Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο επιμορφωτικό Σεμινάριο για τη σχολική βία την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Απρίλιου 2015



Στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού», η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ/ ΕΔ) πραγματοποίησε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Απρίλιου 2015 στην αίθουσα JaquelinedeRomilly της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Συμμετείχαν:
  • τα μέλη των Επιτροπών Συντονισμού Δράσεων Πρόληψης (ΕΣΥΔΠ) των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
  • τα μέλη των Περιφερειακών Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (ΠΟΔΠ) των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
Παρέστησαν με εισηγήσεις:
  • Εκπρόσωποι του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, οι οποίοι παρουσίασαν το εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό που έχει εκπονηθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας
  • Εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΙΤΥΕ» ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, φορέα που έχει αναπτύξει την πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και θα υλοποιήσει την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των μελών ΕΣΥΔΠ, ΠΟΔΠ και των ΟΔΠ
  • Εκπρόσωποι της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΚΕΕ) των Πράξεων
  • Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙΘ., και της ΕΥΕ /ΕΔ
  • Εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Παιδιού και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάσθηκαν το εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό και η μεθοδολογία υλοποίησης της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης. Επιπλέον, μέσα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του Δικτύου πρόληψης, του εκπαιδευτικού, της οικογένειας και του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας των σχολείων στην πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τοποθετήσεις και μεταφορά εμπειριών και καλών πρακτικών από τους παρευρισκόμενους επιμορφούμενους, σε σχέση με το φαινόμενο και τη λειτουργία του δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδη Μπαλτά, με τους 13 Συντονιστές δράσεων πρόληψης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν προτάσεις για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου πρόληψης.
Με την πραγματοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου, ξεκινούν οι Δράσεις Επιμόρφωσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Στον α’ κύκλο επιμόρφωσης θα επιμορφωθούν τα μέλη ΠΟΔΠ και ΕΣΥΔΠ, ενώ στο β’ κύκλο τα μέλη ΟΔΠ.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο προβλήθηκε μέσω της υπηρεσίας ζωντανών μεταδόσεων (livestreaming) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Το υλικό του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας www.stop-bullying.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου