Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου και Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ΕΕΠ/ΕΒΠ για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ





ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Παρασκευή 23 Ιούνη 2017

επικοινωνία: as.eep.evp@gmail.com - 6956923086


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,Πλαίσιο κειμένου: Τι είναι 
η Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΕΠ/ΕΒΠ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών είναι ο συνδυασμός στις αρχαιρεσίες, που απαρτίζεται από συνδικαλιστές οι οποίοι μέσα από τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα, πρωτοστατούν με τις θέσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και συσπειρώνονται σ΄ αυτό.
Κατεβαίνουμε στις εκλογές  και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη δράση και τον αγωνιστικό προσανατολισμού της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.. 
Επιδιώκουμε από κοινού με όλες τις ειδικότητες του σχολείου, μαζί μόνιμοι και αναπληρωτές να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά. 
Το ΠΑΜΕ είναι Μέτωπο όπου συσπειρώνονται σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα που έχουν ως κοινό σκοπό:
Ø Την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών συμφερόντων, την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και των μνημονίων. Το Μέτωπο είναι το μόνο κίνημα  που διαμορφώνει αιτήματα και στόχους πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε σύγκρουση με τα μονοπώλια.
Ø Τη σύγκρουση με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις,  την Ε.Ε. ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.  
Ø Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την αποδέσμευση από  ΝΑΤΟ– ΕΕ. 
Ø Την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου. 
Στο Πανεργατικό Μέτωπο και τους αγώνες τους προσβλέπουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, όμως αναγνωρίζουν πως είναι ένα σταθερό, αγωνιστικό στήριγμα για όλους τους εργαζόμενους.
Με τη διακήρυξη μας απευθυνόμαστε σε όλους τους εκλεγμ.ενους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Οι εκλογές μας γίνονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βιώνουμε τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνηση, των κομμάτων που ψήφισαν από κοινού το 3ο Μνημόνιο, της Ε.Ε. και των λεγόμενων «θεσμών», στο σύνολο της ζωής μας, στην εργασιακή ανασφάλεια, στα τεράστια φορολογικά βάρη, στις μειώσεις συντάξεων, στο κόστος της κατά τ΄ άλλα «δωρεάν» υγείας και παιδείας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στέλνει αυτές τις μέρες στη  απόλυση χιλιάδες συμβασιούχους στους ΟΤΑ. Πολλοί από μας συνέδροι σήμερα είμαστε απολυμένοι και δεν ξέρουμε αν θα δουλεύουμε του χρόνου.
Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα. Απαιτούμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στη δουλειά, τη μόρφωση και τη ζωή μας.
Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιλαϊκής πολιτικής!!





Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ - όπως και οι προηγούμενες - όχι απλά δεν παρουσιάζει τη διάθεση να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην ειδική εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως η ίδια τους η πολιτική αποτελεί ευθεία επίθεση στα δικαιώματα όλων μας. Η "ρεαλιστικότητα" τους έγκειται στο τι εμείς θα χάνουμε χρόνο με το χρόνο:
·         Η πρόσληψη των αναπληρωτών ΕΕΠ – ΕΒΠ ξεκίνησε για άλλη μια χρονιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σε πολλά ειδικά σχολεία οι μαθητές δεν πήγαιναν για ολόκληρους μήνες σχολείο, λόγω της έλλειψης προσωπικού, τα περισσότερα ΚΕΔΔΥ δεν μπορούσαν να εκδώσουν ούτε μία γνωμάτευση.
·         Όλοι οι αναπληρωτές ΕΕΠ –ΕΒΠ έζησαν «το θέατρο του παραλόγου» με την από την αρχή «κρίση», στις περισσότερες περιπτώσεις αμφισβήτηση, των προσόντων και της προϋπηρεσίας τους, με αποτέλεσμα να είναι φέτος ακόμη πιο έντονο «το ανεβοκατέβασμα» στους πίνακες και η αβεβαιότητα.
·         Οι παράλληλες στηρίξεις δόθηκαν όχι στο σύνολό τους και με τεράστια καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένα για άλλη μια φορά οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί των γενικών τάξεων.
·         Οι ανατροπές στον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών ειδικής αγωγής με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ επιχειρούν, για άλλη μια φορά, να φορτώσουν το κόστος της Ειδικής Αγωγής στις οικογένειες των παιδιών, αλλά και στους εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνουν τη μείωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και την εφαρμογή του «κόφτη».
·         Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά… η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή εισάγει Ιδιωτική Παράλληλη στήριξη και στα Ειδικά Σχολεία (κάτι που μέχρι πρότινος δεν επιτρέπονταν), δείχνοντας τις προθέσεις της για πλήρη ιδιωτικοποίηση και μεταφορά του «κόστους» στις πλάτες των γονιών.
Αυτές είναι μόνο οι πρόσφατες εξελίξεις….
Έχουμε πολλά όλοι μας να «θυμηθούμε» από όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια…. Ότι ούτε ένας συνάδελφος του ΕΕΠ και του ΕΒΠ δεν έχει διοριστεί για περισσότερο από μια δεκαετία… Ότι βίαια καταργήθηκε για όλους μας, μόνιμους και αναπληρωτές, το επίδομα ειδικών συνθηκών και είχαμε σοβαρές μισθολογικές μειώσεις…. Και είναι μόνο μερικά παραδείγματα…
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δίνουμε πραγματικό αγώνα για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε ειδικά σχολεία χωρίς μόνιμο και σταθερό προσωπικό, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς μεταφορές μαθητών στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς. Αγωνιούμε για την υποστήριξη των από παντού αβοήθητων γονέων…. Αγωνιούμε στις ΕΔΕΑΥ γα την πρώιμη ανίχνευση και την έγκαιρη παρέμβαση των μαθητών με δυσκολίες…. Δίνουμε τη μάχη της παράλληλης στήριξης, σε 30αρια τμήματα και 500άρια σχολεία, χωρίς μέσα και υποστήριξη…. Ανησυχούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους που απευθύνονται στα ΚΕΔΔΥ, ενώ αναμετριόμαστε καθημερινά με την τεράστια έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία παροχής της απαραίτητης παρέμβασης.
Μετά από όλα αυτά, θα αδικούσαμε τους εαυτούς μας αν δε βγάζαμε τα σωστά συμπεράσματα…..
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο δε θέτει ως προτεραιότητα την Ειδική Αγωγή, αλλά πουλάει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»,  όταν,  ενώ υπόσχεται ανθρώπινο πρόσωπο, αντιμετωπίζει την ειδική αγωγή σαν κόστος, υποβαθμίζει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και «κόβει» τις απογευματινές θεραπείες που έχουν ανάγκη τα παιδιά. Συνεχίζει, έτσι, την πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.,  που αντιμετωπίζει «ανταποδοτικά» τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι» της απαράδεκτης κατάστασης στην Ειδική Αγωγή προπαγανδίζοντας τη λογική της συμπερίληψης. Κατανοούμε ότι υπάρχει ανάγκη να ανοίξει μια πλατιά επιστημονική συζήτηση για το ζήτημα αυτό.  Χρειάζεται, όμως, να σκεφτούμε:
·         Σίγουρα, υπάρχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες που μπορούν να ενταχθούν στο γενικό σχολείο. Όμως με όρους και προϋποθέσεις: μείωση μαθητών ανά τμήμα, υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμός, προσωπικό (ΕΕΠ – ΕΒΠ). Πως μπορεί να γίνει ουσιαστική συμπερίληψη χωρίς την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ΕΕΠ/ΕΒΠ και στα γενικά σχολεία; Παίρνονται μέτρα για την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων ή το αποτέλεσμα της «συμπερίληψης» που ευαγγελίζονται θα είναι το «πέταγμα» των παιδιών στη γενική αγωγή, σε 30αρια τμήματα, όπου θα μείνουν αβοήθητα από τους επίσης αβοήθητους εκπαιδευτικούς τους;
·         Μπορεί κανείς από εμάς, που έχουμε υπηρετήσει την ειδική αγωγή, να πει ότι τα ειδικά σχολεία πραγματικά δε χρειάζονται; Χρειάζονται, και μάλιστα πολύ περισσότερα, απλά κοστίζουν. Αυτή είναι η ουσία την πολιτικής της «συμπερίληψης», όπως σήμερα προωθείται.
·         Ας προβληματιστούμε…. Οι ίδιοι που μιλούν για συμπερίληψη ασυλοποιούν την ειδική αγωγή. Αυτό δε συμβαίνει όταν αφήνουν πολλά ΕΕΕΕΚ χωρίς επανδρωμένες, σε έμψυχο και άψυχο υλικό, ειδικότητες; Χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για το ποιά θα είναι η ζωή των παιδιών αυτών μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους; Αλήθεια, ποιό είναι το μέλλον των παιδιών μετά το σχολείο; Ποιός θα διεκδικήσει τις κατάλληλες δομές, αν όχι εμείς;
Ο μόνος τρόπος για να μιλήσουμε για ουσιαστική ένταξη είναι με κριτήρια αυστηρά επιστημονικά και εξατομικευμένα για κάθε παιδί, με γνώμονα ποιο σχολικό πλαίσιο πραγματικά του ταιριάζει, πού μπορεί πραγματικά να βοηθηθεί, έχοντας σαν απώτερο στόχο και την ένταξή του στη ζωή. Όχι με κριτήριο «τι κοστίζει λιγότερο». …
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Θεωρούμε ότι μετά από τις εκλογές αυτές το σωματείο μας πρέπει να είναι πιο δυνατό, πιο έτοιμο για τη διεκδίκηση της Ειδικής Αγωγής που έχουμε ανάγκη σήμερα, που δικαιούνται τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι οικογένειές τους. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ χρειάζεται οργάνωση της πάλης, ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ διεκδίκηση για τις Σύγχρονες Μορφωτικές Ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, για ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ δουλειά όλων των εργαζομένων στην ειδική εκπαίδευση.
Μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις σε ΕΕΠ και ΕΒΠ για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στην ειδική εκπαίδευση.
Για μας ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ είναι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία έχοντας σαν κριτήριο τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών αυτών. Σε αυτή τη βάση καλούμε μόνιμους και αναπληρωτές στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν αυτά που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στην ειδική εκπαίδευση.
Ο δρόμος που μπορεί να έχει επιτυχία είναι αυτός της διεκδίκησης από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μέσα από κάθε σχολείο και τα συλλογικά τους όργανα, μέσα από κάθε σύλλογο διδασκόντων κα αποφάσεων των εργαζομένων στα ΚΕΔΔΥ, συλλόγους γονέων, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης που κάθε φορά χρειάζονται. Είναι ένας δρόμος κόντρα στη λογική της μοιρολατρίας, του "τίποτα δεν αλλάζει ότι και να κάνουμε", αλλά και κόντρα σε συμβιβασμένες λογικές ενός κοινωνικού διαλόγου πάνω σε προαποφασισμένα μέτρα.
Δεν πρέπει να δεχτούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για μόνιμους διορισμούς, με στόχο την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών στην ειδική αγωγή. Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ να διεκδικήσουμε σε κοινό μέτωπο εργαζόμενοι στην ειδική εκπαίδευση, γονείς, παιδιά με αναπηρία:
·      Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή.
·      Μόνιμη και σταθερή δουλειά. ΟΧΙ στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Αυτή είναι η ελάχιστη παιδαγωγική προϋπόθεση ώστε να μπορεί ο ειδικός παιδαγωγός, το βοηθητικό προσωπικό, να διαμορφώσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές.
·      Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, αποκατάσταση, με κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο.
·      Άμεση, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·      Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του. Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δομών Ειδικής Αγωγής, ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ.
·      Πλήρη στελέχωση των ΚΕΔΔΥ με βάση τις ανάγκες
·      Τουλάχιστον ένα τμήμα ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα. Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή που τον έχει ανάγκη και γνωμοδοτεί το ΚΕΔΔΥ.
·      Επαναφορά για όλους μας, μόνιμους και αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ του επιδόματος ειδικών συνθηκών, με ένταξή του στο μισθό μας.
·      Γενναία αύξηση του μισθού του ΕΒΠ, κατοχύρωση του ρόλου τους.
·      Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων για το ΕΒΠ που εργάζεται μέσω ΠΕΠ-ΕΣΠΑ! Καταβολή του μισθού σταθερά κάθε μήνα!

Καλούμε σε ετοιμότητα όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές. Το  Υπουργείο Παιδείας με δηλώσεις του κ.Γαβρόγλου ετοιμάζεται να ξαναπαίξει το παιχνίδι της διάσπασης, στήνει νέα «φάκα» μέσα από τη συζήτηση για τα κριτήρια διορισμού. Ετοιμάζεται να επαναφέρει το νόμο Διαμαντοπούλου και την τροπολογία Φίλη (με τη μια ή την άλλη μορφή). Δεν θα φαγωθούμε μεταξύ μας για τα κριτήρια διορισμών. Η συζήτηση για τα "κριτήρια" παίρνει σα δεδομένο πως κάποιοι θα πρέπει να μείνουν  απ' έξω, πως δεν είναι ρεαλιστικό να διοριστούν όλοι όσοι χρειάζονται. Για εμάς κανείς δεν περισσεύει! Κανένα κριτήριο που θα πετάξει έξω συναδέλφους που εργάζονται!
Ειδικά για τους συναδέλφους αναπληρωτές διεκδικούμε:
§  Επίδομα ανεργίας  για όλη την περίοδο της ανεργίας.
§  Πρόσληψη όλων μας από την πρώτη ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, κάλυψη όλων των κενών
§  Πλήρη ασφαλιστικά  και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
§  Δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας, ασθενείας τέκνων με καθεστώς ίδιο με των μονίμων.
§  Δωρεάν σίτιση, μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα στέγασης σε όσους συναδέλφους εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
§  Επίδομα θέρμανσης.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΕΠ/ΕΒΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου