Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη 2015, συνάντηση του "Συντονιστικού των Φορέων όλης της Ειδικής Εκπαίδευσης", στο Α΄ ΚΕΔΔΥ ΑΘΗΝΩΝ, που συγκάλεσε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, της ΕΝΕΛΕΑ, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρίες Αττικής και Νήσων,  και διευθυντών των Ειδικών Σχολείων.

Στη διάρκεια της συνάντησης επιχειρήθηκε απολογισμός και αποτίμηση των εως τώρα δράσεων και κυρίως της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της 7-10-2015. Κρίθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, τόσο ως προς τη συμμετοχή, όσο και προς τη δυναμική που προκάλεσε. Ωστόσο, επειδή η επιτυχία των κινητοποιήσεων κρίνεται από τα αποτελέσματά τους, εκτιμήθηκε ότι ενώ έχουν καλυφθεί πολλά κενά, τα σχολεία εξακολουθούν να μην λειτουργούν με πλήρες ωράριο, γεγονός που δεν μπορεί να μας ικανοποιεί, καθώς απαίτησή μας αποτελεί η πλήρης λειτουργία των σχολείων και των ΚΕΔΔΥ. Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτά που πετύχαμε, αλλά να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται.

Τέθηκαν δύο στόχοι, ένας μεσοπρόθεσμος, δηλ. η πλήρης στελέχωση σχολείων και ΚΕΔΔΥ και ένας μακροπρόσθεσμος, που είναι να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις.

Επίσης, συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως η έλλειψη δομών μετά την αποφοίτηση από τα ΕΕΕΕΚ, η έλλειψη Πρώιμης Παρέμβασης, η αξιολόγηση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης, ο τρόπος καθορισμού των λειτουργικών κενών και η αναλογία προσωπικού-μαθητών. Τονίστηκε ότι αποτελούμε ένα δίκτυο φορέων και όχι απλά ένα συντονιστικό και επισημάνθηκε ότι πρέπει να είμαστε μέσα στην επιτροπή για τη σύνταξη του νέου νόμου για την Ειδική Αγωγή.

Το συντονιστικό συμφώνησε ότι χρειάζεται να οριστεί μια ομάδα επεξεργασίας και συνδιαμόρφωσης προτάσεων για την Ειδική Εκπαίδευση. Είναι σημαντικό:  α) να κρατιόμαστε στην επικαιρότητα και β) να γίνονται δυναμικές δράσεις.

Συμπερασματικά, λήφθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
  • Συμμετοχή όλων των φορέων της ΕΑΕ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει εξαγγείλει η ΕΣΑμεΑ για τις 4 Νοέμβρη 2015, 11:00, στην Πλατεία Ομονοίας
  •  Για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να παρελάσουν τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων με πλακάτ με σύνθημα για «Ανοικτά Ειδικά Σχολεία»
  • Ανάληψη δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκέμβρη
  • Οργάνωση Ημερίδας για αρχές Μαρτίου, με τις επεξεργασμένες προτάσεις των φορέων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης. 
     Μέχρι 4 Νοέμβρη θα πρέπει οι φορείς να έχουν ορίσει και αποστείλει στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου