμπτη 23/4/17 το πρωί, το υπουργείο παιδείας προχώρησε αιφνιδιαστικά στην κατάθεση τροπολογίας σχετικά με το ζήτημα του συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών στην δημόσια εκπαίδευση. Θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας για το γεγονός αυτό, δυσαρέσκεια και αγανάκτηση τις οποίες αποδίδουμε στους τρεις κάτωθι λόγους:

1. Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς των αδιόριστων εκπαιδευτικών και μάλιστα παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών του υπουργείου, ακόμα και του ίδιου του υπουργού. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές δεν προάγουν σε καμία περίπτωση την δημοκρατική συνεννόηση μεταξύ της  διοίκησης και των πολιτών, αφού ουσιαστικά στηρίζονται στην δύναμη της επιβολής παρά στον δημοκρατικό διάλογο. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
2.  Το υπουργείο παιδείας μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, επιχειρεί παράτυπα να διατηρήσει για δύο ακόμα χρόνια το υφιστάμενο αντισυνταγματικό από 15ετίας σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών, το οποίο σύμφωνα με την 4303/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα έπρεπε να έχει ήδη αλλάξει από την εφετινή σχολική χρονιά (2016-2017). Η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος πλήττει βαρύτατα τους εκπαιδευτικούς επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι οποίοι παρά τις επιτυχείς τους αξιολογήσεις από την εν λόγω ανεξάρτητη αρχή, αποκλειστική προϋπόθεση πρόσληψης ή διορισμού, οδηγούνται για ακόμη μία φορά στην ανεργία και την απαξίωση.
3.  Η τροπολογία κατατίθεται από το υπουργείο αδικαιολογήτως και υπόπτως λίγο καιρό πριν την πιλοτική δίκη που θα πραγματοποιηθεί από το ΣτΕ σχετικά με το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του εν λόγω συστήματος που επιχειρείται να διατηρηθεί. Θεωρούμε ότι η διοίκηση του υπουργείου ήταν υποχρεωμένη να περιμένει την σχετική απόφαση της δικαιοσύνης, ειδικά όταν αυτή η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε χρόνο που δεν θα διακυβεύει την ομαλότητα των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών, άρα το δημόσιο συμφέρον το οποίο και πάλι επικαλείται.     
 
Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο παιδείας έχει σαν ένα και μοναδικό σκοπό την διατήρηση του υφιστάμενου αντισυνταγματικού συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών. Προς την επίτευξη του σκοπού αυτού, επιχειρείται η τυπική και όχι ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ προκειμένου να αποδοθεί στην όλη διαδικασία ένα άλλοθι Συνταγματικότητας. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς τακτική που ακολούθησε και ο προκάτοχος του νυν υπουργού, κύριος Φίλης κατά την φετινή σχολική χρονιά 2016 - 2017. Οι ενέργειες Φιλη είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση γενική αντίδραση του συνόλου των θιγόμενων από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού συστήματος, εκπαιδευτικών επιτυχόντων ΑΣΕΠ όλων των διαγωνισμών, οι οποίοι και προκάλεσαν την προαναφερόμενη και αναμενόμενη δίκη στο ΣτΕ. Η νυν ηγεσία του υπουργείου όφειλε να περιμένει διότι η απόφαση της δίκης αυτής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα νομοθετικά της περιθώρια. Οι  λόγοι δημοσίου συμφέροντος πίσω από τους οποίους επιχειρεί να κρυφτεί προκειμένου να αποφύγει την σκόπελο της δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι δεν θα σταθούν και αυτήν την φορά εμπόδιο στην επικράτηση της νομιμότητας. Οψόμεθα.   
Ζητούμε, την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και την εκκίνηση διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ζητούμε εκ νέου νομοθέτηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, νομοθέτηση ασφαλώς σύμφωνη με το πνεύμα και τα ορίσματα της απόφασης αυτής.
Καλούμε το σύνολο των επιτυχόντων ΑΣΕΠ να βρίσκονται σε ενωτική αγωνιστική εγρήγορση.
Ο Αγώνας μας είναι Σύννομος, Δίκαιος και Ηθικός.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου