Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-3-2016, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ Ε.Α.Ε. κας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΣΤΕΡΗ




ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-3-2016, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ Ε.Α.Ε. κας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΣΤΕΡΗ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

στο περιθώριο της συνεδρίασης του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν επαφές των Αιρετών Βασίλη  Βούγια και Δημήτρη Παπαευθυμίου με την Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κα Θεοδώρα Αστέρη, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και Συμβούλους του Υπουργού Παιδείας κου Φίλη.

Στη Διευθύντρια Ε.Α.Ε. επισημάνθηκε η έντονη ανησυχία των Αιρετών του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. αναφορικά με τη διάσπαρτη φημολογία περί υπάρξεως Επιτροπής,  η οποία επεξεργάζεται πυρετωδώς το νέο σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, έχοντας φτάσει σε σημείο μάλιστα να είναι σε θέση να παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το έργο της.

Η κα Αστέρη φάνηκε να αγνοεί την ύπαρξη αυτής της επιτροπής και απέδωσε την υιοθέτηση αυτών των φημών από τους Αιρετούς στη συνδικαλιστική ιδιότητά τους, ομιλώντας περί γνωστής συνδικαλιστικής τακτικής.

Οι Αιρετοί απάντησαν στην κα Διευθύντρια λέγοντας πως ουδεμία φήμη υιοθετήθηκε και γι αυτό τον λόγο:

 Ερωτούν την ίδια ευθαρσώς για το αν υπάρχει επιτροπή στην οποία συμμετέχει η ίδια, αλλά  και διευθυντές Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εκπαιδευτικοί Ε.Α.Ε., καθώς και κάποιοι πανεπιστημιακοί, χωρίς την παρουσία ουδενός μέλους Ε.Ε.Π. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

 Την ερωτούν αν η επιτροπή αυτή συνεδριάζει δυο φορές την εβδομάδα, αλλά και Σαββατοκύριακα.

 Την ερωτούν αν από αυτή την επιτροπή έχει προκύψει αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. με αποψίλωση των αρμοδιοτήτων και των Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ., αλλά και του Ε.Ε.Π.

 Την ερωτούν αν έχει προκύψει σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
  
Την ερωτούν τέλος αν λαμβάνονται αποφάσεις αυτή τη στιγμή για το Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. χωρίς την παραμικρή συμμετοχή εκπροσώπων του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.

Η απάντηση της κας Αστέρη ήταν πως υπάρχει μια επιτροπή για την Ειδική Αγωγή στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, η οποία αποτελείται μόνον από μερικούς πανεπιστημιακούς και μόνον αυτούς, χωρίς η ίδια να συμμετέχει, τα πορίσματα δε της οποίας θα δοθούν στις Ομοσπονδίες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου. Όσον αφορά δε στα των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. δεν υπάρχει κάποια συζήτηση ή κάποια επεξεργασία θεμάτων από κάποια επιτροπή και ούτε υπάρχουν συζητήσεις για θέματα που αφορούν στο Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.

Ακολούθως υπήρξε η διαμαρτυρία των Αιρετών Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. στην Διευθύντρια Ε.Α.Ε. σχετικά με την κραυγαλέα απουσία αναφοράς στο Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. και στις παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες ,  στην "Έρευνα χαρτογράφησης και διερεύνησης στάσεων και αναγκών στη δευτεροβάθμια ειδική επαγγελματική εκπαίδευση",  η οποία και διενεργείται κατ΄  εντολήν της Διεύθυνσης Ε.Α.Ε. Διατυπώθηκε δε ο προβληματισμός αναφορικά με το τι σκοπούς εξυπηρετεί μια τέτοια έρευνα, η οποία γίνεται  επώνυμα και με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως και με το αν τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και εν πάση περιπτώσει ποιός και με τι σκοπό θα τα επεξεργασθεί.

Η απάντηση της κας Αστέρη ήταν πως μπορεί να μην αναφέρεται στην έρευνα το Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.(Σ.Σ: ας σημειωθεί πως ως επί το πλείστον το προσωπικό αυτό έχει μόνιμους  με οργανικές θέσεις στη δευτεροβάθμια ειδική επαγγελματική εκπαίδευση), αλλά το προσωπικό αυτό μπορεί να καταθέσει την άποψή του στις γενικές παρατηρήσεις.

Τέλος οι Αιρετοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην Διευθύντρια Ε.Α.Ε. για το επίπεδο συνεργασίας, αλλά και για τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά στη θεσμική λειτουργία τους στο Υπουργείο Παιδείας. Προβλήματα καθημερινά που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή του γραφείου των Αιρετών, το οποίο αποτελεί και γραφείο συνεδριάσεων του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., σε αποθήκη, την απαξιωτική αντιμετώπιση των Αιρετών  αλλά και του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.  από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, την  προσπάθεια απαγόρευσης εισόδου των Αιρετών στο γραφείο τους  από υπηρεσιακό παράγοντα της Διεύθυνσης Ε.Α.Ε. , οι οποίοι Αιρετοί θα έπρεπε να λαμβάνουν την άδεια και τα κλειδιά,  μετά από αίτημα προς την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.

Η θέση της κας Αστέρη σε όλα αυτά ήταν πως εκτεταμένος φόρτος εργασίας την κάνει να μην έχει συχνή επικοινωνία με εκπροσώπους του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.(Σ.Σ: Του μοναδικού προσωπικού αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής), πως κάποια στιγμή θα πάρει τα άσχετα(Σ.Σ: πληθώρα κιβωτίων με εκπαιδευτικό υλικό) αντικείμενα από το χώρο του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., πως δεν χρειάζεται να έχουν οι Αιρετοί κλειδιά γιατί κανένας στο Υπουργείο δεν έχει κλειδιά, πως  δεν πρέπει να ασχολούμαστε με συνδικαλιστικά θέματα εκεί, καθώς και να μην έχουν την δυνατότητα οι αιρετοί να κάνουν συναντήσεις με μέλη  του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. σ αυτόν τον χώρο  και γενικά έδωσε την εντύπωση πως πρέπει να ελέγχει με το τι ακριβώς θα ασχολούνται οι Αιρετοί στο γραφείο τους.

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

αυτά ακριβώς ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της, ολιγόλεπτης και στα όρθια, συνάντησης των Αιρετών Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. με τη Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 και ο καθένας και καθεμιά ας βγάλει τα συμπεράσματά του/της  για το επίπεδο συνεργασίας.

Βασίλης Βούγιας
Δημήτρης Παπαευθυμίου
Αιρετοί Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.

1 σχόλιο:

  1. Θλιβερό κατ' εμέ να συμμετέχουν πανεπιστημιακοί αποκλειστικά. Για την ακρίβεια, θλιβερό να είναι πλειοψηφία σε οποιαδήποτε σχετική επιτροπή. Διότι αυτομάτως καθίσταται άσχετη, εν με εννοείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή