Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

"Αναστάτωση στην Ειδική Εκπαίδευση"...Επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ στο Υπουργείο Παιδείας


Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη στους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών ΕΑΕ σχολικού έτους 2014-2015, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, αφού ετέθη σε εφαρμογή η κατάργηση του Πίνακα Α΄, προοιωνίζοντας άδηλο το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία.
Εκτός της κατάργησης του Πίνακα Α΄ με την παρούσα εγκύκλιο ζητούνται κατά την κατάθεση της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, γνωματεύσεις βάσει του άρθρου 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007, περί ικανότητας υποψηφίων για εκπαιδευτικό έργο, από α) παθολόγο ή γενικό ιατρό και β) ψυχίατρο είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών.
Η ανωτέρω απαίτηση από μέρους του Υπουργείου δημιουργεί άσκοπη ταλαιπωρία και υποβάλλει τους ενδιαφερόμενους σε αδικαιολόγητη αναστάτωση. Χρειάζεται νέα εγκύκλιο με την οποία θα ορίζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι αιτούντες θα δύνανται να παραλάβουν και επομένως να καταθέσουν τις ανωτέρω ιατρικές γνωματεύσεις.
Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με την ανωτέρω εγκύκλιο για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση ζητούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ν. 3528/2007 ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου και ψυχιάτρου μόνο από τους εκπαιδευτικούς που είναι άτομα με αναπηρία και προσλαμβάνονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ανάλογα πιστοποιητικά δεν ζητούνται από καμία άλλη ομάδα που προσλαμβάνεται μέσω κοινωνικών κριτηρίων όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι ούτε από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό, παρόλο που ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου. Αναντίρρητα αυτό το γεγονός σηματοδοτεί έντονη διακριτική μεταχείριση των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στην κατάθεση των αιτήσεων τους ανεξαρτήτως του εάν έχουν παραλάβει τα ιατρικά πιστοποιητικά που ζητούνται από την εγκύκλιο.

Η επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας επισυνάπτεται.

1 σχόλιο:

  1. Κάποια λάθος ενημέρωση έχει γίνει. Γνωμάτευση Ψυχίατρου και Παθολόγου ζητήθηκε και στους αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ. Όποιος ασχολείται με τον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής ή και της εκπαίδευσης γενικότερα, πρέπει να εξετάζεται και από Ψυχίατρο και μάλιστα ουσιαστικά και όχι τυπικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή