Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«Αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Τυφλών για εξορθολογισμό στην παροχή εξοπλισμού στους τυφλούς μαθητές και συμμετοχή εκπροσώπου της στην επιτροπή αναμόρφωσης του ν/3699/2008 για την Ειδική Αγωγή»

Κατατέθηκε στη Βουλή Αναφορά της Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Ρεπούση, με το αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Τυφλών για εξορθολογισμό στην παροχή εξοπλισμού στους τυφλούς μαθητές και συμμετοχή εκπροσώπου της στην επιτροπή αναμόρφωσης του ν/3699/2008 για την Ειδική Αγωγή.

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων


Θέμα: «Αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Τυφλών για εξορθολογισμό στην παροχή εξοπλισμού στους τυφλούς μαθητές και συμμετοχή εκπροσώπου της στην επιτροπή αναμόρφωσης του ν/3699/2008 για την Ειδική Αγωγή»

Σας καταθέτω επιστολή της  Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με την οποία ζητάει να πραγματοποιηθεί εξορθολογισμός της παροχής εξοπλισμού στους τυφλούς μαθητές,   που θα προκύψει μετά από σχετική έκθεση  του διευθυντή του σχολείου στο οποίο ο μαθητής φοιτά και του αρμόδιου ΚΕΔΔΥ. Η παροχή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από τον ειδικό λογαριασμό που έχει φτιαχτεί για την επιστροφή των προϊόντων δωροδοκίας κατά την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών  συστημάτων. Η Ομοσπονδία αιτείται επίσης συμμετοχή, μέσω εκπρόσωπού της, στην επιτροπή επεξεργασίας του νέου νόμου για την Ειδική Αγωγή.  
 
 
Η καταθέτουσα βουλευτής
 
Μαρία Ρεπούση
 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
www.eoty.gr
 
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 90
ΤΟΜΕΑΣ:Γραμματείας                                          Αθήνα, 29/01/2014                              
ΠΛΗΡ.:Βιβή Τσαβαλιά


                                                    Προς: 1)Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων    
                                                                   κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
                                                               2)Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων              
                                                                   κ. Σ. Κεδίκογλου

Κοιν.: 1) Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Κ. Λολίτσα
           2) Αρχηγούς Πολιτικά Κόμματα της Βουλής
           3) Ε.Σ.Α.μεΑ.
           4) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.


Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθεί ο εξορθολογισμός της παροχής εξοπλισμού στους τυφλούς μαθητές και τη συμμετοχή εκπροσώπου της στην επιτροπή για την αναμόρφωση του ν.3699/2008.
          
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
                                                                                                   
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με έκπληξη πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι μέρος του ποσού, το οποίο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό, από την επιστροφή των προϊόντων δωροδοκίας κατά την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών συστημάτων, θα δοθεί για την αγορά τριακοσίων πενήντα (350) ηλεκτρονικών υπολογιστών για τυφλούς μαθητές.

Επειδή το αναλογούν στα ως άνω ποσό είναι μεγάλο, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις για την ορθολογικότερη αξιοποίησή του για την αγορά εξοπλισμού κατάλληλου, ανάλογα με τις ανάγκες, του κάθε τυφλού μαθητή. Υπενθυμίζουμε ότι, το 2008-2009 χορηγήθηκαν περίπου πεντακόσιοι (500) φορητοί υπολογιστές, με το σχετικό λογισμικό, σε τυφλούς μαθητές. Εν τω μεταξύ, αρκετοί μαθητές, ιδίοις εξόδοις και με μεγάλες στερήσεις στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, προμηθεύτηκαν επίσης υπολογιστές και προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Ως εκ τούτου, δεν είναι σκόπιμο τα ίδια άτομα να εφοδιαστούν με τον ίδιο εξοπλισμό, έστω και τελευταίας έκδοσης, αλλά σε κάθε περίπτωση κρίνεται απολύτως αναγκαίο να εξατομικευτούν οι ανάγκες του κάθε τυφλού ή με πρόβλημα όρασης μαθητή, έτσι όπως αυτό θα προκύψει από σχετική έκθεση του διευθυντή του σχολείου στο οποίο φοιτά και του αρμόδιου ΚΕΔΔΥ. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όρασης και διαβάζουν βιβλία με μεγεθυμένη γραμματοσειρά, στους οποίους θα ήταν πολύτιμος ο εξοπλισμός με συστήματα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) για μεγέθυνση  και ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ηλεκτρική πολυγραφομηχανή, η οποία αντικαθιστά το παραδοσιακό πληκτρολόγιο μηχανής συστήματος Braille, με σύγχρονη τεχνολογία και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως φωνητική αναγγελία των γραφομένων χαρακτήρων, μνήμη αποθήκευσης κειμένων και δυνατότητα σύνδεσης με εκτυπωτή βλεπόντων, έτσι ώστε να επικοινωνούν διδάσκων και διδασκόμενος, ακόμα και εάν δε γνωρίζει ο ένας το σύστημα γραφής του άλλου.

            Κρίνουμε επομένως, απολύτως αναγκαίο και σύμφωνο με την οικονομία που απαιτούν οι καιροί για οποιαδήποτε κρατική δαπάνη, τον επαναπροσδιορισμό της αγοράς εξοπλισμού για τυφλούς μαθητές, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, προς αποφυγή οποιασδήποτε περιττής σπατάλης και αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ προς το πραγματικό και όχι εικαζόμενο όφελος των τυφλών μαθητών.
            Πάγιο αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του λοιπού αναπηρικού κινήματος, καθώς και όλης της επιστημονικής κοινότητας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, είναι η κατάργηση του ν.3699/2008 εκ βάθρων και η ψήφιση νέου, μετά από γόνιμο διάλογο με τους προαναφερθέντες φορείς και το γονεϊκό κίνημα. Ωστόσο, με αγανάκτηση πληροφορούμαστε ότι στο Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ήδη σχετική επιτροπή, με την απουσία των επισήμων φορέων των αναπήρων και ότι περί τα τέλη Μαρτίου υπάρχει πρόθεση κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου.
            Απαιτούμε άμεση απάντηση στα προαναφερθέντα και έναρξη διαλόγου, με τη συμμετοχή και του φορέα μας, για την κατάρτιση ενός σύγχρονου και επιστημονικά τεκμηριωμένου, σύμφωνου με τις αρχές της Ειδικής Εκπαίδευσης, σχετικού νόμου.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα και θετικά στον ορισμό συνάντησης και ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις καταγεγραμμένες ενστάσεις μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
  
 
Με εκτίμηση
Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.
 
Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γενική Γραμματέας
 
 
Νικόλαος Γιαλλούρης                                                          Παρασκευή Τσαβαλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου