Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Υπουργός Παιδείας μιλάει στο MEGA για τις αλλαγές και τα κενά στα σχολεία...την ΕΦΕΕ & ΕΣΕΕ...τις μετεγγραφές των φοιτητών...τη δυνατότητα να σπουδάσουν οι Ηρακλής Κωστάρης και Νίκος Ρωμανός


Συνέντευξη Υ.ΠΑΙ.Θ, Ανδρέα Λοβέρδου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στους δημοσιογράφους Μ. Αναγνωστάκη, Ι. Χασαπόπουλο και απάντησε ερωτήσεις για:

Τις αλλαγές στα σχολεία: Δεν θα αλλάξουμε τίποτα στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια. Αλλαγές θα γίνουν μόνο στο δημοτικό. Αυτές θα αποφασιστούν μέσα στον Ιανουάριο και θα ψηφιστούν στο τέλος του Ιανουαρίου για να αρχίσουν να εφαρμόζονται το Σεπτέμβριο του 2015. Θέλουμε να πάμε σε έναν τύπο δημοτικού σχολείου. Όμως, δεν πρόκειται από το Σεπτέμβριο να έχουμε τις δυνατότητες μίας εξομοίωσης όλων των δημοτικών, όλης της χώρας στην κατεύθυνση ενός σχολείου όλη την ημέρα, μέχρι τις 15:00, τις 16:00 και μετά στο σπίτι να μην χρειάζεται τα παιδιά να κάνουν κάτι. Αλλά θα πάμε σε μία λογική λιγότερης δουλειάς στο σπίτι. Αντί για επέκταση της ύλης θα πάμε σε εμβάθυνση με στόχο στο μέλλον, όσο θα επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της χώρας, να πάμε σε έναν τύπο δημοτικού σχολείου, με ένα πλάνο. Θέλουμε περισσότερη γνώση στο σχολείο, λιγότερη δουλειά στο σπίτι για τους μαθητές του δημοτικού. Όχι να πηγαίνουν τα παιδιά με μία τσάντα 40 κιλών στο σχολείο, να γυρίζουν με αυτή και να έχουν και ώρες δουλειάς στο σπίτι. Αυτή, λοιπόν, είναι η προοπτική. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες δραστηριότητες παράλληλα με το σχολείο, τις οποίες ονομάζουμε «κοινωνικό σχολείο». Είναι η άθληση, είναι κάποια θέματα διατροφής, γιατί έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σεξουαλική αγωγή, αυτά περισσότερο προσανατολισμένα για τους γονείς και μας βοηθά πολύ σε αυτό ο Θάνος Ασκητής τον οποίο ευχαριστώ δημόσια. Ακόμα ρατσισμός, εθισμοί όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αυτό είναι επαναλαμβάνω το κοινωνικό σχολείο. Όλα αυτά σκοπεύουμε να τα μεταφέρουμε σταδιακά στο κανονικό σχολείο».

Την έκφραση των φοιτητών στην λήψη των αποφάσεων στα Πανεπιστήμια: «Εάν θέλουν οι να συγκροτηθούν φοιτητές ως ΕΦΕΕ και ως ΕΣΕΕ, ανοίγει ο διάλογος της συμμετοχής τους στην λήψη των αποφάσεων στα Πανεπιστήμια. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
                Τα κενά στα σχολεία: «Με τους 1.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπέγραψε το Υπουργείο Οικονομικών να πάρουμε και τους 800 εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ για την ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη κλείνουμε τα κενά σε ότι αφορά την επάρκεια της λειτουργίας των σχολείων και όχι ως προς την πληρότητα και αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά».
                Τις μετεγγραφές των φοιτητών: «Έχουμε πει στα Ιδρύματα να κανονίζουν από του χρόνου από μόνα τους τον αριθμό των εισακτέων και τον αριθμό των μετεγγραφών και ζητήσαμε να πάρουν την σχετική απόφαση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου»
                 
Τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών: «Ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα εισαγωγής της αλβανικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία ως δεύτερη γλώσσα για τα παιδιά των μεταναστών. Το να ενισχύσεις παιδιά μεταναστών, είτε είναι ρωσάκια, είτε αλβανάκια για να μάθουν την μητρική τους γλώσσα, είναι παιδαγωγικά σωστό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στο αναλυτικό πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να γίνει μετά, χρησιμοποιώντας τις δομές του σχολείου, το κτίριο δηλαδή. Θα κάνω νόμο γι’ αυτό, για κάθε κοινότητα μεταναστών που είναι εδώ και μπορεί να ζητήσει αυτή τη στήριξη».
                 
Τη δυνατότητα οι έγκλειστοι στις φυλακές Ηρακλής Κωστάρης και Νίκος Ρωμανός να συνεχίσουν τις σπουδές τους: «Είμαστε υπέρ να δίνουν εξετάσεις ο Κωστάρης και ο Ρωμανός. Το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει την εκπαίδευση στις φυλακές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου