Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Ωφελούμενοι» Ο.Α.Ε.Δ στον… αέρα

Στημένα στο «πόδι» τα πεντάμηνα προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων για τους δήμους. Μπέρδεμα με το ποιος καθίσταται «εργοδότης» και κατ’ επέκταση ποιος αναλαμβάνει την καταβολή μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών
Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Ενισχύονται οι αμφιβολίες για την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν καταγγελθεί ως προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων, καθώς και η αίσθηση πως η διαδικασία είναι σχεδιασμένη «στο πόδι».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλλήνης, Θανάση Ζούτσο, τα εν λόγω πεντάμηνα προγράμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» λόγω «κενών» ως προς το ποιος καθίσταται «εργοδότης των ωφελουμένων», ο δήμος ή ο ΟΑΕΔ, και κατ’ επέκταση ποιος αναλαμβάνει την καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων.

Ποιος πληρώνει;

«Οσοι δήμοι μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με τους εργαζόμενους δεν έχουν τρόπο να τους πληρώσουν. Σε λίγο θα έχετε στην εφημερίδα σας παράπονα για δημάρχους που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Θα έχουν απόλυτο δίκιο να συγκεντρωθούν με μαύρες σημαίες κάτω από τα δημαρχεία και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας», υποστηρίζει στην «Εφ.Συν.».

Σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία κοινοποιήθηκε στον ΟΑΕΔ, ο κ. Ζούτσος αναφέρει πως εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι οι «επιβλέποντες φορείς καθίστανται κατ’ ουσίαν εργοδότες», συμπληρώνοντας πως «η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, ασάφειες και πλήρη άγνοια και αδιαφορία για τις διαδικασίες που οφείλουν οι δήμοι να ακολουθήσουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Σημειώνει πως οι ΟΤΑ ως εργοδότες, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, φέρουν ακέραια την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους τόσο για τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσο και για τις αποδοχές τους και δεν μπορούν να επικαλεστούν έναντι των αρμόδιων αρχών ότι δεν έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τα παραπάνω, λόγω καθυστερήσεων στην εκταμίευση από τρίτο φορέα.

Επομένως, λέει, οι δήμοι καθίστανται νομικά ευάλωτοι σε διεκδικήσεις και ενέργειες όπως επισχέσεις εργασίας ή καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και τονίζει ότι «ακόμη και στον οδηγό εργασίας ο ΟΑΕΔ επιφυλάσσεται για την έκδοση των οδηγιών διαδικασίας έγκρισης πληρωμών σε μεταγενέστερο χρόνο».

Κύκλοι της διοίκησης του ΟΑΕΔ σημείωναν στην «Εφ.Συν.» πως ειδικά ο Δήμος Παλλήνης έχει αποτελέσει και στο παρελθόν μια «προβληματική περίπτωση» ως προς τα συγκεκριμένα προγράμματα. Ανέφεραν πως, βάσει πρόσφατης οδηγίας, κάθε δήμος που υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα λαμβάνει τα σχετικά ποσά το αργότερο εντός 5 ημερών και συμπλήρωναν πως κανένας δήμος δεν εμπλέκεται ουσιαστικά με την πληρωμή των «ωφελουμένων».

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως το θέμα βαίνει «προς διευθέτηση». Επιπλέον, η εμπειρία δείχνει πως ουδέποτε, έως σήμερα τουλάχιστον, υπήρξε ζήτημα μη καταβολής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων.

Ο κ. Ζούτσος επέλεξε να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ομοίως επέλεξαν και άλλοι δήμαρχοι, με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται να τους αφαιρείται μόνιμο προσωπικό ελέω… διαθεσιμότητας και να προχωρούν σε προσλήψεις συμβασιούχων για πέντε μήνες. Υπενθυμίζεται πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ταχθεί κατά των συγκεκριμένων προγραμμάτων, καθώς εφαρμόζουν τις «πιο επαίσχυντες ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Και στο βάθος εκλογές

Στη συγκεκριμένη περίοδο, οι προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους, και μάλιστα με μισθούς πείνας για βαριές εργασίες που δεν προβλέπονται από το πρόγραμμα, σύμφωνα με εκπροσώπους εργαζομένων, συνδέονται, κατά πολλούς, με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αργότερα οι «ωφελούμενοι» θα κληθούν να επιστρέψουν στην ανεργία.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων αυτών και να υπάρξει άμεσα η καταβολή των αποδοχών τους», πραγματοποιεί την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, στις 11.00, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου