Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση ΥΠΠΕΘ με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε θετικό κλίμα με εκατέρωθεν δέσμευση για διαρκή συνεργασία και διάλογο, έγινε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη με τα μέλη του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατέθεσαν την αντίθεση τους για την Κυβερνητική απόφαση που προσδιορίζει την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και έκαναν εκτενή παρουσίαση των προβλημάτων του κλάδου τους.
Ο κ. Φίλης απαντώντας ανέπτυξε τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης καθώς και τις προθέσεις των Υπουργείου για όλα τα θέματα της Παιδείας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μία γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Μας ανέπτυξαν και τις μελέτες που πραγματοποίησαν για την Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.

Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα και συμφωνήσαμε ότι η σημερινή συνάντηση είναι η αρχή μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της Εκπαίδευσης.
Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου επαναλάβαμε ό,τι δηλώσαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ότι: η Ιδιωτική Εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια, είχαν μεταβιβαστεί. Και αυτό δίνει την δυνατότητα μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία.
Σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα, η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε την άποψή της για το 23%, το οποίο δεν υφίσταται πλέον. Η Κυβέρνηση ύστερα από ένα διάλογο, σε συνεννόηση με όλες τις πλευρές, προχώρησε σε μία Σολομώντεια λύση: να μην υπάρχει ΦΠΑ για την προσχολική εκπαίδευση, τα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς. Να υπάρχει 6% ΦΠΑ για το χώρο των Φροντιστηρίων, της μη τυπικής εκπαίδευσης που καλύπτει κενά της δημόσιας εκπαίδευσης. Τέλος να περιοριστεί στο 13% ΦΠΑ για την τυπική ιδιωτική εκπαίδευση, Γυμνάσια και Λύκεια, επειδή το να φοιτούν εκεί οι μαθητές είναι μία επιλογή που κάνουν οι οικογένειες, απόλυτα σεβαστή, και μπορούν να την υποστηρίξουν.
Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα.
Ακόμα γνωρίζουμε ότι από το Καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος απολύσεων. Για αυτό το ζήτημα θα έχουμε επικοινωνία με τους σχολάρχες και την ένωση ιδιοκτητών. Πρόθεση μας είναι να υπάρχει εργασιακή νομιμότητα και ηρεμία σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου