Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Δελτίο Τύπου Ν.Δ. για το σχέδιο νόμου “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ούτε όραμα ούτε στόχευση
για την κορωνίδα των πολιτικών, την Παιδεία»
Αθήνα, 23 Μαΐου 2017
Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης” στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ανέδειξε ότι στο νομοσχέδιο τίθενται σοβαρότατα ζητήματα διαδικασίας και ουσίας.
Ξεκίνησε σχολιάζοντας την ακολουθούμενη διαδικασία νομοθέτησης αναδεικνύοντας 4 σοβαρά ατοπήματα κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής:
Η διαδικασία του επείγοντος
«Κ. Υπουργέ, ξέρετε εδώ και πάρα πολύ καιρό 2 πράγματα: πρώτον, ότι ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη για την επιλογή διευθυντικών στελεχών είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και δεύτερον, ξέρατε ότι στις 22 Ιουλίου λήγουν οι θητείες των νυν υπηρετούντων διευθυντών, άρα χρειαζόταν ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο επιλογής.
Και παρόλα αυτά, παρότι είχατε γνώση των δύο αυτών στοιχείων, φέρνετε το παρόν νομοσχέδιο με το οποίο προσπαθείτε να θεραπεύσετε τις αντισυνταγματικότητες του Ν. Μπαλτά-Κουράκη με διαδικασίες επείγοντος.»
Καμία δημόσια διαβούλευση
«Συνεπής και εδώ ως προς τις νομοθετικές πρακτικές, καθώς και σε αυτό το νομοθέτημα, όπως και στο προηγούμενο, δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση. Γιατί; Θεωρείτε ότι δεν αφορά πολλούς; Τα γραφεία μας από το βράδυ της Παρασκευής λαμβάνουν καταιγισμό μηνυμάτων από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εκφράζουν με αγωνία τους προβληματισμούς, τα σχόλιά τους επί του σχεδίου, αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις για ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση.»
Προκαταλάβατε την κοινοβουλευτική διαδικασία
«Την περασμένη Πέμπτη, προτού δηλ. καν κατατεθεί το Νομοσχέδιο στη Βουλή και προφανώς προτού αυτό ψηφιστεί, εκδώσατε ένα Δελτίο Τύπου μέσω του οποίου παρουσιάσατε το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών ως ειλημμένη απόφαση. Κ. Υπουργέ, είναι δυνατόν; Και πόσο μάλλον προερχόμενη μία τέτοια ενέργεια από εσάς που πρεσβεύετε το διάλογο, τη συναίνεση κ.ό.κ; Ποιον διάλογο και ποια συναίνεση; Εδώ θέλετε να κλείσετε τη Βουλή.»
Επιχειρήσατε τη νομοθέτηση μέσω Δελτίου Τύπου
«Καταθέσατε το νομοσχέδιο την Παρασκευή, και αμέσως βούιξε ο τόπος για τη ρύθμιση που είχατε περί υποχρεωτικής απομάκρυνσης μετά από δύο θητείες των διευθυντών σχολικών μονάδων στην ίδια σχολική μονάδα. Σάββατο πρωί λοιπόν βγάλατε ανακοίνωση με την οποία φαίνεται – και λέω φαίνεται γιατί δεν είναι και τελείως σαφές τι λέτε – ότι ταχθήκατε σε άτακτη υποχώρηση. Αλλάξατε διάταξη του Ν/Σ που είχατε μόλις καταθέσει, μέσω ανακοίνωσης».
Και συνέχισε, «Κυρίες και κύριοι, ήδη 4 αποφάσεις της Κυβέρνησης έχουν κριθεί αντισυνταγματικές: ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, οι αποφάσεις Πολάκη για τις απομακρύνσεις διοικητών από τα νοσοκομεία, οι παρατάσεις των συμβασιούχων στο Δημόσιο και ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη για την επιλογή στελεχών. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να νομοθετείτε πρόχειρα, βιαστικά, κρυφά, χωρίς σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όχι μόνο παραβιάζετε συστηματικά το Σύνταγμα αλλά δεν μαθαίνετε και από τα λάθη σας.»
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή της επί της διαδικασίας καλώντας τον Υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το επαναφέρει αφού το θέσει σε δημόσια διαβούλευση.
Στη συνέχεια στηλίτευσε το γεγονός ότι το παρόν νομοθέτημα, που έρχεται στη Βουλή με αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες, είναι το πρώτο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Παιδεία. “Αποδεικνύεται ότι ούτε όραμα έχει αυτή η Κυβέρνηση, ούτε συγκεκριμένη στόχευση για την κορωνίδα των πολιτικών, την πολιτική για την Παιδεία», είπε χαρακτηριστικά.
Προχώρησε στις παρατηρήσεις της επί της αρχής του νομοσχεδίου επικεντρώνοντας την κριτική της στις διατάξεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών θίγοντας 11 συγκεκριμένα σημεία: μεταξύ άλλων, την αποσπασματικότητα στη νομοθέτηση, την αξιολόγηση, η οποία δεν αποτελεί παράγοντα επιλογής στο εν λόγω σύστημα, τις παραλείψεις ως προς τον καθορισμό της διδακτικής εμπειρίας, τις στρεβλώσεις ως προς την μοριοδότηση των επιμέρους προσόντων, τη μείωση της βαρύτητας των επιστημονικών προσόντων, την μη απαίτηση γνώσης της πληροφορικής, την έκφραση γνώμης του συλλόγου διδασκόντων, τη σύνθεση των συμβουλίων επιλογής.
Συνέχισε με τις παρατηρήσεις της επί της αρχής των λοιπών άρθρων του νομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στο άρθρο 5 σχετικά με το Ισλαμικό Τέμενος. «Έχουμε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών”, τόνισε, ωστόσο εξέφρασε τις ενστάσεις της σχετικά με την σύνθεση του ΔΣ του νομικού προσώπου. Έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά, «Βεβαίως, καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε εμείς το πρόβλημά σας για την εν λόγω διάταξη, αλλά οι συνεργάτες σας στην Κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ.»
Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο.
Εδώ τα πλήρη κείμενα των δύο ομιλιών.
Ακολουθούν τα βίντεο από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου