Σάββατο 28 Απριλίου 2018

1.500 νέοι επιστήμονες στα Πανεπιστήμια με τριπλασιασμό αμοιβών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ενίσχυση των Πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στην 87η Σύνοδο Πρυτάνεων

Την σημαντική ενίσχυση των Πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στην 87η Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη Σύνοδο παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ.Γ.Αγγελόπουλος.
Ο Υπουργός αναβάθμισε το ρόλο και τις αμοιβές των 1.500 νέων επιστημόνων. Οι αμοιβές τους τριπλασιάζονται, αποκτούν εργασιακή σχέση για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους αντί ενός μόνο εξαμήνου (που ίσχυε πέρυσι) και αναβαθμίζονται διδακτικά αναλαμβάνοντας τρία μαθήματα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. «Η πρωτοβουλία αυτή, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί ενισχυτικά προς δύο κατευθύνσεις: Καταρχάς οι νέοι επιστήμονες ωφελούνται αποκτώντας την πολύτιμη διδακτική εμπειρία και, κατά δεύτερον, το ίδιο το Πανεπιστήμιο, η πανεπιστημιακή διδασκαλία και η έρευνα, αποκομίζουν ένα τεράστιο όφελος με την είσοδο νέων ανθρώπων που με τις δικές τους οπτικές και δεξιότητες θα ενισχύσουν το ακαδημαϊκό έργο. Οφείλουμε ως Πολιτεία και ως πανεπιστημιακοί να τους καλοδεχτούμε και να τους δώσουμε όλες τις ευκαιρίες να διαπρέψουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην έρευνα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ» ανέφερε. Ο Υπουργός τόνισε ότι η απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους ερευνητές συνιστά εχέγγυο για την κάλυψη των νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. που προκύπτουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.
Από το βήμα της Συνόδου, ο Υπουργός μίλησε για την πορεία των ήδη δρομολογημένων συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και την διεύρυνση των συνεργειών αυτών με στόχο την επίτευξη του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης. «Όπου υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν και αν δεν επιλυθούν τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία. Στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες . Δεν πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις που γίνονται τόσο στις ομάδες εργασίας όσο και -προφανώς- στις αντίστοιχες ακαδημαϊκές κοινότητες» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία προτάσσονται αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ανακοινώνεται η πρόταση της επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και ακολουθούν οι υπόλοιπες. «Οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο τριετίας ή πενταετίας. Να εντάσσεται, δηλαδή, σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και να μην είναι συγκυριακή. Αυτό κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε πάντα στη λογική της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά».
Ο Υπουργός σημείωσε την τεράστια αύξηση που δόθηκε φέτος στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με την έκτακτη επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι η πρώτη χρονιά που σημειώνεται αύξηση 45% στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων σε αντίθεση με τις συνεχείς μειώσεις που έφθασαν ακόμη και το 60% τα έτη από το 2010 έως το 2015», ανέφερε. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού προς τα ΑΕΙ το 2018 ανέρχεται πλέον σε 132,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 102,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2017, 100,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και 129,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.
Ο Υπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για τον μεγάλο αριθμό Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν σταλεί στο Υπουργείο, και αποτελούν μία πραγματικότητα που διαψεύδει όλους όσοι πριν τη ψήφιση του Νόμου τον Αύγουστο επιχειρηματολογούσαν ότι ο Νόμος υπονομεύει την συγκρότηση αυτών των Προγραμμάτων.
Ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε όσους Πρυτάνεις δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους, να το κάνουν άμεσα αναφέροντας ότι το Υπουργείο γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων γονέων και φοιτητών που δεν το έχουν λάβει. Τόνισε, μάλιστα, ότι το Υπουργείο έχει καταβάλει εδώ και μήνες τα απαιτούμενα ποσά στους λογαριασμούς των Ιδρυμάτων που πρέπει πλέον να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των ποσών. Τέλος, ο Υπουργός ζήτησε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να καταθέσει προτάσεις για όσες νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. έχουν διατεθεί από μήνες από το Υπουργείο αλλά δεν έχουν προκηρυχθεί με ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών ορισμένων Α.Ε.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου