Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας για τα προβλήματα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λευκάδας

Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση προασπίζεται  το δικαίωμα όλων των μαθητών στην μάθηση και στην παιδεία, στην πράξη το ελληνικό σχολείο βάλλεται από την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται χωρίς φραγμό σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Ελάχιστοι πόροι για την παιδεία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πολυμελή τμήματα, κατάργηση ειδικοτήτων,  είναι λίγες μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κλάδος.
Κι αν στη γενική εκπαίδευση καθιστούν το εκπαιδευτικό έργο δύσκολο, στην ειδική εκπαίδευση το καθιστούν αδύνατο.
Η υποκρισία του υπουργείου δεν έχει τέλος. Συμβολικές ημέρες για τις ίσες ευκαιρίες, προγράμματα επι προγραμμάτων και δράσεις για ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, από τη μια, πλήρης υποβάθμιση της  ειδικής εκπαίδευσης από την άλλη.
Στην περίπτωση της Λευκάδας, το  ΕΕΕΕΚ Λευκάδας, ένα σχολείο που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά και για τις γύρω περιοχές, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Εδώ και εφτά χρόνια στεγάζεται “προσωρινά” σε λυόμενα κτίρια ενώ το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει απέναντι στα αιτήματα καθηγητών και γονιών για αξιοπρεπή στέγαση.

Επιπλέον το υπουργείο, πιστό στην πολιτική της λιτότητας και  αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες ενός τόσο ευαίσθητου σχολείου δεν έχει ορίσει καμία απολύτως οργανική θέση. Εκπαιδευτική μονάδα ειδικής αγωγής χωρίς σταθερό προσωπικό. Όλοι γνωρίζουν πόση αναστάτωση φέρνουν οι αλλαγές αλλά και πόση σημασία έχει η σταθερότητα για τους μαθητές ενός σχολείου ειδικής αγωγής.
Τέλος αρκετά είναι τα κενά που ακόμα δεν έχουν συμπληρωθεί τόσο σε μαθήματα γενικής παιδείας όσο και σε ειδικότητες απαραίτητες για την λειτουργία του σχολείου (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός κτλ).
Όσο και να πιέζει η κυβέρνηση η εκπαίδευση είναι μια δυναμική διαδικασία που δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει με όρους τεχνοκρατικούς. Ο καθηγητής, ο μαθητής, ο γονέας αποτελούν την ψυχή του σχολείου. Το ΕΕΕΕΚ είναι ένα ευαίσθητο σχολείο που δημιουργήθηκε και στηρίχθηκε στις πλάτες καθηγητών, μαθητών και γονιών. Και δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί.
Απαιτούμε:
•Άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του ΕΕΕΕΚ Λευκάδας.
• Στελέχωση των ειδικών σχολείων με μόνιμους εργαζόμενους. 
•Στελέχωση των ειδικών σχολείων με απαραίτητες ειδικότητες ( ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.α.) με μόνιμη σχέση εργασίας.
•Την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μονάδων δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), διεύρυνση του ρόλου τους με μονάδες αυτόνομης διαβίωσης, προστατευμένα εργαστήρια, νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.
•Ειδική εκπαίδευση εφόρου ζωής για τα άτομα με βαριές πολλαπλές αναπηρίες και ίδρυση κέντρων αυτόνομης διαβίωσης.
Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

το Δ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου