Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

1η Μαθητική Διαπολιτισμική Συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων


Η 1η Μαθητική Διαπολιτισμική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Η πολυπολιτισμικότητα σήμερα - Ο ρόλος του διαπολιτισμικού σχολείου». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθήτριες και μαθητές από τέσσερα Διαπολιτισμικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας, παρουσίασαν -σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους πολιτιστικά δρώμενα που προάγουν τη Διαπολιτισμικότητα και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν :
  • Το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Α΄Αθήνας
  • Το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού
  • Το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών και
  • Το 2ο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού
«Σκοπός μας είναι να προβάλουμε τις καλές πρακτικές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Μπορεί να μην είναι πρωτότυπες αλλά τα δικά μας παιδιά πρέπει να αντιπαλέψουν όχι μόνο με τη Φυσική και τη Βιολογία, αλλά και με μία κοινωνία που ορισμένες φορές δεν τα αποδέχεται» σημείωσαν οι διευθύντριες του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Α΄ Αθήνας, Μαρία Κουμαριανού και του 2ου Γυμνάσιου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, Μαρία Μπαντή.
Την 1η Μαθητική Διαπολιτισμική Συνάντηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσος Κουράκης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Χασάπης.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ευχαρίστησε και συνεχάρη για το σημαντικό τους έργο παιδιά εκπαιδευτικούς αλλά και τις γειτονιές που αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες. «Πρόκειται για ένα πραγματικό φεστιβάλ που οφείλει να διαδίδεται και να επεκτείνεται στην κοινωνία, καθώς περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα της Παιδείας και του Πολιτισμού και μάλιστα σε διαπολιτισμική βάση. Η διάδοση και η εμπέδωση αυτής της ενότητας από παιδιά είναι ένα βασικό αιτούμενο της εποχής, ιδίως στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Τάσος Κουράκης, ευχαρίστησε με τη σειρά του τους εκπαιδευτικούς που κάνουν «ό, τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και που αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος και ότι η Πολυπολιτισμικότητα και η Αλληλεγγύη είναι βασικές αξίες στην εποχή μας». Ο Αναπληρωτής Υπουργός προσέθεσε πως η κυβέρνησή κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ήδη χθες πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την ιθαγένεια. «Η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε τον νόμο για την ιθαγένεια, ο οποίος δίνει μια ουσιαστική διέξοδο σε κάτι που θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι έχουμε ακόμη πάρα πολλά να κάνουμε. Και για τα παιδιά που είναι εδώ, αλλά και για όλα τα παιδιά και τους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Ευτυχώς η ελληνική πολιτεία είναι μια πολιτεία που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους καθώς θεωρεί ότι η αλληλεγγύη είναι μία ουσιαστικότερες αξίες της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου