Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συμεών Κεδίκογλου: «Τα θέματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

  Δελτίο Τύπου Υ.ΠΑΙ.Θ

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στη Χαλκίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Από τη θεωρία στη δράση!», ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενος στο έργο και τις δράσεις του υπουργείου σχετικά με το Παρατηρητήριο για την πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα ακόλουθα :
«Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα εμπειρία, να συντονίσει τις δράσεις επιμέρους φορέων υπό τη σκέπη του Υπουργείου Παιδείας και τελικά να συμβάλει στην κατά το δυνατό πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση:
…Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού και με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Οι φορείς αυτοί, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και διαδρομή, έχουν σημαντική εμπειρία σε θέματα βίας και εκφοβισμού. Οι Συντονιστές Δράσης επιμορφώνονται σε προγραμματισμένες συναντήσεις από τους φορείς αυτούς και την πολύτιμη εμπειρία τους, ενώ πρόσφατα επιμορφώθηκαν από τον φορέα «18 άνω» και για το ‘δύσκολο’ θέμα των ναρκωτικών, που δυστυχώς ως σήμερα έχει αντιμετωπισθεί ως θέμα-ταμπού από τη σχολική κοινότητα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να έχει εξαπλωθεί και να έχει φέρει πολλή βία μέσα στα σχολεία...
…Ένας από τους βασικούς ρόλους τους Παρατηρητηρίου είναι η αποτύπωση του φαινομένου στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το Μάιο του 2013 διεξήχθη και ολοκληρώθηκε πανελλαδική έρευνα που απευθυνόταν στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν σημαντική.
Τα στοιχεία αυτής της έρευνας είχαν μείνει για καιρό αναξιοποίητα. Μετά από πολλή προσπάθεια, καταφέραμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία αυτά και θα τα ανακοινώσουμε επισήμως σύντομα.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο μαθητικός διαγωνισμός «+δημιουργώ», μέσω του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να συμμετάσχουν για να δημιουργήσουν το λογότυπο και την αφίσα του Παρατηρητηρίου.
Η ολοκλήρωση της δράσης συμπίπτει με την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των τελικών συμμετοχών σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο.
Τέλος, λειτουργεί κανονικά το site του Παρατηρητηρίου, το οποίο ανανεώνεται τακτικά, περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς και προς μεγάλη μας χαρά έχει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα. Μπορείτε να το επισκεφθείτε πηγαίνοντας στη σελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr και από εκεί πατώντας το εικονίδιο με το Παρατηρητήριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου