Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ




ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες
    
 Έξι χρόνια πριν, τέτοια εποχή, δημιουργήθηκε η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ στον Σύλλογό μας. Από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε ότι «δεν διακατεχόμαστε από φιλοκυβερνητικά ή αντικυβερνητικά σύνδρομα».  Δεν μας αφορά το δογματικό «όχι σε όλα» ή «ναι σε όλα» χωρίς διάλογο, ούτε ο άγονος ανταγωνισμός συνδικαλιστικών δυνάμεων για το μέτρημα «αγωνιστικότητας» και «επαναστατικότητας».

     Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ :
Προσπαθήσαμε να δυναμώσουμε τη συλλογική φωνή των συναδέλφων κόντρα στο ατομικό βόλεμα και την απάθεια του παρατηρητή.
Σηκώσαμε το βάρος του προεδρείου του συλλόγου σε δύσκολους καιρούς  (οικονομική αφαίμαξη, περικοπές στην εκπαίδευση, αξιολόγηση κ.ά.) δημιουργήσαμε  και στηρίξαμε νέους θεσμούς στον σύλλογό μας (αναβάθμιση του ρόλου των συνελεύσεων, ομάδες νηπιαγωγών, αναπληρωτών, ειδικής αγωγής,  διευθυντών, πολιτισμού κλπ.) παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εκλεγμένοι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ.
Καταγγείλαμε και συγκρουστήκαμε με καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές.
Σταθήκαμε κριτικά και αποφασιστικά απέναντι στα λάθη και τις αδυναμίες της Διοίκησης για κάθε σχολική μονάδα, για κάθε συνάδελφο που κατέθεσε στο Σύλλογο το πρόβλημά του και στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Εφαρμόσαμε στην πράξη  την αρχή της εναλλαγής σε θέσεις ευθύνης και στο Δ.Σ. και στους αντιπροσώπους της ΔΟΕ , πιστοί στις διακηρύξεις μας.
   Αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν μας ενδιαφέρει ο συνδικαλιστικός επαγγελματισμός και παραγοντισμός αλλά η ενότητα θέσης και δράσης.
Πήραμε πρωτοβουλίες για ευρύτερες συνεργασίες σωματείων εργαζομένων, πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του Παμφθιωτικού Μετώπου με τη συμμετοχή πολλών φορέων του νομού,  ενεργοποιήσαμε  το  Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Φθιώτιδας , ξεκινήσαμε συνεργασίες και καθιερώσαμε κοινές δράσεις με φορείς,  σωματεία και συλλογικότητες ( ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης , Χωρίς Μεσάζοντες) καθιερώνοντας θεσμούς όπως η συλλογή μαθητικού υλικού , δράσεις αλληλεγγύης και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, τους άστεγους και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κ.ά.
Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και εκπροσωπήσαμε από το προεδρείο του συλλόγου επάξια τους συναδέλφους -στα χρόνια που αναλάβαμε το προεδρείο-  κάνοντας τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας το πιο ενεργό σωματείο στη Φθιώτιδα.
Στόχος μας πάντα ήταν και παραμένει η υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου που θεωρούμε ότι παρά τα λίγα  θετικά βήματα (γενίκευση ολοήμερου σχολείου, καθιέρωση υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης) απειλείται από τις παλινωδίες, τις υποχωρήσεις και τις μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά και από τις ευθείες πολιτικές απειλές για επιστροφή στο παρελθόν ( αξιολόγηση και απολύσεις).
    Η μεγαλύτερη επιτυχία , θεωρούμε ότι είναι οι μαζικές συνελεύσεις των μελών του συλλόγου την τριετία 2012-2015 ,   οι ομόφωνες ή συντριπτικά πλειοψηφικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων , οι ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου  και η κοινή δράση σε θέματα που παλιότερα αποτελούσαν σημεία συνεχούς αντιπαράθεσης.  Τα εκλεγμένα μέλη μας στο  Δ.Σ. , ανεξάρτητα  με το ποιοι βρίσκονταν στο προεδρείο του συλλόγου, με ή χωρίς αξιώματα , δουλεύουν όλα αυτά τα  χρόνια με ενωτικό πνεύμα για το συλλογικό όφελος.
         Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
      Ξέρουμε  πως  ο αγώνας  ήταν και παραμένει δύσκολος. Ο αγώνας αυτός έχει ανάγκη από νέες προτάσεις, ιδέες, στόχους, σύνθεση, διάλογο, φρεσκάδα, έμπνευση και όραμα.
      Πάνω από όλα έχει ανάγκη τη  συμμετοχή  όλων, τη  δική  σου  συμμετοχή.
      Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ, ως δημοκρατικός, κινηματικός και προοδευτικός χώρος έκφρασης, επιδιώκει να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που ενστερνίζονται μια διαφορετική αντίληψη για το συνδικαλιστικό κίνημα. Όλες εκείνες τις δυνάμεις που υιοθετούν τον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης με κεντρικό όμως πυρήνα μια ανθρωπιστική προσέγγιση, συλλογικού χαρακτήρα, έναντι του ατομικισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν σταθερό προοδευτικό προσανατολισμό για τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, εργασιακά ζητήματα και φυσικά αντιστρατεύονται ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες τάσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρα μας.
    Στις 31 Μαΐου πραγματοποιείται η τακτική Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Αποτελεί στοιχείο ενθαρρυντικό η συμμετοχή και δράση νεότερων συναδέλφων στο απερχόμενο Δ.Σ., ανεξάρτητα ψηφοδελτίου. Δυστυχώς όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι  ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο χρόνο οι συνεδριάσεις στηρίχθηκαν σε οριακή απαρτία μιας και ορισμένοι εκλεγμένοι συνάδελφοι τους οποίους  ψηφίσατε και στείλατε στο Δ.Σ. επέλεξαν τη συστηματική απουσία. Είναι κατανοητό ότι όλοι έχουμε καθημερινές υποχρεώσεις. Είναι παράλληλα γεγονός ότι η εθελοντική συμμετοχή στα κοινά απαιτεί ένα ελάχιστο χρόνο προσφοράς. Είναι ανακόλουθο και απαράδεκτο  να ζητάς την ψήφο, να  εκλέγεσαι αλλά  να μην συμμετέχεις στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις δράσεις του συλλόγου. Για μας αποτελεί ύβρη στους συναδέλφους . Ελπίζουμε στο νέο Δ.Σ. να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα αδιαφορίας που δυστυχώς συγκαλύπτονται ή και ενίοτε ενθαρρύνονται από παρατάξεις που υπηρετούν μικροσυνδικαλιστικά συμφέροντα. Οφείλουν όλα τα εκλεγμένα μέλη να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
    Το ψηφοδέλτιο της  Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει ανοιχτό για όποιον συνάδελφο επιθυμεί να συμμετάσχει.
 Η εκπαίδευση αποτελεί   το παρόν και το μέλλον μιας χώρας.
Τα εκπαιδευτικά ζητήματα είναι τα δικά μας ζητήματα.
Η ανασφάλεια και η εκμετάλλευση των χιλιάδων αναπληρωτριών /αναπληρωτών είναι δικό μας πρόβλημα.
Συμπορευόμαστε  όλες και όλοι που  βλέπουμε το σχολείο όχι μόνο ως μέσο βιοπορισμού, αλλά ως θεσμό διαπαιδαγώγησης ελεύθερων ανθρώπων με συλλογική συνείδηση, ως φορέα επιστημονικής και κοινωνικής μόρφωσης, ως εργαστήρι ιδεών, ως μοχλό δημιουργίας του αυριανού κόσμου, απαλλαγμένου από τις  υπερεξουσίες των χρηματοπιστωτικών κολοσσών. Συμπορευόμαστε έχοντας στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ των  πραγματικών αναγκών σε κάθε σημείο του πλανήτη και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  σε κάθε γωνιά της γης .
    Συναδέλφισσα , συνάδελφε
Αν πιστεύεις στην καθοριστική συμβολή των εκπαιδευτικών για τη διαμόρφωση του αυριανού κόσμου,
Αν θεωρείς ότι η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και προσχολική αγωγή αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό,
Αν αγανακτείς με την αναποτελεσματικότητα και την υποκρισία των συνδικαλιστικών παρατάξεων αποτέλεσμα του ασφυκτικού εναγκαλισμού τους με τα κόμματα,
Αν δε αρκείσαι στο σήμερα,
Αν δε αποδέχεσαι  τις αυταπάτες του χτες,
Αν θεωρείς ότι ο συνδικαλισμός προϋποθέτει τη συσπείρωση των εργαζομένων,
Αν οραματίζεσαι έναν ενωτικό, διεκδικητικό και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, που οι αποφάσεις θα ζυμώνονται στους Συλλόγους Διδασκόντων, θα παίρνονται στις Συνελεύσεις  και θα δεσμεύουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους αιρετούς και όλες/ους τις/τους αντιπροσώπους μας,
Αν κατανοείς , ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για σένα χωρίς εσένα,
σε καλούμε να ενώσεις τη φωνή και τη δύναμή σου μαζί μας
να γίνεις συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στο σχολείο, στον σύλλογο, στην εκπαίδευση, στη ζωή .
 Σας καλούμε , ιδιαίτερα όλες  τις νέες και τους νέους συναδέλφους , τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές , να συμμετάσχετε στο συνδυασμό της ΑΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ , στις συνελεύσεις, στις συλλογικές διαδικασίες, να ασχοληθείτε με τα ζητήματα της εκπαίδευσης , να αμφισβητήσετε,  να δράσετε και να διαμορφώσετε το μέλλον.
Έχοντας σημαία τη συνεργασία, την  αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη
 αποδείξαμε και θα συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε  ότι υπάρχουν λύσεις, εκεί όπου υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ  -  ΙΣΟΝΟΜΙΑ  -  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ -  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τηλ. Επικοινωνίας : Βαγγελός Στέφανος      6977621328

                                        Κάιλας Κώστας               6978504892

                                        Μανίκας Γιώργος           6972803676
                                       
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου