Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ!!!...ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS!!!...ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

   

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Στο πρόσφατο παρελθόν, ως βουλευτής Ηρακλείου, είχατε παραβρεθεί σε εκδηλώσεις πού διοργανώναμε, με την ευκαιρία της δημιουργίας του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, στην πόλη όπου εκλέγεσθε και μάλιστα, εκφράζατε τη χαρά σας για το γεγονός αυτό.

Επιπρόσθετα, όταν πριν ένα χρόνο μας είχε επισκεφθεί η Προϊσταμένη της Δ/νσης Προστασίας Οικογένειας του Υπουργείου σας,  μαζί με μηχανικό των Τεχνικών Υπηρεσιών και ζήτησαν και έλαβαν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και το Παιδαγωγικό Πλαίσιο λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, πιστέψαμε ότι, επιτέλους, θα νομοθετηθεί και στη χώρα μας, η προστασία παιδιών σε ένα "οικογενειακό πλαίσιο" και όχι πια σε ιδρυματικό.

Όταν πριν από ένα μήνα μας εστάλη με email, το ΦΕΚ με τη σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση, λειτουργία και κτηριακή υποδομή των Μονάδων Προστασίας Παιδιού, διαπιστώσαμε ότι, ό,τι αναφερόταν στο κείμενο και αφορούσε το «αύριο» των μη προνομιούχων παιδιών στη χώρα μας, ήταν αναχρονιστικό, βασισμένο σε μία ξεπερασμένη ιδρυματική λογική και σε ευθεία αντίθεση με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απο-ιδρυματοποίηση.

Η Ελλάδα, το 1982, υποδέχθηκε τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS σαν το «μέλλον» στην παιδική προστασία καθώς η φιλοσοφία και η πρακτική της λειτουργίας τους ήταν - και παραμένει να είναι - το διαφορετικό και το ανθρώπινο πρότυπο για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, με την έννοια της οικογενειακής φροντίδας, της παρουσίας Μητέρας SOS, της παραμονής των φυσικών αδελφών ενωμένων, σε ένα Σπίτι SOS. Μάλιστα, αυτή η φιλοσοφία αναφέρεται στη σχολική ύλη και τα βιβλία της Ε’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου.

Στην Ελλάδα του 2014, ο εξανθρωπισμός της ζωής των παιδιών που στερήθηκαν τη φυσική τους οικογένεια και τα δικαιώματά τους, φαίνεται να μην χωρούν σε αυτό το ΦΕΚ.

Θεσπίστηκαν και εγκρίθηκαν γραπτοί κανόνες και προδιαγραφές και ουσιαστικά με αυτούς θεσμοθετείται το παρελθόν, ο αναχρονισμός, η επιστροφή στις Παιδοπόλεις, ο διαχωρισμός των φυσικών αδελφιών και βέβαια ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS.

Κύριε Υφυπουργέ, αν θέλετε ένα Παιδικό Χωριό SOS :
 • να ονομάζεται «Μονάδα Προστασίας Παιδιού»
 • να διαχωρίζει τα φυσικά αδέλφια ηλικιακά σε ξεχωριστά κτίρια
 • να εξαρτάται η δημιουργία του από τρείς (3) επιτροπές, αν αυτό δεν είναι ένα ενιαίο μεγάλο κτίριο
 • να φιλοξενεί ανά κτίριο 18 έως και 22 παιδιά με ένα «επόπτη»
 • να έχει  περιφραγμένο οικόπεδο και φύλακες
 • να έχει στα δωμάτια νιπτήρες, πόρτες στα μπάνια που να ανοίγουν ανάποδα, και τα παράθυρα να μην ανοίγουν κανονικά
 • να έχει κοινό μαγειρείο, τραπεζαρία, πλυντήρια, ενιαίους χώρους μελέτης, κουπαστές στους διαδρόμους και οι χώροι διαμονής να καλούνται "θάλαμοι"
 • να επανεγκρίνεται η άδεια λειτουργίας του με κάθε αλλαγή νομίμου εκπροσώπου
 • να υποχρεούται εντός 3ετίας να προσαρμόσει τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του στα αναχρονιστικά και δυσλειτουργικά δεδομένα, που ορίζει το ΦΕΚ
και εάν βέβαια, κύριε Υφυπουργέ, στο ΦΕΚ που, όπως δηλώσατε, δημιουργήθηκε με καθυστέρηση είκοσι ετών, συνεχίζεται:
 • να μην προβλέπονται ποιοτικές προδιαγραφές πιστοποίησης και λειτουργίας, καταλληλότητας και επάρκειας προσωπικού και κτηριακών υποδομών, τις οποίες είχαμε καταθέσει στις αρχές του έτους στη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας
 • να μην προβλέπεται η πραγματική οικογενειακού τύπου φροντίδα τόσο ως έννοια που αφορά σε σχέσεις ανθρώπων και δη παιδιών, όσο και ως χώρο που δεν μπορεί να είναι άλλος παρά ένα ζεστό σπίτι και όχι ένα κτήριο
τότε εμείς όχι μόνο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά δεν προτιθέμεθα να καταστρατηγήσουμε τη λειτουργία μας που στηρίζεται στο σεβασμό των Δικαιωμάτων των παιδιών και στις αρχές μας- Μητέρα SOS, αδέλφια, ένα σπίτι, ένα χωριό- προκειμένου να την προσαρμόσουμε στα αναχρονιστικά πλαίσια μίας λειτουργίας απρόσωπων δομών, με επόπτες, φύλακες, τεράστιους χώρους, θαλάμους κλπ .

Ειλικρινά, λυπούμαστε που μετά από 35 χρόνια λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS στη Βάρη, στο Πλαγιάρι και στην Αλεξανδρούπολη, με αδειοδότηση από τις Υπηρεσίες σας, δεν υπάρχει καμία αναφορά και καμία πρόβλεψη στο εν λόγω ΦΕΚ για τα Σωματεία και τους φορείς που λειτουργούν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πνεύμα σύγχρονης αντίληψης προστασίας παιδιών που ζουν εκτός της φυσικής τους οικογένειας.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος ζητάμε διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι μόνο για να αλλάξει και να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη  το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό (σπίτια SOS) και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και για να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο

1 σχόλιο:

 1. Είναι σύγχρονη αντίληψη να προσλαμβάνεται διαρκώς δικά σας άτομα και να δημιουργείται θέσεις με κριτήρια που σας βολεύουν και να κάνετε χρήση του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια να μην δίνεται καν την βαθμολογία των διαγωνιζόμενων; Έτσι κάνουν στην Ευρώπη; Όλα για τους κολλητούς; Για όποιον δεν το κατάλαβε απευθύνομαι στο διοικητικό (ΜΕ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ) των χωριών SOS.
  Και δυστυχώς παρόμοια πράγματα αρχίζουν να γίνονται και στο "χαμόγελο του παιδιού".

  ΑπάντησηΔιαγραφή