Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Οι πιο «σκληρές» Πανελλαδικές αναμένεται να φέρουν άνοδο των βάσεων

 Πανεπιστημιακοί και καθηγητές στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων - Ανταγωνισμός για τα δημοφιλή τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων - «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα

Καθημερινές δοκιμαστικές εκπομπές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινά η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας σε σύνδεση με τα Εξεταστικά Κέντρα, προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του κυκλώματος. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο να μπει στη “μάχη” των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το υφιστάμενο σύστημα που είναι μεταβατικό και θα διατηρηθεί για δύο τουλάχιστον χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας τα εξεταστικά τμήματα θα παραμείνουν τα ίδια με τα περσινά, ενώ το μηχανογραφικό δελτίο, σχετικά με το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, δεν πρόκειται να “κρύβει” εκπλήξεις.


Σε ό,τι αφορά στη σύσταση της Κεντρική Επιτροπής Εξετάσεων, αυτή θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς αλλά και από εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί κατά το δυνατόν η επιλογή των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι, από την πλευρά τους, εισέρχονται στην τελική ευθεία της μελέτης τους, καθώς εφέτος οι Πανελλαδικές ξεκινούν με τη Νεοελληνική Γλώσσα, ένα μάθημα κοινό για τη μεγαλύτερη μάζα (περίπου το 90%) των εξεταζομένων. Η εξεταστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Προβλέπεται ότι τα ποσοστά επιτυχίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2015 θα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς η ύλη αναμένεται δύσκολη. Επίσης η μικρή μείωση του αριθμού των εισακτέων αναμένεται να εντείνει τον συναγωνισμό και να θέσει τις βάσεις εισαγωγής σε ανοδική πορεία.

Ανοδική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήμια και σε σχολές όπως η Ιατρική, Νομική και τμήματα Μηχανικών, ενώ εντονότερο θα κάνει τον συναγωνισμό και ο περιορισμός των μετεγγραφών από την ερχόμενη χρονιά.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, στις 13 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2014-2015.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας :

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Β) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18-5-2015, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19-5-2015.

- Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015. Η Υγειονομική Εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015.

- Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

- Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου