Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Aby Warburg: Ένας ιστορικός της τέχνης σε αναζήτηση του πραγματικού»...Διάλεξη του ψυχαναλυτή Herbert Wachsberger... Παρασκευή 30 Μαΐου 2014...ΑΘΗΝΑ




Η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου σας προσκαλεί στην διάλεξη του ψυχαναλυτή Herbert Wachsberger που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου, 7:30-9:30 μ.μ., στο Ανατολικό Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” με θέμα:
«Aby Warburg: Ένας ιστορικός της τέχνης σε αναζήτηση του πραγματικού».

Λίγα Λόγια για τον Aby Warburg:
Την Παρασκευή 30 Μαΐου θα ακούσουμε τη διάλεξη του Herbert Wachsberger με θέμα: «Aby Warburg: ένας ιστορικός της τέχνης σε αναζήτηση του πραγματικού».

Ο Aby Warburg πέρασε μερικά χρόνια της ζωής του νοσηλευόμενος στην Κλινική του Binswanger στο Kreuzlingen της Ελβετίας. Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του έγραφε: «η εκστατική νύμφη (μανιακή) και ο Θεός-ποταμός σε πένθος (καταθλιπτικός) (είναι) οι δύο πόλοι ανάμεσα στους οποίους ο ευαίσθητος άνθρωπος […] αναζητάει το ύφος του μέσα από την πράξη της δημιουργίας. Η δική του πράξη δημιουργίας συνίσταται στο έργο του ως «ψυχο-ιστορικού» που εγκαινίασε αρκετό καιρό πριν από την έναρξη της ψύχωσής του και που η συνέχισή του με τρόπο αδιάλειπτο θα του επιτρέψει να διατηρήσει τη θέση του στην κοινωνία των σοφών και των επιστημόνων. Θα παρακολουθήσουμε τι ελκύει τον W σε αυτές έτσι όπως τις ορίζει. H ομιλία θα ακολουθήσει συγκεκριμένες εικόνες με τη σειρά: η θέση του W για τον Boticelli, η κλασική αρχαιότητα και η ελληνιστική περίοδος, ο μύθος του θανάτου του Ορφέα, η Melencolia I του Durer, η έξοδος του W από την παραληρηματική του περίοδο που επιτυγχάνει στηριζόμενος εκ των υστέρων, αφενός, σε ένα ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει 27 χρόνια νωρίτερα σε κάποια ‘πρωτόγονη’ φυλή των ΗΠΑ και, αφετέρου, στην επιστροφή του σε στα συμπτώματα και τις έντονες εικόνες της παιδικής του ηλικίας (από την Κρίση του Πάρι στο Γεύμα στη χλόη του Manet, το σημάδι της Αρχαιότητας είναι διαρκώς ενεργό υπό την προϋπόθεση να το αναζητήσει κανείς κρυμμένο πίσω από το τετριμμένο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου