Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ: "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΩΠΟΥ κ. Θ. ΡΟΥΣΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κα Μ. ΚΑΣΑΜΠΑΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ Β’ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.09.2017 : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΩΠΟΥ κ. Θ. ΡΟΥΣΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κα Μ. ΚΑΣΑΜΠΑΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ Β’ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης συναντήθηκε στο γραφείο του, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, με την συγγραφέα και κάτοικο Ωρωπού κα Μαίρη Κασαμπαλάκου, μητέρα του μικρού Ευάγγελου-Αυγερινού, ενός χαρισματικού παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, που φοιτά στο Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου, με τη βοήθεια παράλληλης στήριξης.
Η κα Κασαμπαλάκου, προ ημερών, με προσωπική της ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευαισθητοποίησε όλους τους αναγνώστες, σχετικά με τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν στο Δήμο τα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Η έκκληση της για τη στέγαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ειδικού Σχολείου, προκάλεσε την άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θ. Ρούσση. Αμέσως ορίστηκε συνάντησή τους, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τα προβλήματα της ειδικής αγωγής που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας.
Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ωρωπού εξήγησε στην κα Κασαμπαλάκου ότι το συγκεκριμένο θέμα, απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή από την αρχή της ανάληψης της διοίκησης του Δήμου.
Η πρόεδρος της ΔΕΠ, κα. Ανδριάνα Αλεξανδράτου και η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Παιδείας, κα. Χριστίνα Νικηταρά, ενδιαφέρθηκαν να οργανώσουν τη σύσταση ΤΕΕΕΑ/ΕΕΕΚ, δηλαδή μια «Δομή», ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, που αγκαλιάζει τους μαθητές ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Επί της ουσίας επρόκειτο για παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση από εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των εκπαιδευτικών αναγκών.
Η προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα, αφού οι προδιαγραφές ήταν εξαιρετικά υψηλές, όσον αφορά στον αριθμό των μαθητών για τη σύσταση του σχολείου (συλλέχθηκαν μόνο 35 αιτήσεις). Ως εκ τούτου, η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, δεν ανταποκρίθηκε, αγνοώντας τις εξασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις από το Δήμαρχο Ωρωπού, καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για πλήρη κάλυψη των απαιτούμενων στεγαστικών αναγκών αλλά και τη χρηματική στήριξη όλων των απαιτούμενων δομών και κτιριακών αλλαγών που θα απαιτούνταν.
Σήμερα η προσπάθεια ξεκινά από την αρχή. Με σύμμαχο τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην κειμένη νομοθεσία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ικανότητες, τις τεράστιες απαιτήσεις στον δήμο μας αλλά και την ηθική υποχρέωση που έχουμε ως Δημοτική Αρχή, να στηρίξουμε το δύσκολο καθημερινό αγώνα αυτών των ανθρώπων, είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθεί εκ νέου λύση, με τη συνδρομή εκπαιδευτικών που έχουν την ανάλογη τεχνογνωσία και έχουμε την τιμή να απαρτίζουν την κοινωνία των εκπαιδευτικών του Δήμου μας, την ακούραστη θέληση των γονέων και την αμέριστη συμπαράσταση μας.
Ο Δήμος τίθεται επικεφαλής και αρωγός σε οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Με τα αρμόδια Θεσμικά Όργανα και τις Υπηρεσίες του, θα πρωτοστατήσει και θα κατευθύνει αυτή την ομαδική προσπάθεια. Πρόκειται να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης, εξασφαλίζοντας το στεγαστικό της νέας Δομής και να συνδράμει οικονομικά, όπου χρειαστεί.
Ο κ. Θ. Ρούσσης, κατά τη συνάντηση, επεσήμανε στην κα Κασαμπαλάκου ότι «Αποτελεί κοινή διαπίστωση αλλά και ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση αυτού του τόσο ευαίσθητου κοινωνικού θέματος, την οποία άμεσα η Δημοτική Αρχή προτίθεται να υλοποιήσει».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την κα. Κασαμπαλάκου, για την ενημέρωση σχετικά με αυτό το, ιδιαιτέρως, ευαίσθητο ζήτημα και της πρότεινε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσεων, συγκροτώντας μια Ομάδα που θα απαρτίζεται από ειδικούς, με γνώση στο αντικείμενο, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, κάτι που έγινε αποδεκτό.
Η ΔΕΠ θα είναι άμεσα συνεργαζόμενη με την κα Κασαμπαλάκου, προκειμένου να συντονίζει και να ενημερώνει τους δημότες μας για τις εξελίξεις.
Ο κ. Ρούσσης και η κα Κασαμπαλάκου δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση, το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή της αρμόδιας Ομάδας που θα δημιουργηθεί.
 

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Ωρωπού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου