Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Στα γραφεία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, Πανεπιστημίου 59, την Τετάρτη 23/11/2016 συγκλήθηκε το συντονιστικό των φορέων της ειδικής εκπαίδευσης. Παρόντες στην συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τον ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την ΕΝΕΛΕΑ, τον ΣΑΤΕΑ, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, την εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ και το ΙΜΕΓΕΕ.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ κου Καρπενησιώτη, ο οποίος τόνισε ότι έχει αποφασιστεί  η περαιτέρω προβολή και υποστήριξη του αιτήματος για μόνιμους διορισμούς ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού κατ΄ εξαίρεση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η αναλογία τα τελευταία χρόνια μεταξύ μόνιμου προσωπικού και αναπληρωτών είναι εξαιρετικά δυσανάλογη: περίπου το 80% του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού πανελλαδικά αποτελείται από αναπληρωτές. Στην περίπτωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, το  85% όσων εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση είναι αναπληρωτές. Η πρόταση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ εκφράζεται μέσα από τις ακόλουθες δράσεις:
·        συλλογή υπογραφών από φορείς, συλλόγους, σωματεία και γενικά το αναπηρικό κίνημα.
·        συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ (βασικό μέλος του συντονιστικού) στις 2 Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει τόπο για την πρώτη δυναμική προβολή του αιτήματος μόνιμων διορισμών Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. και Ε.Π. από το συντονιστικό.
·        παράσταση στην ελληνική βουλή, στα κόμματα, σε βουλευτές όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου
·        παράσταση και κατάθεση ψηφίσματος στην Ευρωβουλή
·        Ανάδειξη του αιτήματος ως κεντρικού θέματος του 2ου Φεστιβάλ Ειδικής Εκπαίδευσης
Τονίστηκε ότι είναι σημαντικό μέσα στον Φεβρουάριο του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής των υπογραφών για να πραγματοποιηθούν κατόπιν οι παραστάσεις.  
Από τον κο Λυμβαίο, πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  τονίστηκε η μεγάλη σημασία της επιλογής μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, και αναφέρθηκε στο Άρθρο 8 του πρώτου Μνημονίου του Μαΐου 2010, όπου τονίζεται ότι «η δέσμευση για την προστασία των πιο ευάλωτων από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής». Υπογράμμισε ακόμα ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει, πρέπει να είναι οργανωμένη, με ουσιαστικό και όχι συμβολικό νόημα. Είναι σημαντικό επίσης, να τονιστεί η απουσία πολλών παιδιών με αναπηρία από την εκπαίδευση λόγω της έλλειψης δομών και της υποστελέχωσης, γεγονός που αντιβαίνει στο Άρθρο 21 του Συντάγματος. Πρότεινε να ζητηθεί συνεδρίαση της επιτροπής των μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με μοναδικό θέμα το αίτημα των μόνιμων προσλήψεων στην ειδική αγωγή. Επιπλέον, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό παιδείας με μοναδικό θέμα τη διεκδίκηση των μόνιμων διορισμών. Η δημοσιοποίηση του θέματος μπορεί να γίνει είτε μέσα από συνέντευξη τύπου είτε με ένα δελτίο τύπου, όπου θα εξηγείται αναλυτικά το αίτημα, που εκφράζουμε πλέον ως χώρος της αναπηρίας και όχι ως συντονιστικό.
Σύμφωνα με την κα Τραγάκη, γ.γραμματέα του ΙΜΕΓΕΕ, το θέμα των μόνιμων προσλήψεων, που αποτελεί κλαδικό-συνδικαλιστικό αίτημα, δεν πρέπει να είναι το μοναδικό σύνθημα του φεστιβάλ αλλά  η διοργάνωση να εστιαστεί και σε θέματα όπως η ποιότητα της ειδικής εκπαίδευσης, η πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία, κ.ά
Ο κος Σταμάτης, πρόεδρος της ΕΝΕΛΕΑ, ανέφερε ότι συμφωνούν και θα στηρίξουν το αίτημα για μόνιμους διορισμούς αλλά είναι απαραίτητο να αποσυρθούν οι παράγραφοι ε΄ και στ΄  του νόμου 4415/2016, ώστε να εξαλειφθούν οι πιθανότητες για τη στελέχωση της ειδικής αγωγής με προσωπικό που απλά περισσσεύει και δεν είναι εξειδικευμένο.
Τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τον ΣΑΤΕΑ, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και το ΠΑΜΕ που εκπροσωπείται στη ΔΟΕ, που ανέφεραν ότι συμφωνούν στο να υποστηριχθεί το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή αλλά χρειάζεται κινητοποίηση της βάσης σε διάφορους χώρους εργασίας (συλλόγους διδασκόντων, γονέων, πρωτοβάθμιους συλλόγους α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης).

Παράλληλα θα διαμορφωθεί κείμενο-ψήφισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη συλλογή των υπογραφών. Συμφωνήθηκε η χρήση των κοινωνικών δικτύων και η επί τόπου ενημέρωση για την ουσιαστική και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 2ας Δεκεμβρίου. Επιπλέον θα οργανωθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία, παράλληλα με τη φυσική, ώστε να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή. Αποφασίστηκε ακόμη την ημέρα του συλλαλητηρίου να υπάρχει ομάδα από το Συντονιστικό που θα μαζεύει υπογραφές για το ψήφισμα.
Η προσυγκέντρωση των μελών του συντονιστικού ορίστηκε για τις 2 Δεκεμβρίου και ώρα 10 πμ στην Ομόνοια, από την πλευρά της οδού Αθηνάς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου