Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Λειτουργία Προγράμματος Έγκαιρης Παρέμβασης Παιδικής Βαρηκοΐας και Κώφωσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ.

Κομνηνών 86 -Πανόραμα
55236 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Θεσσαλονίκη   09/12/2014
 
Θέμα: «Λειτουργία Προγράμματος Έγκαιρης Παρέμβασης Παιδικής Βαρηκοΐας
και Κώφωσης».
    

       Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Θεσσαλονίκης λειτουργεί πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης, που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά με προβλήματα ακοής ηλικίας 0 – 6 ετών, καθώς το ηλικιακό αυτό στάδιο είναι καθοριστικό για τη μετέπειτα ψυχολογική, κοινωνική και εκπαιδευτική εξέλιξη του παιδιού.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικογένεια είναι ο φυσικός χώρος ανάπτυξης του παιδιού, η Έγκαιρη Παρέμβαση υιοθετεί το oικογενειοκεντρικό μοντέλο προσέγγισης των αναγκών που προκύπτουν τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένειά του και παρέχει υπηρεσίες που στοχεύουν να παρέμβουν και να επιδράσουν σε όλο το σύστημα της οικογένειας.
Έτσι, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που προκύπτει μετά την διάγνωση της βαρηκοΐας με έναν τρόπο ολιστικό, που συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας της οικογένειας που έχει πληγεί και απορυθμιστεί.
Η διάγνωση της βαρηκοΐας/κώφωσης είναι τραυματική για όλο το οικογενειακό σύστημα. Την ίδια εποχή, και ενώ οι γονείς βρίσκονται σε σοκ, πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σε σοβαρά θέματα όπως κοχλιακό εμφύτευμα, επιλογή τρόπου επικοινωνίας κλπ, να κατανοήσουν όλες τις προεκτάσεις της βαρηκοΐας, να πλοηγηθούν σε ένα πολύπλοκο σύστημα κοινωνικών παροχών, να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα μέλη (αδέλφια, παππούδες κλπ) αλλά και το στενό κοινωνικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμά μας στοχεύει στο να στηρίξει και να διευκολύνει τις οικογένειες σε όλη την πολυπλοκότητα της δύσκολης αυτής περιόδου αλλά και να φροντίσει να μην προκληθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις σε κανέναν τομέα της ανάπτυξης του παιδιού – ή της ισορροπίας μεταξύ των άλλων μελών.
Οι προτεραιότητές μας προκύπτουν από τις ανάγκες των οικογενειών όπως τις βιώνουν και μας τις εκφράζουν. Υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε τους γονείς και να τους πληροφορήσουμε αντικειμενικά ώστε να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους σε σχέση με την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του παιδιού τους – και κατόπιν να χρησιμοποιήσουμε την επιστημονική μας κατάρτιση και την εμπειρία μας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των επιλογών.
Η ομάδα μας περιλαμβάνει Ειδικούς Παιδαγωγούς, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Λογοθεραπευτή και Ωτορινολαρυγγολόγο.
Το Πρόγραμμα της Έγκαιρης Παρέμβασης λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310343079 και στο 2310343288 (ώρες επικοινωνίας 09:00-15:00)  ή ηλεκτρονικά στο egkairiparemvasithess@gmail.com.
Είμαστε στην διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή άλλο αίτημα σας σχετικά με το πρόγραμμά μας.

  Ο Δ/κος διευθυντής       .

                                                                                                                        Ποικιλίδης Ανδρέας     
ΟΜΑΔΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΚΑΙ ΚΩΦΩΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος που ανέπτυξε και προσέφερε συστηματικά για πολλά χρόνια ( από το 1986 ) εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συγκεντρώνοντας έτσι μια πολύτιμη εμπειρία της λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων στον Ελλαδικό χώρο. Το 1986 η τότε επιστημονική διευθύντρια του ΕΙΚ Δρ. Βενέττα Λαμπροπούλου εισηγήθηκε την δημιουργία τριών Βρεφοσυμβουλευτικών Σταθμών στα τρία παραρτήματατου ΕΙΚ (Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Πάτρα), ενώ ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στο χώρο ο όρος                «Πρώιμη Παρέμβαση». Τα προγράμματα αυτά εφάρμοζαν μία παιδοκεντρική προσέγγιση, ωστόσο ενθάρρυναν την ενεργητική συμμετοχή των γονέων.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΟΜΑΔΑΣ
Η ομάδα μας έχει υιοθετήσει μία οικογενειοκεντρική φιλοσοφία, προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες με κωφά / βαρήκοα βρέφη και νήπια αμέσως μετά την διάγνωση και μέχρι την εισαγωγή τους στο τυπικό σχολικό σύστημα. Γνωρίζουμε και κατανοούμε πόσο δύσκολη είναι η περίοδος αυτή για τις περισσότερες οικογένειες και πόσο πολύπλοκες είναι οι ανάγκες που προκύπτουν άμεσα, ενώ οι γονείς προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το σοκ της είδησηςότι το παιδί τους έχει πρόβλημα ακοής. Επίσης, η ραγδαία πρόοδος στα δεδομένα της ιατρικής, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης απαιτεί αντικειμενική και εκσυγχρονισμένη πληροφόρηση σε όλους αυτούς τους τομείς προκειμένου οι γονείς να μπορούν να κάνουν τις σωστές ( για εκείνους ) επιλογές.
Η φιλοσοφία – ρόλος της ομάδας είναι η κατανόηση των αναγκών της κάθε οικογένειας και η πολύπλευρη στήριξη για την άμεση αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Είμαστε μία διεπιστημονική ομάδα, στελεχωμένη από Ειδικό Παιδαγωγό, Λογοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και ΩΡΛ .


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η ομάδα της έγκαιρης παρέμβασης έχει σαν στόχο :
v  Να δώσει τεκμηριωμένες επιστημονικά απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τους γονείς στην πρώτη φάση της διάγνωσης αλλά και μετέπειτα.
v  Ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας από την στιγμή της διάγνωσης μέχρι την ένταξη του παιδιού στο σχολικό σύστημα.
v  Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολικό σύστημα.
v  Ενημέρωση σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας ή τα κοχλιακά εμφυτεύματα την χρησιμότητα τους ανά περίπτωση και βοήθεια στην πρόσβαση της οικογένειας στο σύστημα των υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών ( ασφαλιστικά ταμεία, επιδόματα, νόμους που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα ακοής κ.α )
v  Δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών με άλλους γονείς που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες.
v  Βοήθεια για την δημιουργία γλωσσικού περιβάλλοντος για την καλύτερη φυσική ανάπτυξη της γλώσσας και την ισότιμη συμμετοχή του παιδιού μέσα στην οικογένεια.
v  Στήριξη στην επιλογή και συνεργασία των οικογενειών με άλλες δομές και ειδικούς.
v  Πρόβλεψη για τις οικογένειες των απομακρυσμένων περιοχών ( τηλεφωνικές συνεδρίες με τους γονείς, προσαρμογή του ωραρίου της επιστημονικής ομάδας για την επίσκεψη αυτών των οικογενειών ).


Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν

Στοιχεία Επικοινωνίας
Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Τμήμα : Έγκαιρης Παρέμβασης
Διεύθυνση : Κομνηνών 86 Πανόραμα
                     τ.κ 55236 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 343079
Υπεύθυνη : κα Γκαμπριέλλα Ωρολογά
Ώρες επικοινωνίας : 09:00 - 15:00
Ιστοσελίδα : www.idrimakofon.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου